Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

Financial Times: η Ελλάδα έτοιμη να συμφωνήσει με τη Μέρκελ την επιστροφή μεταναστών

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι έτοιμος να συμφωνήσει με την Άνγκελα Μέρκελ ώστε να διευκολυνθεί η Γερμανία και να επιστραφούν όσοι έχουν αιτηθεί άσυλο στις χώρες εισόδου της ΕΕ, διευκολύνοντας στην Γερμανίδα Καγκελάριο ενόψει την κρίσιμης συνόδου της ΕΕ.

Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως είναι ανοιχτός σε ειδική συμφωνία με το Βερολίνο για περικοπή της «δευτερεύουσας μετακίνησης» των προσφύγων που φτάνουν στα νότια σύνορα της ΕΕ και στη συνέχεια ταξιδεύουν βόρεια προς τη Γερμανία.

Η Καγκελάριος Μέρκελ βρίσκεται υπό έντονη πίεση από τους Βαυαρούς συντηρητικούς εταίρους της στον συνασπισμό, να πείσει τις κυβερνήσεις να επιταχύνουν τις διαδικασίες επιστροφής όσων αιτούνται άσυλο και έχουν ήδη εγγραφεί σε άλλες χώρες της ΕΕ. Οι Βαυαροί, απειλούν πως θα διαλύσουν τον συνασπισμό, εάν η Μέρκελ αποτύχει να φέρει αποτελέσματα, ως το τέλος του μήνα.

«Δεν μας πειράζει εάν έχουμε κάποιες επιστροφές από τη Γερμανία, εάν αυτό βοηθήσει ώστε να δοθεί το σήμα στους λαθρέμπορους (πως η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις παράνομες μεταναστευτικές ροές)» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός πρόσθεσε πως οι κανόνες της ΕΕ για κατανομή αρμοδιοτήτων για τους αιτούντες άσυλο, γνωστοί ως κανόνες του Δουβλίνου, έχουν εκπνεύσει.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν την Πέμπτη (σήμερα) στις Βρυξέλες για τη δεύτερη σύνοδο εντός πέντε ημερών, όπου η μεταναστευτική πολιτική και ιδιαίτερα η ανάγκη της κ. Μέρκελ για συναίνεση από τις άλλες χώρες, θα κυριαρχήσει στην ατζέντα.

Ενώ η προτεραιότητα του Βερολίνου είναι η συμφωνία με την Ιταλία για την επιστροφή όσων αιτούνται άσυλο, η συμφωνία με την Ελλάδα θα αποτελέσει προηγούμενο για την κ. Μέρκελ, που βρίσκεται στην ανάγκη να δείξει πως οι διαπραγματεύσεις της με άλλες κυβερνήσεις φέρνουν αποτελέσματα.

Οι εσωτερικές της δυσκολίες, που αυξάνονται από τις απειλές της Ιταλίας για μη αποδοχή των κανόνων του Δουβλίνου, έχουν φέρει στην επιφάνεια τις διαφορετικές  πολιτικές που απειλούν την ελεύθερη διακίνηση εντός των χωρών της συνθήκης Σένγκεν.

Γερμανός ανώτατος αξιωματούχος δήλωσε πως οι διμερείς συμφωνίες μεταξύ των χωρών για την επιστροφή όσων αιτούνται άσυλο, προβλέπονται από τους κανόνες της ΕΕ και «μπορούν να πετύχουν πολλά όσον αφορά την αφαίρεση εμποδίων στην επιτάχυνση των επιστροφών όσων αιτούνται άσυλο».

«Η αίσθησή μου είναι πως υπάρχουν πολλές χώρες που έχουν συμφέρον να υπάρξουν διμερείς συμφωνίες. Πρόκειται για αποτελεματική εφαρμογή του νόμου» πρόσθεσε ο Γερμανός αξιωματούχος.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες υποστηρίζουν πως η Γερμανία έχει πλησιάσει την Ιταλία και την Ελλάδα και όλους τους γείτονες, με σκοπό την υπογραφή διμερών συμφωνιών, κυρίως με την προσφορά οικονομικών κινήτρων στις χώρες πρώτης υποδοχής που δέχονται μεγάλο βάρος.

Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε πως το Βερολίνο πρόσφερε στη Ρώμη βοήθεια στο τραπεζικό τομέα, αν και δήλωσε προβληματισμένος για την επιτυχία του εγχειρήματος.
«Μπορείτε να φανταστείτε μια επιταγή αρκετά μεγάλη για τον Μεττέο Σαλβίνι ώστε να συμφωνήσει; Δεν νομίζω πάντως πως οι Γερμανοί μπορούν να τον εξαγοράσουν».

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως μια τέτοια συμφωνία με τη Γερμανία δεν θα έχει σημαντική επίπτωση, καθώς μόλις 50-100 άνθρωποι κάθε μήνα εισέρχονται στην Ελλάδα από τα βόρεια σύνορα της χώρας.
«Για εμάς δεν αποτελεί πρόβλημα» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Όμως, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως οποιαδήποτε συμφωνία θα συνδέεται με την επιθυμία της Αθήνας για επανένωση οικογενειών που έχουν χωρίσει και κάποια μέλη τους έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα, ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται στην βόρεια Ευρώπη. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως σήμερα υπάρχουν 2.500 άνθρωποι χωρισμένων οικογενειών στην Ελλάδα.

Ο κ. Τσίπρας, του οποίου η κυβέρνηση συμφώνησε την περασμένη εβδομάδα
με τη Γερμανία και τις άλλες χώρες της ευρωζώνης, σε σημαντική ανακούφιση του χρέους, είπε πως τα μερίδια στο μεταναστευτικό είναι μεγάλα.

«Πιστεύω πως το δίλημμα που αντιμετωπίζουμε είναι πιο σοβαρό από … συμφωνίες για δευτερεύοντα ζητήματα. Το δίλημμα που έχουμε μπροστά μας είναι τι είδους Ευρώπη επιθυμούμε. Πρέπει να βρούμε τον τρόπο, εντός του διεθνούς δικαίου, να μοιραστούμε τα μερίδια και να μην έχουμε την αδικία για τις χώρες των εξωτερικών συνόρων, αλλά και για τη Γερμανία. Επειδή δεν είναι δίκαιο όλοι αυτοί οι άνθρωποι να κατευθύνονται στη Γερμανία, εάν πιστεύουμε πως αυτό είναι Ευρωπαϊκό πρόβλημα» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε πως μια μακροπρόθεσμη λύση θα μπορούσε να επιτευχθεί ως «ιστορική προσέγγιση» μέσω μεταρρύθμισης των συνοριακών ελέγχων, εσωτερικές ρυθμίσεις για τον χειρισμό των ανθρώπων που φθάνουν στην ΕΕ, συμφωνίες συνεργασίας με τις χώρες εκτός ΕΕ και νόμιμες ευκαιρίες μετανάστευσης.

Το όραμα της Ελλάδας, όπως και της Γερμανίας, είναι η επανεξέταση των κανόνων που καθορίζουν ποιος εξετάζει τις αιτήσεις ασύλου, όπως επίσης η δημιουργία Ευρωπαϊκής Αρχής Ασύλου και η δημιουργία Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φύλαξης Συνόρων, υπό τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζει πως δεν υπάρχει σοβαρή κρίση τώρα, επειδή οι αριθμοί των αφίξεων είναι πολύ μικρότεροι από ότι το 2015, κατά την προσφυγική κρίση. 

«Αλλά γίνεται συζήτηση εξαιτίας της πολιτικής αποσταθεροποίησης της Γερμανίας. Νομίζω πως το θέμα της μετανάστευσης δεν θα τερματιστεί μετά την επίτευξη συμφωνίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Θα υπάρχει για πολύ καιρό» κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.


Πηγή: Financial Times
Μετάφραση: CosmoStatus

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου