Σάββατο 16 Ιουνίου 2018

Η Ιταλία δεν θα επικυρώσει την συμφωνία CETA της ΕΕ με τον Καναδά

Η νέα Ιταλική κυβέρνηση απειλεί πως δεν θα επικυρώσει την εμπορική συμφωνία CETA που κατάφερε να πετύχει η ΕΕ με τον Καναδά.

Ο Ιταλός Υπουργός Γεωργίας Gian Marco Centinaio δήλωσε στην Ιταλική εφημερίδα La Stampa ότι η συμφωνία CETA δεν προσφέρει ασφαλή προστασία στα προϊόντα με ονομασία προέλευσης της χώρας.

«Δεν θα επικυρώσουμε τη συνθήκη ελευθέρων συναλλαγών με τον Καναδά επειδή προστατεύει μόνο ένα μικρό μέρος των προϊόντων μας με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης ΠΟΠ και Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη ΠΓΕ. Τις ίδιες αμφιβολίες γι’ αυτή τη συμφωνία μοιράζονται πολλοί από τους Ευρωπαίους συναδέλφους μου» δήλωσε ο Ιταλός Υπουργός.

Η Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία (CETA) είναι μια αποκαλούμενη μικτή συμφωνία και ως εκ τούτου πρέπει να εγκριθεί τόσο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - το οποίο την επικύρωσε τον Φεβρουάριο του 2017 - όσο και από τα εθνικά κοινοβούλια.

«Θα ζητήσουμε από τη Βουλή να μην επικυρώσει τη Συνθήκη, όπως και άλλες παρόμοιες με τη CETA», προειδοποίησε ο Ιταλός Υπουργός.

Η Ιταλία παράγει τα περισσότερα τρόφιμα ΠΟΠ και ΠΓΕ στην ΕΕ. Η συνθήκη CETA αναγνωρίζει το δικαίωμα αυτό σε μόλις 40 ετικέτες από τις 292 υπάρχουσες.

Μόνο 10 κράτη μέλη της ΕΕ, η Αυστρία, η Τσεχία, η Δανία, η Εσθονία, η Ισπανία, η Κροατία, η Λιθουανία, η Λετονία, η Μάλτα και η Πορτογαλία, έχουν επικυρώσει τη συνθήκη μέχρι στιγμής.

Η απόφαση της Ιταλίας μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την πλήρη εφαρμογή της CETA, της πρώτης μεγάλης εμπορικής συμφωνίας της ΕΕ.

Η συμφωνία τέθηκε προσωρινά σε ισχύ τον Σεπτέμβριο του 2017 με μειώσεις στις τιμές εισαγωγής για μια σειρά αγαθών, όπως το Καναδικό βοδινό στην ΕΕ και τα Ευρωπαϊκά τυριά και τα κρασιά στον Καναδά, αλλά ορισμένες διατάξεις, συμπεριλαμβανομένων των κεφαλαίων που σχετίζονται με τις επενδύσεις, θα ισχύουν μόνο μετά την πλήρη επικύρωση του κειμένου.

Οι υπερασπιστές της συνθήκης υποστηρίζουν πως το εμπόριο θα ωφεληθεί κατά 20% μεταξύ ΕΕ και Καναδά, καθώς θα απαλειφθεί το 98% των φόρων στα προϊόντα εισαγωγής μεταξύ ΕΕ και Καναδά.

Οι επικριτές της συμφωνίας τονίζουν πως θα υπάρξει κίνδυνος για την υγεία των πολιτών, περιορισμός της δημοκρατίας και των νόμων, καθώς τα συμφέροντα των εταιρειών θα βρίσκονται υπεράνω των συμφερόντων των πολιτών.

 

Με πληροφορίες από DW, France24 και Euractiv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου