Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018

Βρέθηκε παράνομο γενετικά τροποποιημένο σιτάρι της Monsanto ελεύθερο στη φύση

Οι αρχές του Καναδά παραδέχτηκαν ότι ένα κομμάτι μη εγκεκριμένου, γενετικά τροποποιημένου στελέχους σιταριού, βρέθηκε ελεύθερο στη φύση, πολύ μακριά από τις παλιές περιοχές δοκιμών της Monsanto.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του RT, το άγνωστης προέλευσης γενετικά τροποποιημένο σιτάρι, ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά πέρυσι σε δρόμο προς την Αλμπέρτα, αφού επέζησε από τον ψεκασμό της περιοχής με ζιζανιοκτόνο. Αυτό ανακοινώθηκε εχθές Πέμπτη από την Καναδική Υπηρεσία Επιθεώρησης Τροφίμων (CFIA).

Μετά από έρευνα στα δείγματα, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η καλλιέργεια ήταν «γενετικά τροποποιημένη και ανθεκτική στο ζιζανιοκτόνο», ενώ ποτέ δεν είχε λάβει έγκριση για εμπορική χρήση ή παραγωγή εντός του Καναδά.

Εν συνεχεία αποδείχθηκε πως η εταιρεία παραγωγής των σπόρων είναι η Monsanto, ο αγροχημικός και ο βιοτεχνολογικός γίγαντας.

«Η CFIA επιβεβαίωσε ότι το δείγμα σίτου από την Αλμπέρτα προέρχεται από τη Monsanto και είναι το γενετικά τροποποιημένο σιτάρι MON71200, που χρησιμοποιήθηκε σε πολυάριθμες έρευνες στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές του 2000, τόσο στον Καναδά όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες» αναφέρεται στην έκθεση.

Παρά το γεγονός ότι το γενετικώς τροποποιημένο σιτάρι δεν έχει εγκριθεί για εμπορική χρήση πουθενά στον κόσμο, εξαιτίας ανησυχιών για την ασφάλεια, τόσο οι ΗΠΑ όσο και ο Καναδάς, έχουν πραγματοποιήσει δοκιμές σε αγρούς γενετικά τροποποιημένου σιταριού, δήλωσε ο David Bailey, διευθυντής του τμήματος παραγωγής φυτών της CFIA.

Παραμένει ακόμη μυστήριο πώς το στέλεχος κατάφερε να επιβιώσει σε άγρια κατάσταση περισσότερο από 100km μακριά από  τα γνωστά πεδία δοκιμών. Το μέγεθος της μόλυνσης δεν είναι ακόμη σαφές. Οι αρχές διαβεβαιώνουν ότι δεν έχει εισέλθει γενετικά τροποποιημένο σιτάρι στο εμπορικό σύστημα της χώρας και ελπίζει ότι η ανακάλυψη δεν θα επηρεάσει το εξαγωγικό εμπόριο ενός από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σίτου στον κόσμο.

«Η κυβέρνηση θα παράσχει πληροφορίες που θα επιτρέψουν στους εμπορικούς μας εταίρους να λάβουν αποφάσεις που θα βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα για τη συνέχιση της εμπορίας του καναδικού σιταριού», δήλωσε η Kathleen Donohue, εκτελεστική διευθύντρια της αγοράς αγροτικών προϊόντων του Καναδά.

Ο Καναδάς ανησυχεί αρκετά για το γεγονός ότι ορισμένοι πελάτες του ενδέχεται να αναθεωρήσουν συμφωνίες, εν αναμονή περαιτέρω έρευνας. Το 2016 η Ιαπωνία και η Νότιος Κορέα ανέστειλαν προσωρινά τις εισαγωγές σιταριού από τις ΗΠΑ, μετά από την ανακάλυψη γενετικά τροποποιημένου σιταριού της Monsanto.

Τονίζοντας ότι το στέλεχος δεν έχει βρεθεί πουθενά στους εμπορικούς τομείς της χώρας εκτός του συγκεκριμένου τόπου, η CFIA δεσμεύθηκε να παρακολουθήσει την περιοχή για τα επόμενα τρία χρόνια.

Στο μεταξύ, η ανακαλυφθείσα γενετικώς τροποποιημένη καλλιέργεια έχει καταστραφεί, ενώ οι Καναδικές Αρχές διαβεβαιώνουν και καθησυχάζουν το κοινό ότι «το εύρημα δεν δημιουργεί κίνδυνο στην ασφάλεια των τροφίμων».



Διαβάστε επίσης:
Έγκριση της ΕΕ στον «γάμο» Bayer και Monsanto


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου