Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018

Η Ουγγαρία ποινικοποιεί την βοήθεια προς τους μετανάστες

Η Ουγγαρία θα φυλακίζει όποιον προσφέρει βοήθεια σε μη νόμιμους μετανάστες και ταυτόχρονα στοχοποιεί τις ΜΚΟ για το θέμα αυτό, με νόμο που έρχεται προς ψήφιση στο κοινοβούλιο σήμερα.

Ο νόμος αποτελεί προεκλογική υπόσχεση του πρωθυπουργού Viktor Orban και είναι μέρος της καμπάνιας «Stop Soros». Την είδηση επιβεβαίωσε και ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Peter Szijjarto.

Ο νόμος έχει καταδικαστεί από τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα Ηνωμένα Έθνη, καθώς επιτίθεται σε βασικά δικαιώματα όσων αναζητούν άσυλο και προστασία.

Επίσης, ο νόμος έρχεται στην βουλή παρά την παράκληση του Συμβουλίου της Ευρώπης, που ζήτησε να ανακοινωθούν πρώτα τα αποτελέσματα της εξέτασης του θέματος από ειδικούς νομικούς στα ανθρώπινα δικαιώματα. Η γνωμοδότησή τους αναμένεται την Παρασκευή.

Ο νόμος που αναμένεται να υπερψηφιστεί, θα δίνει το δικαίωμα στην κυβέρνηση είτε να φυλακίζει είτε να απαγορεύει στις ΜΚΟ να υποστηρίζουν την μετανάστευση, καθώς η μετανάστευση θεωρείται απειλή για την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Εχθές Τρίτη, από το Υπουργείο Οικονομικών της Ουγγαρίας επιβλήθηκε φορολογία 25% στις ΜΚΟ που βοηθούν μετανάστες.

Η ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες καλεί την Ουγγαρία να αποσύρει τους νόμους που περιορίζουν την δυνατότητα των ΜΚΟ να υποστηρίζουν τους πρόσφυγες και όσους αναζητούν άσυλο.

«Μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός στο θέμα της μετανάστευσης; Όχι και δεν υπάρχει λόγος γι’ αυτό. Ανεχόμαστε το γεγονός πως κάποιες χώρες της ΕΕ δέχονται μετανάστες. Αυτό έχει και θα έχει συνέπειες και σε εμάς. Έτσι, θα πρέπει να ανεχθούν και αυτοί το γεγονός πως εμείς δεν θα δεχτούμε μετανάστες» είπε ο Βίκτωρ Όρμπαν σε συνέδριο στην Βουδαπέστη το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Πολλοί είναι πάντως αυτοί που λένε πως καλύτερα είναι να περιμένουμε και να δούμε πως θα εφαρμοστεί ο νόμος, καθώς δεν είναι δυνατό να φυλακίζεται όποιος δίνει πληροφορίες σε κάποιον παράνομο μετανάστη για οποιοδήποτε θέμα.



Με πληροφορίες από Al Jazeera και DW

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου