Τρίτη 26 Ιουνίου 2018

Νέα Ευρωπαϊκή σύνοδος για το μεταναστευτικό Πέμπτη και Παρασκευή

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες που θα συναντηθούν ξανά στο τέλος της εβδομάδας για το θέμα της μετανάστευσης, αναμένεται να συμφωνήσουν στην ενδυνάμωση της φύλαξης των συνόρων, υποστηρίζοντας περισσότερο την Λιβύη και δημιουργώντας κέντρα φύλαξης έξω από την ΕΕ για όσους επιχειρούν να φτάσουν διά θαλάσσης.

Το προσχέδιο των αποτελεσμάτων της νέας συνόδου δείχνει πως δεν υπάρχει συμφωνία για ίση κατανομή στις χώρες της ΕΕ όσων αιτούνται άσυλο, καθώς υπάρχουν ισχυρές αντιδράσεις από κάποιες χώρες, αναφέρεται σε άρθρο του πρακτορείου Reuters.

Με τους πολιτικούς που είναι κατά της μετανάστευσης να αυξάνονται στην Ευρώπη, όπως στην Γερμανία, την Αυστρία, την Ιταλία και την Ουγγαρία, η Ένωση αναζητά τρόπους να καμφθεί η μετανάστευση από την Μεσόγειο. Μέχρι στιγμής, 43.000 παράνομοι μετανάστες έχουν φτάσει στην ΕΕ.

«Η προϋπόθεση για μια λειτουργική πολιτική της ΕΕ για τη μετανάστευση είναι ο αποτελεσματικός έλεγχος των εξωτερικών συνόρων». Αυτό αναμένεται να συμφωνηθεί από τους ηγέτες κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή, σύμφωνα με το προσχέδιο τη κοινής τους δήλωσης.

Για το σκοπό αυτό, θα επιδιώξουν να ενισχύσουν την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και την Ακτοφυλακή, παρέχοντας περισσότερους πόρους και ισχυρότερη εντολή. Θα χορηγηθεί επίσης περισσότερη χρηματοδότηση στη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης των ανδρών της Ακτοφυλακής, όπως και άλλων χωρών της Βόρειας Αφρικής. Τα κράτη της ΕΕ όπου φθάνουν οι περισσότεροι παράνομοι μετανάστες (Ιταλία, Ελλάδα και Ισπανία), θα λάβουν επίσης περισσότερη υποστήριξη, αναφέρεται στο Ευρωπαϊκό έγγραφο, που εξετάστηκε από το Reuters.

Η ΕΕ θα προσπαθήσει να εντείνει τις απελάσεις όσων δεν δικαιούνται άσυλο και να επεκτείνει τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα εθελοντικής επιστροφής, από τη Λιβύη και νοτιότερα προς την Αφρική, όπου δραστηριοποιούνται οι υπηρεσίες του ΟΗΕ.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επιδιώξουν μια συμφωνία μετανάστευσης και με το Μαρόκο και θα εξετάσουν τη δημιουργία «περιφερειακών πλατφορμών αποβίβασης» εκτός της ΕΕ, όπου θα αξιολογούνται οι αιτήσεις ασύλου και θα κρατούνται εκείνοι που δεν θα δικαιούνται άσυλο, πριν απελαθούν.

«Οι πλατφόρμες αυτές (κέντρα συγκέντρωσης) θα πρέπει να επιτρέπουν την ταχεία και ασφαλή επεξεργασία (των στοιχείων) ώστε να γίνεται διάκριση ανάμεσα στους οικονομικούς μετανάστες και εκείνους που χρήζουν διεθνούς προστασίας, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και χωρίς να δημιουργείται παράγοντας έλξης», αναφέρεται στο έγγραφο.

Η ΕΕ θα συμφωνήσει στο να δοθούν ακόμη 3 δισεκατομμύρια ευρώ στην Τουρκία για τους Σύριους πρόσφυγες, με το ένα τρίτο του ποσού να προέρχεται από τις χώρες μέλη και τα υπόλοιπα από το κοινό ταμείο.

Η χρηματοδότηση, ήταν αυτή που έπεισε την Τουρκία να μπλοκάρει την παράνομη μετανάστευση προς την Ευρώπη, μετά την κρίση του 2015.

Οι εταίροι της Άνγκελας Μέρκελ στην Γερμανική κυβέρνηση πιέζουν για περισσότερες κινήσεις κατά των αιτούντων ασύλου. Οι κανόνες της ΕΕ απαιτούν από τους αιτούντες άσυλο να παραμένουν στην χώρα που αιτήθηκαν άσυλο, αλλά στην πράξη αυτό είναι αδύνατο να εφαρμοστεί εξαιτίας της συνθήκης Schengen.

«Τα κράτη μέλη θα πρέπει να προβούν σε όλα τα απαραίτητα βήματα στην εσωτερική τους νομοθεσία και σε κινήσεις στην διοίκηση και να συνεργαστούν στενά μεταξύ τους, ώστε να αποτραπούν οι μετακινήσεις» αναμένεται να συμφωνηθεί από τους 28 ηγέτες.

Αλλά από τη στιγμή που απέτυχαν να συμφωνήσουν στο πως θα συνεργαστούν ώστε να περιοριστούν οι μετακινήσεις, θα αναζητούν διμερείς συμφωνίες συνεργασίας, δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ μετά την έκτακτη σύνοδο των 16 χωρών για τη μετανάστευση.

Τα σχέδια για ίση κατανομή των αιτούντων ασύλου μεταξύ των χωρών της ΕΕ έχουν αποτύχει εξαιτίας των εθνικιστικών κυβερνήσεων των πρώην κομμουνιστικών χωρών της ανατολικής Ευρώπης, που θέτουν θέμα απειλής από τους μετανάστες και αρνούνται να δεχτούν ακόμη και μικρούς αριθμούς μεταναστών.



Διαβάστε επίσης:

Πρόταση δημιουργίας κέντρων υποδοχής μεταναστών στην Αλβανία

Η Ιταλία θα κατασχέσει 2 πλοία Γερμανικής ΜΚΟ

Η Ουγγαρία ποινικοποιεί την βοήθεια προς τους μετανάστες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου