Κυριακή 17 Ιουνίου 2018

Θα παραδοθούν ή όχι τα F-35 στην Τουρκία;

Ερωτηματικό αποτελεί η παράδοση ή όχι των F-35 στην Τουρκία. Από την μία, Αμερικανοί Γερουσιαστές ζητούν να μην παραδοθούν, από την άλλη η Lockheed Martin ετοιμάζεται για την τελετή παράδοσης των πρώτων αεροπλάνων στις 21 Ιουνίου.

Με την επιστολή που έστειλαν 44 Γερουσιαστές στον Υπουργό Άμυνας James Mattis και κοινοποιούν στον Υπουργό Εξωτερικών Michael Pompeo, εξηγούν τους λόγους που οι ΗΠΑ δεν πρέπει να δώσουν το πέμπτης γενιάς τύπου stealth αεροπλάνο F-35 στην Τουρκία.

Οι κύριοι λόγοι είναι η επιθετικότητα που δείχνει η Τουρκία κατά της  Ελλάδας (που είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ των ΗΠΑ), η επιθετικότητα κατά της Κύπρου, η επιθετικότητα κατά των Κούρδων στην Συρία και το Ιράκ (συμμάχων των ΗΠΑ που ουσιαστικά εξόντωσαν το Ισλαμικό Κράτος) και η αγορά του Ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 (τίθεται θέμα συμβατότητας με τα συστήματα του ΝΑΤΟ). Επίσης, πρόβλημα αποτελεί η συνεχιζόμενη κράτηση στις Τουρκικές φυλεκές του Αμερικανού Πάστορα Άντριου Μπράνσον.

Οι Γερουσιαστές τονίζουν πως «η ενσωμάτωση του Ρωσικού συστήματος S-400 με το αεροσκάφος F-35 θα απειλήσει να εκθέσει τα πιο καλά φυλαγμένα στρατιωτικά μυστικά μας σε μια εχθρική προς τα συμφέροντα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ δύναμη».

«Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη πως η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει με σύνεση τα F-35 στην περιοχή» αναφέρεται στην επιστολή.

Σε άλλο σημείο αναφέρεται πως «οι αυξανόμενοι δεσμοί μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας και η ανάγκη τους για κυριαρχία, η επιθετικότητά τους προς άλλα κυρίαρχα έθνη και η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό, έρχονται σε αντίθεση με τις θεμελιώδεις αρχές και τα συμφέροντα των ΗΠΑ».

Από την πλευρά της η Lockheed Martin, κατασκευάστρια εταιρεία των F-35, ερωτηθείσα, απάντησε πως γίνονται προετοιμασίες για την τελετή παράδοσης του πρώτου αεροσκάφους στην Τουρκία, καθώς κάτι τέτοιο συνηθίζεται για όλους τους πελάτες. Η τελετή είναι προγραμματισμένη για τις 21 Ιουνίου στο Fort Worth.

Στη συνέχεια το αεροσκάφος θα μεταφερθεί στην Αριζόνα στην Αεροπορική Βάση Luke, όπου θα γίνει η εκπαίδευση των Τούρκων πιλότων.

Σύμφωνα με το RT, ακόμη και αν αρχικά γίνει δεκτή η πρόταση των 44 Γερουσιαστών, θα υπάρξει μία επιτροπή που θα προσπαθήσει να συμβιβάσει την όλη κατάσταση. Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες, αλλά ας μην ξεχνάμε πως η Τουρκία είναι συμπαραγωγός χώρα του F-35.

Θυμίζουμε πως κατά τη συνάντηση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Μάικ Πομπέο στις 4 Ιουνίου, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει πως «η Τουρκία απορρίπτει την γλώσσα των απειλών από τις ΗΠΑ για το θέμα, καθώς δεν είναι εποικοδομητική».

Επίσης, η Τουρκία έχει απειλήσει πως θα αντιδράσει, σε περίπτωση που τις επιβληθούν κυρώσεις από τις ΗΠΑ για την αγορά των Ρωσικών συστημάτων S-400 και δεν παραδοθούν τα F-35.

Η Τουρκία σχεδιάζει να αγοράσει από 100 ως 132 μαχητικά F-35, με τα 32 να προορίζονται για τα 2 αεροπλανοφόρα που σχεδιάζει να αποκτήσει τα επόμενα χρόνια.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου