Συμφώνησαν τελικά η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ για το ποιο θα είναι το νέο όνομα της ΠΓΔΜ, αλλά υπάρχουν ακόμη πολλές λεπτομέρειες που θα πρέπει να διευκρινιστούν.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν εχθές ο Αλέξης Τσίπρας και ο Zoran Zaev, η ονομασία της ΠΓΔΜ θα είναι Βόρεια Μακεδονία στα Ελληνικά, North Macedonia στα Αγγλικά και Severna Makedonija στη γλώσσα της ΠΓΔΜ.
Αυτό σημαίνει πως εγκαταλείφθηκε η αμετάφραστη ονομασία, αλλά τουλάχιστον θα έχει ισχύ έναντι όλων, δηλαδή erga omnes.
Παραμένουν όμως ακόμη αρκετές εκκρεμότητες αναφορικά με τις εμπορικές χρήσεις, αλλά και διάφορους όρους διεθνούς τυποποίησης (ISO).
Επισης προβλέπεται μεταβατική περίοδος για κάθε κεφάλαιο της συμφωνίας, που θα θεωρηθεί ως απολύτως ολοκληρωμένη και για τις δύο πλευρές έπειτα από σχεδόν 2 χρόνια.
Η συμφωνία προβλέπει σειρά αλλαγών στο σύνταγμα της ΠΓΔΜ. Η συνταγματική αναθεώρηση θα περιλαμβάνει αλλαγές στο προοίμιο και τροποποίηση των άρθρων 3 και 49 του συντάγματος.
- Η λέξη «Μακεδονία» θα απαλειφθεί και θα αντικατασταθεί από το «Βόρεια Μακεδονία» και στις 152 φορές που υπάρχει στο σύνταγμα της ΠΓΔΜ.
- Από το σύνταγμα απαλείφονται επίσης, οι υπαινιγμοί για ύπαρξη μειονοτήτων και αντικαθίστανται από αναφορές που βρίσκονται στο πρότυπο του Ελληνικού Συντάγματος.
Δυστυχώς όμως:
- η Ελλάδα αναγνωρίζει την ύπαρξη «Μακεδονικής γλώσσας».
- η εθνικότητα θα έχει διπλή αναγραφή: ως «μακεδονική» σε κάποια έγγραφα, ενώ στα διαβατήρια θα αναφέρεται ως «βόρεια μακεδονική».
Όμως, θα υπάρχει σαφής προσδιορισμός στο προοίμιο του συντάγματος, ο οποίος θα διαχωρίζει απολύτως τη σύγχρονη «μακεδονική» ταυτότητα των κατοίκων της ΠΓΔΜ από την αρχαιότητα και θα τη συνδέει με τις σλαβικές εγκαταστάσεις, που ξεκίνησαν στην περιοχή της Βαλκανικής τον 6ο μ.Χ. αιώνα.
Στο άρθρο 7 της συμφωνίας Ελλάδας - ΠΓΔΜ, οι δύο πλευρές «αναγνωρίζουν ότι η εκατέρωθεν αντίληψή τους ως προς τους όρους «Μακεδονία» και «Μακεδονικός / Μακεδόνας» αναφέρεται σε διαφορετικό ιστορικό πλαίσιο και πολιτιστική κληρονομιά».
Στο ζήτημα της γλώσσας γίνεται σαφές ότι «η μακεδονική γλώσσα ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών», και συμφωνήθηκε ότι κάθε αναφορά στις παραπάνω έννοιες «δεν έχει σχέση με τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία, την κουλτούρα και την κληρονομιά» της Ελληνικής Μακεδονίας.
Επίσης, θα αντικατασταθούν «όλοι οι επιθετικοί προσδιορισμοί κρατικών και ευρύτερα δημοσίων οργάνων, καθώς και ομογενειακών / πολιτιστικών οργανώσεων που χρηματοδοτούνται από το κράτος με τον όρο της «Βόρειας Μακεδονίας» με ταυτόχρονη κατάργηση του προσδιορισμού της «Μακεδονίας»».
Επίσης, συζητούνται οι επιθετικοί προσδιορισμοί που θα χρησιμοποιούνται (ή όχι) στα εμπορικά σήματα.
Παρότι χθες διέρρευσε ότι θα δημιουργηθεί κοινή επιτροπή για να λυθούν οι εναπομείνασες διαφορές από το 2019 και για 3 χρόνια, ήδη έχει γίνει αρκετή συζήτηση προς αυτή την κατεύθυνση.
Ανάμεσα στις διαφορές που συζητούνται ακόμη είναι η γεωγραφική προέλευση προϊόντων που πωλούνται στις διεθνείς αγορές ήδη επί αρκετά χρόνια, όπως, π.χ. τα μακεδονικά κρασιά, είτε αυτά προέρχονται από την Ελλάδα είτε από την ΠΓΔΜ. Πιθανότερη λύση είναι να υφίσταται υποσημείωση στην οποία θα διευκρινίζεται αν πρόκειται για προϊόντα που προέρχονται από την Ελλάδα ή τη «Βόρεια Μακεδονία».
Η εφαρμογή όλων αυτών των προβλέψεων θα ξεκινήσει μετά και το τελευταίο βήμα της διαδικασίας που ξεκινά άμεσα, δηλαδή την επικύρωση της συμφωνίας στην Ελληνική Βουλή.
Επίσης, οι ιστότοποι που εδρεύουν στην ΠΓΔΜ θα έχουν κατάληξη «.mk», όπως και σήμερα.
Αντιθέτως, η ΠΓΔΜ υποχρεώνεται να αλλάξει τον προσδιορισμό των οχημάτων που ταξινομούνται στη χώρα, ώστε οι πινακίδες να αναγράφουν «SMK» και όχι «ΜΚ» που είναι σήμερα.
Στη συμφωνία προβλέπεται επίσης ότι σε όσα αγάλματα από το πρόγραμμα «Σκόπια 2014» παραμείνουν στην πόλη (όπως ο έφιππος Αλέξανδρος), θα τοποθετηθεί ένδειξη που θα παραπέμπει στην Ελληνιστική περίοδο και είναι δείγματα φιλίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την «Βόρεια Μακεδονία».
Όσον αφορά τα χρονοδιαγράμματα.
Στις 16 Ιουνίου θα υπογραφεί η συμφωνία στις Πρέσπες από τους Υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ.
Εντός του Ιουνίου θα κυρωθεί η συμφωνία από το Κοινοβούλιο των Σκοπίων.
(Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ πιθανότατα δεν θα υπογράψει, καθυστερώντας τη διαδικασία. Δεν μπορεί όμως να την αναιρέσει).
Στη συνέχεια θα υπάρξει επιστολή της Ελλάδας προς ΕΕ και ΝΑΤΟ που θα γράφει ότι υποστηρίζει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της «Βόρειας Μακεδονίας» με την ΕΕ και την αποστολή πρόσκλησης για ένταξή της στο ΝΑΤΟ υπό την αίρεση επιτυχούς ολοκλήρωσης της συνταγματικής αναθεώρησης.
Στις 25 και 26 Ιουνίου στις Βρυξέλλες στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, θα υπάρξει από την Ελλάδα θετικό μήνυμα στη «Βόρεια Μακεδονία» για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Θα προηγηθεί λεκτική πρόταση για διεύρυνση από το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών ΕΕ.
Στις 11 Ιουλίου στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, θα δοθεί πρόσκληση ένταξης στη «Βόρεια Μακεδονία» υπό την αίρεση της ολοκλήρωσης της συνταγματικής αναθεώρησης
Τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο του 2018 θα γίνει το Δημοψήφισμα στα Σκόπια, που θα είναι προαιρετικό και συμβουλευτικό.
Έως το τέλος του 2018 θα πρέπει να έχει γίνει η Συνταγματική αναθεώρηση από το Κοινοβούλιο των Σκοπίων και θα ακολουθήσει επιστολή της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ σε όλες τις χώρες που έχουν αναγνωρίσει τη χώρα ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» ότι στο εξής θα ισχύει το όνομα «Severna Makedonija» στις διμερείς σχέσεις και στα διεθνή fora.
Τέλος, η Ελληνική Βουλή θα κληθεί να κυρώσει τη συμφωνία και την ένταξη της «Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ.
Εντός του 2019 θα πρέπει όλες οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ να ξεκινήσουν την κύρωση της ένταξης της χώρας στην συμμαχία. Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει ως 24 μήνες.
Ποια σημεία πρέπει να διευκρινιστούν
Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι πρόκειται για μια συμφωνία στην οποία υπάρχουν πολλά για να διευκρινιστούν.
Το πρώτο είναι η κατηγορία ότι παραμένουν οι αλυτρωτικές τάσεις ακριβώς γιατί θα χρησιμοποιείται η «μακεδονική» γλώσσα και η «μακεδονική» ιθαγένεια.
Ο φόβος υπάρχει στο ότι τελικά θα επικρατήσει το Μακεδονία όχι το Βόρεια, θα επικρατήσει η μακεδονική γλώσσα κι όχι κάποια σλαβικής προέλευσης γλώσσα και ότι θα λέγονται Μακεδόνες με απευθείας συνειρμό με τους αρχαίους Μακεδόνες.
Γκρίζο σημείο αποτελεί η μεταβατική περίοδος μέχρι να κυρωθεί η συμφωνία.
Θα ενταχθεί η γειτονική χώρα στο ΝΑΤΟ με το όνομα Βόρεια Μακεδονία αλλά αν δεν υπάρξει κύρωση, τι θα κάνει το ΝΑΤΟ; θα τη διώξει;
Όσοι επικρίνουν την συμφωνία υποστηρίζουν πως παραδώσαμε στους Σκοπιανούς την εθνική ταυτότητα και την γλώσσα κι ότι πρόκειται για μια «υβριδική» λύση που δεν θα ισχύσει έτσι, αλλά θα υποχωρήσουν οι «κόκκινες» γραμμές και μόνο στα χαρτιά θα υπάρχουν οι διασφαλίσεις για την Ελλάδα.
Προς ενίσχυση των επικριτών, έρχονται οι πανηγυρισμοί του Ζοραν Ζάεφ εχθές στο διάγγελμά του, που είπε:
«Έχουμε μια ιστορική λύση.
Με την απόφαση ενισχύουμε τη Μακεδονική ταυτότητα. Μακεδόνες, προστατευμένοι και ενισχυμένοι για πάντα.
Τέρμα πια το ΠΓΔΜ.
Δεν υπάρχουν πλέον διεθνείς συμφωνίες όπου αποφεύγεται η Μακεδονική γλώσσα.
Ένα αξιοπρεπές και γεωγραφικά ακριβές όνομα - Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, με μετάφραση, σε όλες τις γλώσσες.
Μακεδονική, χωρίς υποσημειώσεις.
Η υπηκοότητα είναι Μακεδόνες / πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.
Τα κέρδη μας είναι ανεκτίμητα, μια ενισχυμένη ταυτότητα και εγγύηση για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία
Η συμφωνία προβλέπει την επιβεβαίωση της Μακεδονικής γλώσσας στα Ηνωμένα Έθνη».
Οι σκεπτικιστές εκτιμούν ότι η συμφωνία επικυρώνει τον Μακεδονισμό με την εγκατάλειψη της σλαβομακεδονικής ταυτότητας και τη μετατροπή της σε καθαρά μακεδονική κι ενισχύει τις αλυτρωτικές διαθέσεις με την αποδοχή ιθαγένειας και γλώσσας.
Υποστηρίζουν επίσης ότι δεν έπρεπε να γίνει δεκτή η απαίτηση των γειτόνων για μακεδονική γλώσσα διότι δεν μπορεί η Βόρεια Μακεδονία, δηλαδή μέρος του όλου της Μακεδονίας, να έχει μοναδικό προνόμιο να ονομάζει τη γλώσσα της μακεδονική.
Επίσης τονίζουν ότι δεν υπάρχει το αμετάφραστο, όπως είχε διαρρεύσει, οπότε θα μπορεί να λέγεται και Severna, και North, και Βόρεια και όπως αλλιώς θα μεταφράζεται.
Στο εξωτερικό, η συμφωνία έτυχε θερμής υποδοχής.
Στις Βρυξέλλες πανηγύριζαν και μάλιστα το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (της ΝΔ) και το Σοσιαλιστικό (του ΠΑΣΟΚ), θα πιέσουν με κάθε τρόπο για να τελειώσουν όλα το ταχύτερο.
Είναι φανερό ότι οι ξένοι επιθυμούν να κλείσει η εκκρεμότητα και να δρομολογηθούν εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.
Στην ΕΕ φοβούνται τη Ρωσική και την Τουρκική επιρροή στην ΠΓΔΜ αλλά και γενικότερα στα Δυτικά Βαλκάνια και θέλουν την ταχύτερη ένταξη των χωρών στην Ένωση.
Εκτιμούν ότι μια χώρα που δεν θα έχει προβλήματα με τους γείτονες και που θα ενταχθεί άμεσα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ξεφεύγει από τα «νύχια του εχθρού».
Τα θερμά συγχαρητήρια από Αλβανία και Βουλγαρία δείχνουν επίσης τη θέληση της ευρύτερης περιοχής για ασφάλεια και ευημερία.
Όμως, η Βουλγαρία διατηρεί επιφυλάξεις, καθώς όπως ανακοινώθηκε από το Βουλγαρικό Υπουργείο Εξωτερικών «το νέο όνομα, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, δεν θα πρέπει να θεωρείται ως βάση δημιουργίας πιθανής αλλαγής στα υπάρχοντα σύνορα ή διεκδικήσεων σε γειτονικές χώρες για τη γλώσσα, τον πολιτισμό, την ιστορία και την ταυτότητα».
Στην Ελληνική κυβέρνηση εκτιμούν ότι η Ελλάδα μπορεί πλέον να γίνει παράγοντας σταθερότητας και να πρωταγωνιστήσει πολιτικά, διπλωματικά και οικονομικά στα Βαλκάνια.
Επίσης, τονίζουν ότι η συμφωνία θα ισχύσει μόνον εφόσον κυρωθεί κι ότι είναι μεγάλη επιτυχία το erga omnes.
Ακόμη, ότι γίνεται σαφής διαχωρισμός της Ελληνικής Μακεδονίας από τους βόρειους γείτονες κι ότι είναι υποχρεωτική η αλλαγή του Συντάγματος στην ΠΓΔΜ με απαλειφή των αλυτρωτισμών.
Επίσης υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα παίρνει πίσω την ιστορία και τα σύμβολά της και πλέον δεν μπορεί η γειτονική χώρα να επικαλείται αρχαίες καταβολές.
Τέλος, λένε ότι η σταθερότητα στην ΠΓΔΜ και οι φιλικές σχέσεις έπειτα από χρόνια θα βοηθήσουν ευρύτερα την περιοχή και θα κόψουν τη φόρα από τους Τούρκους που επιχειρούν να φτιάξουν βαλκανικό τόξο.
Ο Μίκης Θεοδωράκης, σε μήνυμά του για τη συμφωνία γράφει:
«Η χώρα μας σύρθηκε σε μια πράξη ιστορικής ήττας και εθνικής μειοδοσίας με απρόβλεπτες επιπτώσεις σε βάρος της χώρας και του Λαού μας.
Συνάμα ποδοπατήθηκε η θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του Ελληνικού Λαού.
Από την εποχή του ΕΑΜ υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες οι Έλληνες αριστεροί υποχώρησαν μπροστά σε δοκιμασίες, που τις περισσότερες φορές έφταναν στα όρια της ανθρώπινης αντοχής.
Σήμερα, για πρώτη φορά, κάποιοι που θέλουν να ονομάζονται αριστεροί, υποχωρούν υπερασπιζόμενοι το προσωπικό τους συμφέρον. Συμπαρασύροντας έτσι σ’ αυτόν τον κατήφορο την Ελλάδα και τον Ελληνικό Λαό.
Μετά από αυτό το μεγάλο «ΝΑΙ» του κ. Τσίπρα, εκείνο που πονάει πιο πολύ δεν είναι μόνο οι κίνδυνοι που ξανοίγονται μπροστά μας αλλά προ παντός η μεγάλη Ντροπή που θα μας στιγματίζει για πάντα».
Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, η οποία κατηγορεί την κυβέρνηση για μια κακή συμφωνία, αλλά δεν ξεκαθαρίζει τι θέλει, ποια είναι η δική της θέση. Δεν ξεκαθαρίζει ποια είναι η στάση της για το όνομα, τη στιγμή που πριν από λίγους μήνες, όλα τα στελέχη της μιλούσαν για «γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes».
Θυμίζουμε τι έχει δηλώσει η πρώην Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη:
«Ο κ. Καμμένος δύο φορές κατά την περίοδο διακυβέρνησης Καραμανλή, είχε ψηφίσει τη σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes, που ήταν η βασική θέση πού είχε γίνει αποδεκτή από το σύνολο της Βουλής, πλην του ΛΑΟΣ και με την οποία πήγαμε στο Βουκουρέστι».
Αν η συμφωνία Ελλάδας – ΠΓΔΜ είναι καλή ή κακή, θα φανεί / ξεκαθαρίσει σύντομα. Εμείς ως CosmoStatus δεν συμφωνούμε στο θέμα της γλώσσας και της ταυτότητας. Δεν μπορεί η γλώσσα τους να φέρει το όνομα «Μακεδονική» ούτε μπορούν οι κάτοικοι της ΠΓΔΜ να ονομάζονται «Μακεδόνες». Φυσικά, δεν συμφωνούμε ούτε με την παραχώρηση του όρου Μακεδονία στο όνομα της χώρας αυτής.
Με πληροφορίες από: Καθημερινή, Τα Νέα, Ελεύθερος Τύπος, Ναυτεμπορική, Το Βήμα, Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν εχθές ο Αλέξης Τσίπρας και ο Zoran Zaev, η ονομασία της ΠΓΔΜ θα είναι Βόρεια Μακεδονία στα Ελληνικά, North Macedonia στα Αγγλικά και Severna Makedonija στη γλώσσα της ΠΓΔΜ.
Αυτό σημαίνει πως εγκαταλείφθηκε η αμετάφραστη ονομασία, αλλά τουλάχιστον θα έχει ισχύ έναντι όλων, δηλαδή erga omnes.
Παραμένουν όμως ακόμη αρκετές εκκρεμότητες αναφορικά με τις εμπορικές χρήσεις, αλλά και διάφορους όρους διεθνούς τυποποίησης (ISO).
Επισης προβλέπεται μεταβατική περίοδος για κάθε κεφάλαιο της συμφωνίας, που θα θεωρηθεί ως απολύτως ολοκληρωμένη και για τις δύο πλευρές έπειτα από σχεδόν 2 χρόνια.
Η συμφωνία προβλέπει σειρά αλλαγών στο σύνταγμα της ΠΓΔΜ. Η συνταγματική αναθεώρηση θα περιλαμβάνει αλλαγές στο προοίμιο και τροποποίηση των άρθρων 3 και 49 του συντάγματος.
- Η λέξη «Μακεδονία» θα απαλειφθεί και θα αντικατασταθεί από το «Βόρεια Μακεδονία» και στις 152 φορές που υπάρχει στο σύνταγμα της ΠΓΔΜ.
- Από το σύνταγμα απαλείφονται επίσης, οι υπαινιγμοί για ύπαρξη μειονοτήτων και αντικαθίστανται από αναφορές που βρίσκονται στο πρότυπο του Ελληνικού Συντάγματος.
Δυστυχώς όμως:
- η Ελλάδα αναγνωρίζει την ύπαρξη «Μακεδονικής γλώσσας».
- η εθνικότητα θα έχει διπλή αναγραφή: ως «μακεδονική» σε κάποια έγγραφα, ενώ στα διαβατήρια θα αναφέρεται ως «βόρεια μακεδονική».
Όμως, θα υπάρχει σαφής προσδιορισμός στο προοίμιο του συντάγματος, ο οποίος θα διαχωρίζει απολύτως τη σύγχρονη «μακεδονική» ταυτότητα των κατοίκων της ΠΓΔΜ από την αρχαιότητα και θα τη συνδέει με τις σλαβικές εγκαταστάσεις, που ξεκίνησαν στην περιοχή της Βαλκανικής τον 6ο μ.Χ. αιώνα.
Στο άρθρο 7 της συμφωνίας Ελλάδας - ΠΓΔΜ, οι δύο πλευρές «αναγνωρίζουν ότι η εκατέρωθεν αντίληψή τους ως προς τους όρους «Μακεδονία» και «Μακεδονικός / Μακεδόνας» αναφέρεται σε διαφορετικό ιστορικό πλαίσιο και πολιτιστική κληρονομιά».
Στο ζήτημα της γλώσσας γίνεται σαφές ότι «η μακεδονική γλώσσα ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών», και συμφωνήθηκε ότι κάθε αναφορά στις παραπάνω έννοιες «δεν έχει σχέση με τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία, την κουλτούρα και την κληρονομιά» της Ελληνικής Μακεδονίας.
Επίσης, θα αντικατασταθούν «όλοι οι επιθετικοί προσδιορισμοί κρατικών και ευρύτερα δημοσίων οργάνων, καθώς και ομογενειακών / πολιτιστικών οργανώσεων που χρηματοδοτούνται από το κράτος με τον όρο της «Βόρειας Μακεδονίας» με ταυτόχρονη κατάργηση του προσδιορισμού της «Μακεδονίας»».
Επίσης, συζητούνται οι επιθετικοί προσδιορισμοί που θα χρησιμοποιούνται (ή όχι) στα εμπορικά σήματα.
Παρότι χθες διέρρευσε ότι θα δημιουργηθεί κοινή επιτροπή για να λυθούν οι εναπομείνασες διαφορές από το 2019 και για 3 χρόνια, ήδη έχει γίνει αρκετή συζήτηση προς αυτή την κατεύθυνση.
Ανάμεσα στις διαφορές που συζητούνται ακόμη είναι η γεωγραφική προέλευση προϊόντων που πωλούνται στις διεθνείς αγορές ήδη επί αρκετά χρόνια, όπως, π.χ. τα μακεδονικά κρασιά, είτε αυτά προέρχονται από την Ελλάδα είτε από την ΠΓΔΜ. Πιθανότερη λύση είναι να υφίσταται υποσημείωση στην οποία θα διευκρινίζεται αν πρόκειται για προϊόντα που προέρχονται από την Ελλάδα ή τη «Βόρεια Μακεδονία».
Η εφαρμογή όλων αυτών των προβλέψεων θα ξεκινήσει μετά και το τελευταίο βήμα της διαδικασίας που ξεκινά άμεσα, δηλαδή την επικύρωση της συμφωνίας στην Ελληνική Βουλή.
Επίσης, οι ιστότοποι που εδρεύουν στην ΠΓΔΜ θα έχουν κατάληξη «.mk», όπως και σήμερα.
Αντιθέτως, η ΠΓΔΜ υποχρεώνεται να αλλάξει τον προσδιορισμό των οχημάτων που ταξινομούνται στη χώρα, ώστε οι πινακίδες να αναγράφουν «SMK» και όχι «ΜΚ» που είναι σήμερα.
Στη συμφωνία προβλέπεται επίσης ότι σε όσα αγάλματα από το πρόγραμμα «Σκόπια 2014» παραμείνουν στην πόλη (όπως ο έφιππος Αλέξανδρος), θα τοποθετηθεί ένδειξη που θα παραπέμπει στην Ελληνιστική περίοδο και είναι δείγματα φιλίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την «Βόρεια Μακεδονία».
Όσον αφορά τα χρονοδιαγράμματα.
Στις 16 Ιουνίου θα υπογραφεί η συμφωνία στις Πρέσπες από τους Υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ.
Εντός του Ιουνίου θα κυρωθεί η συμφωνία από το Κοινοβούλιο των Σκοπίων.
(Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ πιθανότατα δεν θα υπογράψει, καθυστερώντας τη διαδικασία. Δεν μπορεί όμως να την αναιρέσει).
Στη συνέχεια θα υπάρξει επιστολή της Ελλάδας προς ΕΕ και ΝΑΤΟ που θα γράφει ότι υποστηρίζει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της «Βόρειας Μακεδονίας» με την ΕΕ και την αποστολή πρόσκλησης για ένταξή της στο ΝΑΤΟ υπό την αίρεση επιτυχούς ολοκλήρωσης της συνταγματικής αναθεώρησης.
Στις 25 και 26 Ιουνίου στις Βρυξέλλες στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, θα υπάρξει από την Ελλάδα θετικό μήνυμα στη «Βόρεια Μακεδονία» για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Θα προηγηθεί λεκτική πρόταση για διεύρυνση από το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών ΕΕ.
Στις 11 Ιουλίου στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, θα δοθεί πρόσκληση ένταξης στη «Βόρεια Μακεδονία» υπό την αίρεση της ολοκλήρωσης της συνταγματικής αναθεώρησης
Τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο του 2018 θα γίνει το Δημοψήφισμα στα Σκόπια, που θα είναι προαιρετικό και συμβουλευτικό.
Έως το τέλος του 2018 θα πρέπει να έχει γίνει η Συνταγματική αναθεώρηση από το Κοινοβούλιο των Σκοπίων και θα ακολουθήσει επιστολή της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ σε όλες τις χώρες που έχουν αναγνωρίσει τη χώρα ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» ότι στο εξής θα ισχύει το όνομα «Severna Makedonija» στις διμερείς σχέσεις και στα διεθνή fora.
Τέλος, η Ελληνική Βουλή θα κληθεί να κυρώσει τη συμφωνία και την ένταξη της «Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ.
Εντός του 2019 θα πρέπει όλες οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ να ξεκινήσουν την κύρωση της ένταξης της χώρας στην συμμαχία. Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει ως 24 μήνες.
Ποια σημεία πρέπει να διευκρινιστούν
Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι πρόκειται για μια συμφωνία στην οποία υπάρχουν πολλά για να διευκρινιστούν.
Το πρώτο είναι η κατηγορία ότι παραμένουν οι αλυτρωτικές τάσεις ακριβώς γιατί θα χρησιμοποιείται η «μακεδονική» γλώσσα και η «μακεδονική» ιθαγένεια.
Ο φόβος υπάρχει στο ότι τελικά θα επικρατήσει το Μακεδονία όχι το Βόρεια, θα επικρατήσει η μακεδονική γλώσσα κι όχι κάποια σλαβικής προέλευσης γλώσσα και ότι θα λέγονται Μακεδόνες με απευθείας συνειρμό με τους αρχαίους Μακεδόνες.
Γκρίζο σημείο αποτελεί η μεταβατική περίοδος μέχρι να κυρωθεί η συμφωνία.
Θα ενταχθεί η γειτονική χώρα στο ΝΑΤΟ με το όνομα Βόρεια Μακεδονία αλλά αν δεν υπάρξει κύρωση, τι θα κάνει το ΝΑΤΟ; θα τη διώξει;
Όσοι επικρίνουν την συμφωνία υποστηρίζουν πως παραδώσαμε στους Σκοπιανούς την εθνική ταυτότητα και την γλώσσα κι ότι πρόκειται για μια «υβριδική» λύση που δεν θα ισχύσει έτσι, αλλά θα υποχωρήσουν οι «κόκκινες» γραμμές και μόνο στα χαρτιά θα υπάρχουν οι διασφαλίσεις για την Ελλάδα.
Προς ενίσχυση των επικριτών, έρχονται οι πανηγυρισμοί του Ζοραν Ζάεφ εχθές στο διάγγελμά του, που είπε:
«Έχουμε μια ιστορική λύση.
Με την απόφαση ενισχύουμε τη Μακεδονική ταυτότητα. Μακεδόνες, προστατευμένοι και ενισχυμένοι για πάντα.
Τέρμα πια το ΠΓΔΜ.
Δεν υπάρχουν πλέον διεθνείς συμφωνίες όπου αποφεύγεται η Μακεδονική γλώσσα.
Ένα αξιοπρεπές και γεωγραφικά ακριβές όνομα - Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, με μετάφραση, σε όλες τις γλώσσες.
Μακεδονική, χωρίς υποσημειώσεις.
Η υπηκοότητα είναι Μακεδόνες / πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.
Τα κέρδη μας είναι ανεκτίμητα, μια ενισχυμένη ταυτότητα και εγγύηση για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία
Η συμφωνία προβλέπει την επιβεβαίωση της Μακεδονικής γλώσσας στα Ηνωμένα Έθνη».
Οι σκεπτικιστές εκτιμούν ότι η συμφωνία επικυρώνει τον Μακεδονισμό με την εγκατάλειψη της σλαβομακεδονικής ταυτότητας και τη μετατροπή της σε καθαρά μακεδονική κι ενισχύει τις αλυτρωτικές διαθέσεις με την αποδοχή ιθαγένειας και γλώσσας.
Υποστηρίζουν επίσης ότι δεν έπρεπε να γίνει δεκτή η απαίτηση των γειτόνων για μακεδονική γλώσσα διότι δεν μπορεί η Βόρεια Μακεδονία, δηλαδή μέρος του όλου της Μακεδονίας, να έχει μοναδικό προνόμιο να ονομάζει τη γλώσσα της μακεδονική.
Επίσης τονίζουν ότι δεν υπάρχει το αμετάφραστο, όπως είχε διαρρεύσει, οπότε θα μπορεί να λέγεται και Severna, και North, και Βόρεια και όπως αλλιώς θα μεταφράζεται.
Στο εξωτερικό, η συμφωνία έτυχε θερμής υποδοχής.
Στις Βρυξέλλες πανηγύριζαν και μάλιστα το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (της ΝΔ) και το Σοσιαλιστικό (του ΠΑΣΟΚ), θα πιέσουν με κάθε τρόπο για να τελειώσουν όλα το ταχύτερο.
Είναι φανερό ότι οι ξένοι επιθυμούν να κλείσει η εκκρεμότητα και να δρομολογηθούν εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.
Στην ΕΕ φοβούνται τη Ρωσική και την Τουρκική επιρροή στην ΠΓΔΜ αλλά και γενικότερα στα Δυτικά Βαλκάνια και θέλουν την ταχύτερη ένταξη των χωρών στην Ένωση.
Εκτιμούν ότι μια χώρα που δεν θα έχει προβλήματα με τους γείτονες και που θα ενταχθεί άμεσα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ξεφεύγει από τα «νύχια του εχθρού».
Τα θερμά συγχαρητήρια από Αλβανία και Βουλγαρία δείχνουν επίσης τη θέληση της ευρύτερης περιοχής για ασφάλεια και ευημερία.
Όμως, η Βουλγαρία διατηρεί επιφυλάξεις, καθώς όπως ανακοινώθηκε από το Βουλγαρικό Υπουργείο Εξωτερικών «το νέο όνομα, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, δεν θα πρέπει να θεωρείται ως βάση δημιουργίας πιθανής αλλαγής στα υπάρχοντα σύνορα ή διεκδικήσεων σε γειτονικές χώρες για τη γλώσσα, τον πολιτισμό, την ιστορία και την ταυτότητα».
Στην Ελληνική κυβέρνηση εκτιμούν ότι η Ελλάδα μπορεί πλέον να γίνει παράγοντας σταθερότητας και να πρωταγωνιστήσει πολιτικά, διπλωματικά και οικονομικά στα Βαλκάνια.
Επίσης, τονίζουν ότι η συμφωνία θα ισχύσει μόνον εφόσον κυρωθεί κι ότι είναι μεγάλη επιτυχία το erga omnes.
Ακόμη, ότι γίνεται σαφής διαχωρισμός της Ελληνικής Μακεδονίας από τους βόρειους γείτονες κι ότι είναι υποχρεωτική η αλλαγή του Συντάγματος στην ΠΓΔΜ με απαλειφή των αλυτρωτισμών.
Επίσης υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα παίρνει πίσω την ιστορία και τα σύμβολά της και πλέον δεν μπορεί η γειτονική χώρα να επικαλείται αρχαίες καταβολές.
Τέλος, λένε ότι η σταθερότητα στην ΠΓΔΜ και οι φιλικές σχέσεις έπειτα από χρόνια θα βοηθήσουν ευρύτερα την περιοχή και θα κόψουν τη φόρα από τους Τούρκους που επιχειρούν να φτιάξουν βαλκανικό τόξο.
Ο Μίκης Θεοδωράκης, σε μήνυμά του για τη συμφωνία γράφει:
«Η χώρα μας σύρθηκε σε μια πράξη ιστορικής ήττας και εθνικής μειοδοσίας με απρόβλεπτες επιπτώσεις σε βάρος της χώρας και του Λαού μας.
Συνάμα ποδοπατήθηκε η θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του Ελληνικού Λαού.
Από την εποχή του ΕΑΜ υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες οι Έλληνες αριστεροί υποχώρησαν μπροστά σε δοκιμασίες, που τις περισσότερες φορές έφταναν στα όρια της ανθρώπινης αντοχής.
Σήμερα, για πρώτη φορά, κάποιοι που θέλουν να ονομάζονται αριστεροί, υποχωρούν υπερασπιζόμενοι το προσωπικό τους συμφέρον. Συμπαρασύροντας έτσι σ’ αυτόν τον κατήφορο την Ελλάδα και τον Ελληνικό Λαό.
Μετά από αυτό το μεγάλο «ΝΑΙ» του κ. Τσίπρα, εκείνο που πονάει πιο πολύ δεν είναι μόνο οι κίνδυνοι που ξανοίγονται μπροστά μας αλλά προ παντός η μεγάλη Ντροπή που θα μας στιγματίζει για πάντα».
Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, η οποία κατηγορεί την κυβέρνηση για μια κακή συμφωνία, αλλά δεν ξεκαθαρίζει τι θέλει, ποια είναι η δική της θέση. Δεν ξεκαθαρίζει ποια είναι η στάση της για το όνομα, τη στιγμή που πριν από λίγους μήνες, όλα τα στελέχη της μιλούσαν για «γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes».
Θυμίζουμε τι έχει δηλώσει η πρώην Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη:
«Ο κ. Καμμένος δύο φορές κατά την περίοδο διακυβέρνησης Καραμανλή, είχε ψηφίσει τη σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes, που ήταν η βασική θέση πού είχε γίνει αποδεκτή από το σύνολο της Βουλής, πλην του ΛΑΟΣ και με την οποία πήγαμε στο Βουκουρέστι».
Αν η συμφωνία Ελλάδας – ΠΓΔΜ είναι καλή ή κακή, θα φανεί / ξεκαθαρίσει σύντομα. Εμείς ως CosmoStatus δεν συμφωνούμε στο θέμα της γλώσσας και της ταυτότητας. Δεν μπορεί η γλώσσα τους να φέρει το όνομα «Μακεδονική» ούτε μπορούν οι κάτοικοι της ΠΓΔΜ να ονομάζονται «Μακεδόνες». Φυσικά, δεν συμφωνούμε ούτε με την παραχώρηση του όρου Μακεδονία στο όνομα της χώρας αυτής.
Με πληροφορίες από: Καθημερινή, Τα Νέα, Ελεύθερος Τύπος, Ναυτεμπορική, Το Βήμα, Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου