Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

Η Μέρκελ προειδοποιεί ότι η ΕΕ απειλείται από το αδιέξοδο σχετικά με το άσυλο

Η Άγκελα Μέρκελ προειδοποίησε εχθές πως το μέλλον της ΕΕ θα βρεθεί σε κίνδυνο εάν οι χώρες μέλη δεν αντιμετωπίσουν το αδιέξοδο στην κοινή πολιτική για το άσυλο.

Η ασυνήθιστα άμεση παρέμβαση της Γερμανίδας καγκελαρίου υπογράμμισε την κακή κατάσταση των διαπραγματεύσεων για την αναθεώρηση των κανόνων της ΕΕ για το άσυλο, γράφουν οι Financial Times.

Οι συνομιλίες βρίσκονται σε αδιέξοδο μετά από δύο χρόνια συζητήσεων σχετικά με τις ποσοστώσεις προσφύγων και ποιες χώρες θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για τις αιτήσεις ασύλου. Μιλώντας σε συγκέντρωση του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Μόναχο, η κ. Μέρκελ προειδοποίησε ότι το αδιέξοδο απειλεί την ελεύθερη κυκλοφορία και τα ταξίδια χωρίς διαβατήριο εντός του χώρου Σένγκεν.

«Θα είμαι πολύ ειλικρινής και θα πω ότι εάν δεν βρούμε μια κοινή στάση στην πρόκληση της μετανάστευσης, τα θεμέλια της ΕΕ θα βρεθούν σε κίνδυνο. Αρχικά, θα αμφισβητηθεί η ελευθερία της μετακίνησης» είπε η Άγκελα Μέρκελ.

Η κ. Μέρκελ τόνισε πως η ΕΕ θα πρέπει να επανιδρυθεί ώστε να φέρει νέα ζωή στο ευρωπαϊκό εγχείρημα και να αντιμετωπίσει την ταχέως μεταβαλλόμενη παγκόσμια τάξη.

«Δεν ξέρω αν είμαστε πραγματικά σε θέση να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις μελλοντικές κρίσεις. Χρειαζόμαστε ένα κοινό σύστημα ασύλου και συγκρίσιμα πρότυπα όταν πρόκειται για αποφάσεις σχετικά με το ποιος πρέπει να λάβει άσυλο» πρόσθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Το Βερολίνο ανησυχεί ιδιαίτερα για την κατάσταση των συνομιλιών σχετικά με τον λεγόμενο κανονισμό για το άσυλο του Δουβλίνου, τον οποίο οι Βρυξέλλες πρότειναν να ξεκλειδώσουν σε μια επανάληψη της μεταναστευτικής κρίσης του 2015-16, όταν σχεδόν 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι υπέβαλαν αίτηση ασύλου στο μπλοκ.

Τα μέτρα κατανομής του βάρους σε όλες τις χώρες, όπως οι ποσοστώσεις για τον αριθμό των προσφύγων που θα έπρεπε να διαχειριστεί η κάθε χώρα της ένωσης, υποστηρίζονται από τη Γερμανία, αλλά σε αυτά αντιτίθενται σθεναρά οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία.

Οι συνομιλίες των Υπουργών την τρέχουσα εβδομάδα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρξαν σημεία συμφιλίωσης των εδραιωμένων θέσεων πριν από τη διάσκεψη κορυφής των ηγετών της ΕΕ τον Ιούνιο.

Ο υπουργός μετανάστευσης και ασύλου του Βελγίου Theo Francken, δήλωσε ότι η μεταρρύθμιση του Δουβλίνου είναι «νεκρή».

Το αδιέξοδο οδήγησε μια ομάδα χωρών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Δανίας, της Αυστρίας και των Κάτω Χωρών, να συμμετάσχουν σε ανεπίσημες συζητήσεις σχετικά με τη δημιουργία καταυλισμών για αιτούντες άσυλο που έχουν απορριφθεί σε χώρα εκτός ΕΕ. Οι συζητήσεις βρίσκονται σε προκαταρκτικό στάδιο. 

Ωστόσο, ο Δανός πρωθυπουργός Lars Lokke Rasmussen δήλωσε αισιόδοξος πως ένα πιλοτικό πρόγραμμα θα μπορούσε να προετοιμάσει το έδαφος για μια πιο αποτελεσματική προσέγγιση στα ζητήματα μετανάστευσης.
«Με βάση τις συζητήσεις μου με άλλους ευρωπαίους ηγέτες - και τον διάλογο που διεξάγεται σε επίσημο επίπεδο - είναι η προσδοκία μου ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε το πρώτο βήμα αυτό το έτος» δήλωσε την Τρίτη από την Κοπεγχάγη. 

Ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κούρτζ, επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον του για μια τέτοια πρωτοβουλία, η οποία εξετάζεται εκτός ενός επίσημου πλαισίου της ΕΕ. Ισχυρίστηκε ότι η χρήση εξωτερικών εγκαταστάσεων για τη διεκπεραίωση των αιτούντων άσυλο θα εμπόδιζε τους αιτούντες να μετακινηθούν σε πιο επιεικείς χώρες μέλη.

«Προτάθηκε να παρέχεται προστασία στους ανθρώπους αυτούς στις χώρες εκτός της ΕΕ, για να μπορούν να προστατεύονται όταν είναι απαραίτητο, αλλά δεν πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν το καλύτερο σύστημα ασύλου για την αίτησή τους», δήλωσε σε συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες ο Σεμπάστιαν Κουρτζ. 

Η Αυστρία αναλαμβάνει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ τον Ιούλιο και ο Sebstastian Kurz κατέστησε σαφές ότι θέλει να προωθήσει τη συζήτηση για τον έλεγχο των συνόρων και να σταματήσει «να σπαταλάει χρόνο» σε επιχειρήματα σχετικά με την ανταλλαγή προσφύγων. 

Οι παρατηρήσεις της Angela Merkel βασίζονται σε σχόλια που έκανε σε συνέντευξή της το Σαββατοκύριακο, όπου ζήτησε από την ΕΕ να αναπτύξει ένα «κοινό σύστημα ασύλου» και τελικά να δημιουργήσει μια πανευρωπαϊκή υπηρεσία προσφύγων που να είναι υπεύθυνη για το χειρισμό των αιτήσεων ασύλου. 

«Χρειαζόμαστε ένα κοινό σύστημα ασύλου και συγκρίσιμα πρότυπα όταν πρόκειται για αποφάσεις σχετικά με το ποιος πρέπει να λάβει το άσυλο και ποιος δεν πρέπει. Χρειαζόμαστε ενιαίες διαδικασίες στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης» δήλωσε η Angela Merkel στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου