Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

Η Ιταλία θα κατασχέσει 2 πλοία Γερμανικής ΜΚΟ

Η Ιταλία ανακοίνωσε εχθές (21 Ιουνίου) πως θα κατασχέσει 2 πλοία που σώζουν παράνομους μετανάστες στην Μεσόγειο. Το ένα από τα δύο βρίσκεται μεσοπέλαγα, μεταφέροντας περισσότερους από 200 παράνομους μετανάστες. Η Ιταλία υποστηρίζει πως τα πλοία χρησιμοποιούν παράνομα την Ολλανδική σημαία.

O Ιταλός Υπουργός Υποδομών Danilo Toninelli ανακοίνωσε πως τα πλοία Lifeline και Seefuchs της Γερμανικής ΜΚΟ Mission Lifeline, θα καταληφθούν και θα οδηγηθούν σε Ιταλικά λιμάνια, ώστε να διεξαχθεί έρευνα για το νομικό καθεστώς τους.

Υπενθυμίζεται πως η Ιταλική κυβέρνηση αρνήθηκε πριν από μερικές ημέρες στο πλοίο Aquarius που μετέφερε 630 παράνομους μετανάστες να δέσει σε Ιταλικά λιμάνια, δημιουργώντας θέμα στην ΕΕ.

Από την ΜΚΟ ανακοινώθηκε πως το πλοίο Lifeline διέσωσε 226 παράνομους μετανάστες ανοιχτά της Λιβύης το πρωί της Πέμπτης.

Ο Ιταλός Υπουργός Εσωτερικών Matteo Salvini δήλωσε πως το πλοίο, που κινείται με την Ολλανδική σημαία, θα πρέπει να πάει στην Ολλανδία.

«Τα πλοία των ξένων ΜΚΟ δεν θα ακουμπήσουν ξανά Ιταλικό έδαφος» έγραψε ο Matteo Salvini στο facebook το πρωί της Πέμπτης.

Όμως, ο Danilo Toninelli ανακοίνωσε πως η Ολλανδική κυβέρνηση αρνείται πως το πλοίο είναι εγγεγραμμένο στην χώρα, γράφοντας στο facebook πως η Ολλανδία είπε πως το πλοίο «παρανόμως χρησιμοποιεί την Ολλανδική σημαία».

Η Ολλανδική αντιπροσωπεία στην ΕΕ δήλωσε μέσω twitter πως τα πλοία Seefuchs και Lifeline δεν σάλπαραν υπό την Ολλανδική σημαία.

«Τα πλοία αυτά ανήκουν σε Γερμανική ΜΜΚΟ και δεν εμφανίζονται στα Ολλανδικά ναυτικά αρχεία» έγραφε το tweet.

Ο Danilo Toninelli κατηγόρησε το πλοίο Lifeline για παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας επειδή πήρε τους παράνομους μετανάστες παρά το γεγονός ότι είχε ήδη παρέμβει η Λιβυκή ακτοφυλακή. Επίσης είπε πως το πλοίο έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή των μεταναστών, καθώς έχει χωρητικότητα 50 ανθρώπων και επιβίβασε περισσότερους από 200.

Ο Danilo Toninelli δήλωσε πως η Ιταλία θα σώσει τους μετανάστες και θα τους μεταφέρει σε Ιταλικά σκάφη και ταυτόχρονα θα καταλάβει το πλοίο, όπως και το Seefuchs.
«Για εμάς, προέχει η διάσωση ζωών με ασφάλεια και νόμιμα» πρόσθεσε ο Danilo Toninelli.

Ο Matteo Salvini δήλωσε χαρακτηριστικά για το πλοίο Lifeline: «Είναι πειρατικό πλοίο, όπως του κάπτεν Χουκ. Δεν θέλω πλοία φαντάσματα στα Ιταλικά λιμάνια. Εάν έρθουν στην Ιταλία, θα τους καταγγείλουμε στις Αρχές για διευκόλυνση της παράνομης μετανάστευσης».

Ο Matteo Salvini έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τις ΜΚΟ για συνεργασία με τους διακινητές που δρουν στη Λιβύη.

Σε ανακοίνωσή τους από το πλοίο Lifeline υπογραμμίζεται πως η διάσωση των μεταναστών έγινε «σύμφωνα με όλους τους διεθνείς κανονισμούς» και ζήτησε «λιμάνι για ασφαλή αποβίβαση όσων έχουν διασωθεί».

Ο ΜΚΟ είπε πως φοβάται πως μια «παρόμοια κατάσταση με το πλοίο Aquarius είναι στον ορίζοντα».

Θυμίζουμε πως ο Matteo Salvini αρνήθηκε να ανοίξει τα Ιταλικά λιμάνια στο πλοίο Aquarius, το οποίο είχε διασώσει 630 παράνομους μετανάστες, με αποτέλεσμα να παραμένει για μέρες στη Μεσόγειο θάλασσα, μέχρι που η Ισπανία το δέχτηκε στην Βαλένθια.



Πηγή: Euractiv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου