Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018

Έναρξη συνομιλιών για τους όρους εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα

Η Ευρωζώνη ξεκινά τις συνομιλίες για τους όρους της εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης. Υπάρχουν όμως φόβοι πως η χώρα θα κινδυνέψει να καταρρεύσει για τέταρτη φορά, εάν δεν διαγράψει η ΕΕ κάποιο από το χρέος της.

Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ξεκινήσουν μέσα στην εβδομάδα τις συνομιλίες με την Ελληνική κυβέρνηση για το «χρυσό αντίο» καθώς η χώρα προετοιμάζεται να εξέλθει από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.

Οι ανησυχίες πως η Ελλάδας θα υποστεί μια τέταρτη οικονομική κατάρρευση, εκτός και αν διαγραφεί από την ΕΕ μέρος του χρέους, αναμένεται να διαλυθούν πριν από την έναρξη των συνομιλιών στις Βρυξέλες την Πέμπτη.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που έχει δανείσει στην Ελλάδα αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ και έχει συμμετάσχει στην τριμερή παρακολούθηση των μεταρρυθμίσεων μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αναμένεται να αποσυρθεί από την Ελλάδα, εκτός και εάν οι Βρυξέλλες μειώσουν το χρέος της Ελλάδας.

Χωρίς το ΔΝΤ, η Γερμανία και οι άλλες σκληρές χώρες όπως η Φινλανδία και η Αυστρία, θα μπορούσαν να απαιτήσουν αυστηρότερες ρήτρες στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα πρέπει να επιβληθούν στην Ελλάδα ως κόστος στην τελική αποπληρωμή.

«Όλοι έχουν συμφέρον να ανακουφίσουν το βάρος, για την Ελλάδα και τους υπόλοιπους πιστωτές», δήλωσε ο Olivier Bailly, επικεφαλής σύμβουλος του Επιτρόπου Οικονομικών της ΕΕ, Pierre Moscovici. «Εάν αφήσουμε υπερβολική επιβάρυνση, θα επιβραδυνθεί η ανάκαμψη της Ελλάδας» πρόσθεσε.

Ο Olivier Bailly υποβάθμισε τον αντίκτυπο της απόσυρσης του ΔΝΤ από το πρώτο στάδιο της επιτήρησης που θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το 2022.
«Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι το ΔΝΤ δίνει την άποψή του για τα μέτρα για το χρέος. Αυτό που οι αγορές αναμένουν είναι να πει (ότι η Ελλάδα) είναι αξιόπιστη» δήλωσε, παραδεχόμενος ότι η έλλειψη εμπλοκής του ΔΝΤ ασκεί πίεση στη Γερμανία.

Οι 19 Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συναντηθούν την Πέμπτη για να συμφωνήσουν στο πακέτο μέτρων που θα περιλαμβάνει την τελική δόση του  δανείου ύψους 10 – 12 δισ. ευρώ και ένα αποθεματικό μετρητών μέχρι 20 δισ. ευρώ. Οι πληρωμές θα είναι οι τελευταίες από το δάνειο των 86 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε το 2015.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ελληνική Βουλή ενέκρινε τα 88 προαπαιτούμενα που προετοίμασαν τον δρόμο για τη συμφωνία με τους Υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης. Η Αθήνα πρέπει να συνεχίσει να περικόπτει τις συντάξεις και να εφαρμόζει ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων του δημόσιου τομέα για να ικανοποιήσει τις συνθήκες εξόδου από το μνημόνιο (πρόγραμμα).

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται να συμφωνήσει σε αυστηρότερο καθεστώς επιτήρησης από εκείνο που επιβλήθηκε στην Ιρλανδία ή την Πορτογαλία, οι οποίες βγήκαν από τα προγράμματα διάσωσης νωρίς.

Το Γιούρογκρουπ θα απαιτήσει να επισκέπτεται την Αθήνα κάθε τρίμηνο αντί για τους συνήθεις έξι μήνες. Στη συνέχεια, οι επισκέψεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχιστούν μέχρις ότου η Ελλάδα αποπληρώσει το 75% από τα 230 δισ. ευρώ που οφείλει στους πιστωτές της στην ευρωζώνη.

Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας απέρριψε τις εκκλήσεις του Προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και του επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος να ζητήσει προληπτική γραμμή πίστωσης που θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να έχει πρόσβαση σε περαιτέρω κεφάλαια σε περίπτωση απρόβλεπτων εξόδων ή κλεισίματος των χρηματοπιστωτικών αγορών όταν θα χρειαστεί η αναχρηματοδότηση των δανείων.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα θα έχει καθαρή έξοδο, η οποία θα μπορούσε να υπονομευθεί εισάγοντας αυτό που θα θεωρούσε το Γιούρογκρουπ ως άλλο ένα πρόγραμμα διάσωσης, με πρόσθετους αυστηρούς όρους.

Ο Hans Vijlbrief, ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ και σύμβουλος των Υπουργών του Γιούρογκρουπ, δήλωσε: «Είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να μπορεί να σταθεί στα πόδια της. Εάν δεν είναι δυνατό, δεν θα βγούμε. Αυτή είναι η πρώτη προϋπόθεση».

Το Γιουρογκρουπ επιδιώκει να μειώσει τις πληρωμές του Ελληνικού χρέους, παρατείνοντας τα δάνεια τουλάχιστον μετά το 2040 και μειώνοντας το επιτόκιο σε σχεδόν 1%, επιτόκιο πολύ χαμηλότερο από αυτό που θα έπρεπε να καταβάλει η Ελλάδα σε διεθνείς επενδυτές.

Ωστόσο, το ΔΝΤ επιμένει ότι η μείωση του συνολικού χρέους από την αρχή είναι ο μόνος τρόπος για τη σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών της Αθήνας.

Ο Hans Vijlbrief δήλωσε ότι οι κανόνες της ΕΕ εμπόδισαν το Γιούρογκρουπ να προσφέρει διαγραφή χρέους, αλλά ο ισχυρισμός αυτός δεν έχει επιβεβαιωθεί ποτέ και εξακολουθεί να αποτελεί τη βάση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο επόμενο στάδιο της ανάκαμψης της Ελλάδας.



Πηγή: Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου