Κυριακή 10 Ιουνίου 2018

Με θρησκευτικό πόλεμο απειλεί ο Ερντογάν!

Όταν κάποιος δεν συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις της Τουρκίας, τότε έρχεται αντιμέτωπος με ύβρεις και απειλές, που οι Τούρκοι ηγέτες ξεθάβουν από άλλους αιώνες, όπως τον πόλεμο μεταξύ «ημισελήνου και σταυρού».

Την Παρασκευή 8 Ιουνίου, ο Αυστριακός Καγκελάριος Sebastian Kurz ανακοίνωσε πως η κυβέρνησή του σχεδιάζει να απελάσει τους Ιμάμηδες που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό και να κλείσει 7 τζαμιά σε μια προσπάθεια να χτυπήσει το «πολιτικό ισλάμ».

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών Herbert Kickl, περισσότεροι από 60 Ιμάμηδες με δεσμούς με την Τουρκία, μαζί με τις οικογένειές τους (περίπου 150 άτομα), ίσως απελαθούν από την Αυστρία.

«Οι παράλληλες κοινωνίες του πολιτικού Ισλάμ και οι ριζοσπαστικές προεκτάσεις του, δεν έχουν θέση στην χώρα μας» δήλωσε ο Σεμπάστιαν Κουρτζ.

Οι δηλώσεις του Αυστριακού Καγκελάριου έγιναν λίγες μέρες αφότου δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες από την αναπαράσταση της μάχης της Καλλίπολης σε τζαμί της Βιέννης, όπου παιδιά ήταν ντυμένα Τούρκοι στρατιώτες και κυμάτιζαν Τουρκικές σημαίες, ενώ άλλα παιδιά ήταν σκεπασμένα με την Τουρκική σημαία κάνοντας τους νεκρούς. Το ακροατήριο αποτελούνταν επίσης από παιδιά. Οι φωτογραφίες είχαν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στην Αυστρία.

«Αυτό που συνέβη εδώ, δεν έχει θέση στην Αυστρία. Η κυβέρνηση θα δείξει μηδενική ανοχή» είπε ο Σεμπάστιαν Κουρτζ.

Το συγκεκριμένο τζαμί διοικείται από την Τουρκική Ισλαμική Πολιτιστική Ένωση (ΤΙΠΕ), που συνδέεται με την Τουρκική Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων.

Η ΤΙΠΕ καταδίκασε το περιστατικό, λέγοντας πως είχε ήδη παρέμβει στο Τζαμί, ζητώντας την παραίτηση του υπευθύνου.

Στην ανακοίνωσή του για το θέμα, το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει:

«Λυπούμαστε για τη δήλωση του Καγκελαρίου της Αυστρίας, κ. Σεμπάστιαν Κουρτζ, στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε από κοινού με τον αντικαγκελάριο, τον ομοσπονδιακό Υπουργό Εσωτερικών και τον Ομοσπονδιακό Υπουργό της ΕΕ που συντονίζει το Γραφείο Θρησκευτικών Υποθέσεων, το οποίο ανακοίνωσε ότι οι θρησκευτικοί μας αξιωματούχοι οι οποίοι αποστέλλονται από τη χώρα μας για να υπηρετήσουν στην Τουρκική Ισλαμική Ένωση στην Αυστρία (ATIB) δεν θα λάβουν άδειες διαμονής και ότι θα κλείσουν 7 τζαμιά, συμπεριλαμβανομένου ενός που ανήκει στην Τουρκική κοινότητα. Το κλείσιμο 7 τζαμιών και η απέλαση θρησκευτικών αξιωματούχων λόγω ασήμαντων δικαιολογιών είναι συνέπεια του ισλαμοφοβικού, ρατσιστικού και διακριτικού λαϊκιστικού κύματος στην Αυστρία.
Καταδικάζουμε το ότι Αυστριακοί πολιτικοί, ειδικότερα ο Καγκελάριος Κουρτζ, προσπαθούν να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη από αυτές τις ανησυχητικές εξελίξεις, αντί να καταπολεμήσουν την ισλαμοφοβία, την ξενοφοβία και την άνοδο της ακροδεξιάς.
Η ιδεολογική στάση της Αυστριακής κυβέρνησης είναι ασύμβατη με τις παγκόσμιες νομικές αρχές, τις πολιτικές ένταξης, τα δικαιώματα των μειονοτήτων και την ηθική της ειρηνικής συνύπαρξης. Η αποδοχή της ισλαμοφοβίας και του ρατσισμού πρέπει να απορριφθεί.
Από την άλλη πλευρά, η υιοθέτηση προσέγγισης διακρίσεων και λαϊκιστικής προσέγγισης υπό την καθοδήγηση των πολιτικών που στερούνται εμπειρίας και κοινής λογικής είναι μια ανησυχητική εξέλιξη που σηματοδοτεί μια αρνητική τάση σχετικά με την άνοδο της ισλαμοφοβίας και του ρατσισμού στην Ευρώπη.
Είναι επίσης λυπηρό για την ΕΕ ότι μια Αυστρία που έχει τέτοια νοοτροπία θα αναλάβει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Η απόφαση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες, ιδίως από τα Υπουργεία Εξωτερικών της Τουρκίας και της Αυστρίας, για εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας. Επίσης, αναμφισβήτητα δεν θα συμβάλει στις προσπάθειες ενσωμάτωσης της Τουρκικής κοινότητας στην Αυστρία
».

Στη συνέχεια, οι Τούρκοι πολιτικοί ανέλαβαν δράση με τις ανακοινώσεις τους.

Ο Τούρκος Αναπληρωτής Πρωθυπουργός Bekir Bozdag χαρακτήρισε την Αυστριακή ανακοίνωση «απαράδεκτη» και την περιέγραψε ως «την κατάλυση της ελευθερίας της θρησκείας και της συνείδησης, των αρχών που ορίζουν την Ευρώπη». Επίσης είπε πως «πρόκειται για παραβίαση της Ευρωπαϊκής συνθήκης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» τονίζοντας πως «η Τουρκία δεν θα το αποδεχτεί».

Ο Ibrahim Kalin, σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου, έγραψε στο twitter πως η κίνηση της Αυστρίας «αντιπροσωπεύει την ισλαμοφοβία, τον ρατσισμό και το κύμα διακρίσεων στη χώρα» και πρόσθεσε πως «πρόκειται για προσπάθεια να στοχοποιηθούν οι Μουσουλμανικές κοινότητες για χάρη φθηνών πολιτικών κερδών».

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu δήλωσε πως η απόφαση της Αυστρίας «δείχνουν τον βαθμό στον οποίο έχει φτάσει ο ρατσισμός και η ισλαμοφοβία σε ορισμένες χώρες, κάτι που θα οδηγήσει την Ευρώπη στο χείλος της αβύσσου».

Από την πλευρά του ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan δήλωσε:
«Φοβάμαι πως τα βήματα στα οποία προέβη ο Αυστριακός πρωθυπουργός θα φέρουν τον κόσμο πιο κοντά σε ένα πόλεμο μεταξύ της ημισελήνου και του σταυρού».

Ο Ταγίπ Ερντογάν πρόσθεσε πως η Τουρκία θα απαντήσει στην απόφαση της Αυστρίας να απελάσει τους Ιμάμηδες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου