Σάββατο 2 Ιουνίου 2018

Εκρηκτική συνέντευξη Τσαβούσογλου στη DW

Μια εκρηκτική συνέντευξη κατέγραψε ο τηλεοπτικό φακός μεταξύ του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu και του πολύ καλού δημοσιογράφου Tim Sebastian της DW για την εκπομπή Conflict Zone.

Ο δημοσιογράφος δεν χαρίστηκε ούτε λεπτό στον Τούρκο Υπουργό, παραθέτοντας το τι (απαράδεκτο) έχουν δηλώσει κατά καιρούς οι Τούρκοι πολιτικοί ενάντια στην ΕΕ και τις χώρες μέλη.

Εισαγωγικά, ο Τιμ Σεμπάστιαν είπε πως η Τουρκία είναι δύσκολος εταίρος για τους συμμάχους της στη Δύση και πως προσβάλει σκληρά όποιον δεν της κάνει τα χατήρια.

Ας δούμε όμως τα σημαντικότερα σημεία της εκρηκτικής συνέντευξης, στην DW.

Δημοσιογράφος: Τον Μάρτιο του 2017 ο Πρόεδρος Ερντογάν κατηγόρησε την Γερμανία για χρήση Ναζιστικών πρακτικών, ενώ ο Τσαβούσογλου αποκάλεσε την Ολλανδία την πρωτεύουσα του φασισμού. Γιατί η ΕΕ να συμφωνήσει στην παραχώρηση ενταξιακής πορείας στην Τουρκία, ενώ αυτή προσβάλλει χώρες μέλη της;

Τσαβούσογλου: Το περασμένο έτος, όταν η Ολλανδία δεν μας επέτρεπε να συναντήσουμε τους Τούρκους της Ολλανδίας υπήρξε ένταση και υψηλή ρητορική η οποία προερχόταν και από τις δύο πλευρές και εγώ δεν το ξεκίνησα.

Ο Τούρκος Υπουργός αρνήθηκε πως τα σχόλιά του ήταν ιδιαιτέρως προσβλητικά όπως του είπε ο δημοσιογράφος και αμφισβήτησε τις δημοκρατικές αρχές που χρησιμοποιήθηκαν.

«Έχετε την δική σας κατανόηση για τη δημοκρατία. Και όταν παραβιάζετε τα δημοκρατικά πρότυπα μιλάτε για κυριαρχία. Πως μπορείτε επομένως να προσπαθείτε να διδάξετε δημοκρατία στην Τουρκία; Ποιος σας δίνει το δικαίωμα; Εάν νομίζετε πως έχετε το δικαίωμα να ασκείτε κριτική στην Τουρκία γι’ αυτό και για ‘κείνο, θα πρέπει επίσης να δεχτείτε πως και εγώ μπορώ να ασκώ κριτική σε οποιαδήποτε χώρα που παραβιάζει τις δημοκρατικές αρχές» είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Δημοσιογράφος: Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 17 Απριλίου του 2017, «οι διμερείς σχέσεις της Τουρκίας με αρκετές χώρες της ΕΕ έχουν επιδεινωθεί, ενώ κάποιες φορές υπάρχει προσβλητική και απαράδεκτη ρητορική».

Τσαβούσογλου
: «Δεν είναι αλήθεια. Νομίζετε πως ό,τι λένε οι Ευρωπαϊκές χώρες και η ΕΕ είναι σωστό και ό,τι λέμε εμείς είναι λάθος; Αυτό είναι το πρόβλημά σας. Νομίζετε πως είστε πρώτης τάξης έθνη και άνθρωποι, ενώ θεωρείτε την Τουρκία και τους Τούρκους δεύτερης τάξης».

Ο δημοσιογράφος ρώτησε τον Τσαβούσογλου «ποιος σας αποκάλεσε δεύτερης τάξης» και ο Τσαβούσογλου είπε πως «δεν το λέτε ευθέως, αλλά αυτό αντιλαμβανόμαστε από τον τρόπο που αντιμετωπίζετε (η ΕΕ) την Τουρκία και τους Τούρκους».

Την ώρα που ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου παραπονούνταν για δύο μέτρα και δύο σταθμά από την ΕΕ κατά της Τουρκίας, ο δημοσιογράφος του είπε πως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016, σχεδόν 160.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί και πως η επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ έχει δηλώσει πως «οι συνεχόμενες καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης που κηρύσσονται στην Τουρκία χρησιμοποιούνται για την σφοδρή παραβίαση και αυθαίρετη περικοπή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενός πολύ μεγάλου αριθμού ανθρώπων». Ο Δημοσιογράφος τον ρώτησε «αυτό δεν είναι υποκρισία; (από την Τουρκία)» .

«Όχι, είναι δική σας υποκρισία. Η ασφάλεια του λαού μου είναι σημαντικότερη από τα σχόλιά σας και την κατανόησή σας. Δεν θέλατε να καταλάβετε τι συνέβη στην Τουρκία, ενώ πολλές χώρες στη Δύση υποστήριξαν τους πραξικοπηματίες. Εκείνη τη νύχτα, στις 3 το πρωί, πολλοί Υπουργοί με ρώτησαν πως θα συμπεριφερθούμε στους πραξικοπηματίες, αντί να με ρωτήσουν πως ήμουν προσωπικά και πως ήταν η κατάσταση στην Τουρκία. Υπήρξαν χώρες που λυπήθηκαν όταν απέτυχε το πραξικόπημα» απάντησε ο Τσαβούσογλου.

Όταν ο Τιμ Σεμπάστιαν ζήσε από τον Τσαβούσογλου να κατονομάσει μία χώρα που υποστήριξε το πραξικόπημα, αυτός αρνήθηκε να το κάνει, αλλά είπε σχεδόν όλες.

Κάπου εκεί, ο Τσβούσογλου διαμαρτυρήθηκε πως ο δημοσιογράφος δεν τον αφήνει να απαντήσει και πως τον διακόπτει συνεχώς, κάτι που δυστυχώς ο Τιμ Σεμπάστιαν κάνει συνεχώς…

Ο Δημοσιογράφος ρώτησε τον Τσβούσογλου για τα επικριτικά σχόλια των Τούρκων πολιτικών κατά της ΕΕ και για το ότι έχει ειπωθεί πως η Τουρκία δεν χρειάζεται πλέον την ΕΕ, επειδή δεν συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην Ένωση, ενώ προχωρά η διαδικασία για τα Βαλκάνια.

Ο Τσαβούσογλου απάντησε πως η πλειοψηφία των Ευρωπαϊκών χωρών είναι υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Η αντίδρασή μας είναι αυτή, επειδή εμείς εδώ και 60 χρόνια περιμένουμε να μπούμε στην Ένωση. Κάναμε μεταρρυθμίσεις, αλλά εσείς δεν μας δέχεστε και μετά μας ζητάτε όλο και περισσότερα, πρόσθεσε ο Τούρκος Υπουργός.

«Είμαστε μέρος της Ευρώπης, είτε σας αρέσει είτε όχι. Μας χρειάζεστε και σας χρειαζόμαστε, είτε το καταλαβαίνετε είτε όχι. Κάποιες χώρες δεν βλέπουν τα γεγονότα» τόνισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Δημοσιογράφος: Στις 23 Μαρτίου 2017 ο Ταγίπ Ερντογάν είχε απειλήσει: «Εάν η Ευρώπη συνεχίσει έτσι, κανένας Ευρωπαίος σε κανένα μέρος του κόσμου δεν θα μπορεί να περπατήσει με ασφάλεια στον δρόμο. Εμείς ως Τουρκία, καλούμε την ΕΕ να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία».

Τσβούσογλου: «Δεν είναι απειλή. Είναι προειδοποίηση προς την Ευρώπη. Εάν υποκρίνεστε στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και αν αφήνετε τους τρομοκράτες να είναι δραστήριοι στις χώρες σας, αν χαϊδεύετε το PKK και του επιτρέπετε να συγκεντρώνει χρήματα, τότε υποστηρίζετε τρομοκατικές οργανώσεις. Θα πρέπει να συμπεριφέρεστε το ίδιο ενάντια σε όλους τους τρομοκράτες
».

Αναφερόμενος στον Φετουλά Γκιουλέν, τον οποίο η Τουρκία κατηγορεί για το αποτυχημένο πραξικόπημα και ζητά την έκδοσή του από τις ΗΠΑ, ο δημοσιογράφος ρώτησε τον Τούρκο Υπουργό εάν η Τουρκία χρησιμοποιεί την διπλωματία των ομήρων, εξαιτίας της σύλληψης του Αμερικανού κληρικού Άντριου Μπράνσον τον Δεκέμβριο του 2016.

«Δεν πρόκειται για διπλωματία των ομήρων, φίλε μου. Ο Μπράνσον είναι κατηγορούμενος και το κατηγορητήριο είναι εδώ… Πρόκειται για νομική διαδικασία. Δεν είναι πολιτικά υποκινούμενη διαδικασία» απάντησε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Δημοσιογράφος: Ο πρόεδρος Ερντογάν είπε τον Σεπτέμβριο σε ομιλία του στην Άγκυρα: «Λένε, δώστε μας πίσω τον πάστορα. Έχετε και εσείς έναν Ιμάμη. Δώστε τον (τον Γκιουλέν) σε εμάς… Τότε θα τον δικάσουμε (τον Μπράνσον) και θα σας τον δώσουμε πίσω».

Τσαβούσογλου:
«Εσείς έτσι το μεταφράζετε και εμείς δεν έχουμε μπει ποτέ σε τέτοιου είδους παζάρια με καμία χώρα».

Για το θέμα της Συρίας ο Τιμ Σεμπάστιαν ρώτησε εάν η Τουρκία, ως πρωταγωνιστής στην πολιτική διαδικασία, πρέπει να δεχτεί πως φταίει και αυτή για την αποτυχία τερματισμού της σύγκρουσης.

«Ο Άσαντ δεν μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά (την Συρία) επειδή έχει σκοτώσει σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους και αυτό δεν εξαρτάται μόνο από εμένα … εξαρτάται από τον λαό της Συρίας να αποφασίσει ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα» απάντησε ο Τσαβούσογλου.

Για το θέμα του Ιράν, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε:
«Σας αρέσει ή όχι, το Ιράν είναι ένας σπουδαίος παίκτης. Διαφωνούμε με το Ιράν σε πολλά θέματα, συμπεριλαμβανομένου και του Άσαντ… Αλλά δεν χρειάζεται να συμφωνείς στα πάντα με μία χώρα ή ένα άτομο για να συνεργάζεσαι. Κάποιες φορές μπορείς να παραβλέπεις τις διαφωνίες»

Ολόκληρο το video της εκπομπής μπορείτε να το παρακολουθήσετε εδώ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου