Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020

Τουρκικοί δεσμοί με ριζοσπαστικές ομάδες και άτομα που ο ΟΗΕ έχει επιβάλλει κυρώσεις

Οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ισλαμική τρομοκρατία και άτομα που ο ΟΗΕ θεωρεί επικίνδυνα για την παγκόσμια ειρήνη αποκαλύπτονται σταδιακά.

Στην πολύ σημαντική αποκάλυψη των διασυνδέσεων της Τουρκίας με την ισλαμική τρομοκρατία και τα άτομα που ο ΟΗΕ έχε εντάξει στη λίστα με τις κυρώσεις στη Λιβύη, προέβη το Nordic Monitor.

Οι ριζοσπαστικές ομάδες  με τις οποίες σχετίζεται η Τουρκία είναι το Μέτωπο Al Somood, οι Ταξιαρχίες της Βεγγάζης και οι Λίβυοι Ισλαμιστές Μαχητές, ενώ έχει ήδη μεταφέρει τζιχαντιστές μαχητές στη Λιβύη.

Η Τουρκία υποστηρίζει την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (σ.σ. που πρόσκειται στους αδελφούς μουσουλμάνους) έχοντας πολλούς ιδεολογικούς δεσμούς με το πολιτικό Ισλάμ. Διαχρονικά η Τουρκία υποστηρίζει οικονομικά και διαχειριστικά στρατιωτικές οργανώσεις, παραβιάζοντας ακόμη και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ του 1973, που υιοθετήθηκαν το 2011, ώστε να έρθει η υπόθεση της Λιβύης στο Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων. Ταυτόχρονα, η Τουρκία μετετράπη στο καταφύγιο καταζητούμενων όπως ο Salah Badi, ο Mohamed al-Zahawi και ο Abdulhakim Belhadj.

Από το 2011, εκατοντάδες Λίβυοι τζιχαντιστές ένωσαν τις δυνάμεις τους με την αντιπολίτευση στη Συρία και η Λιβύη έγινε το διακομιστικό κέντρο τζιχατιστών από την Ευρώπη και το Μαγκρέμπ προς τη Συρία. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί από τους τζιχαντιστές εκπαιδεύτηκαν σε στρατόπεδα στη Μισράτα και τη Βεγγάζη.

Πλέον, η Τουρκία μεταφέρει τζιχατιστές από τη Συρία στη Λιβύη και τον ιδιωτικό στρατό του Ερντογάν (SADAT) για να πολεμήσουν στο πλευρό του Φαγιέζ αλ Σαράζ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία έχει ήδη αναπτύξει στη Λιβύη περισσότερους από 1200 Σύριους μαχητές.

Ταυτόχρονα, στις 5 Ιανουαρίου 2020, ο Ερντογάν επιβεβαίωσε την ανάπτυξη Τούρκων στρατιωτών στη Λιβύη και πως «μαχητές (τζιχαντιστές) που δεν εντάσσονται στον Τουρκικό στρατό, θα πολεμήσουν».

«Οι Τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες (ΜΙΤ) ήδη επιχειρούν στη Λιβύη» είπε ο Ερντογάν στις 6 Ιανουαρίου 2020.

Ο επικεφαλής της οργάνωσης Al Samood, ο Salah Badi, βρίσκεται στη λίστα των κυρώσεων του ΟΗΕ. Τα μέλη του ΟΗΕ (σ.σ. και η Τουρκία) πρέπει να παγώσουν τα περιουσιακά του στοιχεία και να μην του επιτρέπουν να ταξιδεύει στην επικράτειά τους. Ο λόγος των κυρώσεων είναι πως κατηγορείται για την επίθεση στο διεθνές αεροδρόμιο της Τρίπολης το 2014. Ο Salah Badi επίσης αναζητείται από το Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων για υπονόμευση των προσπαθειών εξεύρεσης πολιτικής λύσης στην Λιβύη, μέσω ένοπλης αντίστασης. Τον Νοέμβριο του 2018, το Αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών, το έβαλε επίσης στη λίστα με τις κυρώσεις στη Λιβύη, επειδή υπονόμευσε την διαδικασία ειρήνης, αλλά και την ασφάλεια στην Λιβύη, επειδή οι αντάρτες του έκαναν χρήση ρουκετών που προκαλούν μεγάλες καταστροφές σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Τρίπολης.

Οι ειδικοί του ΟΗΕ εντόπισαν μεγάλο φορτίο θωρακισμένων οχημάτων 4X4 Τουρκικής κατασκευής τύπου Kirpi της εταιρείας BMC, να παραλαμβάνεται από τον Ashraf Mami για λογαριασμό του Salah Badi και του Mohamed Bin Ghuzzi της οργάνωσης Al Marsa. Τα οχήματα μεταφέρθηκαν τον Μάιο του 2019 στην Τρίπολη από το πλοίο MV Amazon υπό σημαία Μολδαβίας. Η εταιρεία BMC εθνικοποιήθηκε το 2013 και πουλήθηκε στον φίλο του Ερντογάν τον Ethem Sancak. Τα χρήματα της πώλησης μεταφέρθηκαν σε λογαριασμό του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας το 2014.

Το 2015, ο Salah Badi αναζήτησε καταφύγιο στην Κωνσταντινούπολη, ως το 2018, οπότε και επέστρεψε στην Τρίπολη για να την υπερασπιστεί από τις δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ. Οι σχέσεις του με τον Ερντογάν και την ΜΙΤ διατηρήθηκαν και αποκαλύφθηκαν από τα ΜΜΕ.

Κατά τη διάρκεια του αποτυχημένου πραξικοπήματος το 2016, πληροφοριοδότης είπε στην εφημερίδα Yeni Safak ότι οι άνδρες το Salah Badi βγήκαν στους δρόμους και στη γέφυρα του Βοσπόρου, ενώ καλωσόρισαν τον Ερντογάν στο αεροδρόμιο της Πόλης. Επίσης είπε πως οι άνδρες του Salah Badi ήταν αυτοί που σταμάτησαν τα άρματα μάχης στην Πόλη. Στο άρθρο της εφημερίδας αποκαλύφθηκε πως χρησιμοποιήθηκαν τζιχαντιστές από τον Ερντογάν, σε ένα ενορχηστρωμένο πραξικόπημα από τον ίδιο.

Σημείωση CosmoStatus:
Το βράδυ του Ιουλίου του 2016 κατά την διάρκεια του πραξικοπήματος, είχε προκαλέσει ιδιαίτερη εντύπωση το πώς άοπλοι άνδρες ανέβηκαν σε άρματα μάχης και συνέλαβαν τους στρατιώτες. Αποδεικνύεται πως οι άνδρες αυτοί ήταν εκπαιδευμένοι τζιχαντιστές.

Στο άρθρο του Nordic Monitor αναφέρεται επίσης πως η Τουρκία έχει στενούς δεσμούς με Ισλαμιστικές Οργανώσεις που έχουν χαρακτηριστεί τρομοκρατικές από τον ΟΗΕ, ενώ από το 2011 η Κωνσταντινούπολη έχει μετατραπεί σε σημείο συνάντησης των Λίβυων τζιχαντιστών και της αντιπολίτευσης της Συρίας.

Ο Abdulhakim Belhadj, πρώην επικεφαλής των Λίβυων Ισλαμιστών Μαχητών, συναντήθηκε με τους επικεφαλής του Ελεύθερου Συριακού Στρατού στην Κωνσταντινούπολη και στα Τουρκοσυριακά σύνορα του 2011, έγραψε η Daily Telegraph. Ο Belhadj έστειλε Λίβυους μαχητές να εκπαιδεύσουν στρατιώτες, εν μετέφερε χρήματα και όπλα στην αντιπολίτευση που μαχόταν τον Άσαντ στη Συρία.

Τα μέλη των Λίβυων Ισλαμιστών Μαχητών θεωρούν πως η προθυμία του Ερντογάν να στείλει στρατό στη Λιβύη και να υποστηρίξει τον στρατό της Κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης, αποτελούν μέγιστη πολιτική εξέλιξη.

Σύμφωνα με Λιβυκά μέσα ενημέρωσης, ο μακαρίτης σήμερα Mohamed al-Zahawi, επικεφαλής της ομάδας Ansar al-Sharia, που είναι υπεύθυνη για την τρομοκρατική επίθεση στην αμερικανική διπλωματική αποστολή στη Βεγγάζη το 2012 που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο του Αμερικανού διπλωμάτη Christopher Stevens, τραυματίστηκε το 2014 από τις δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ. Εξαιτίας των σοβαρών τραυμάτων του, έμεινε στην Τουρκία για θεραπείες από τον Οκτώβριο του 2014 ως τον Ιανουάριο του 2015. Ο Mohamed al-Zahawi πέθανε σε νοσοκομείο της Τουρκίας αλλά η σορός μεταφέρθηκε στην Λιβύη.

Μία εβδομάδα αργότερα, ο ΟΗΕ περιέλαβε την Ansar al-Sharia στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων, ενώ το ίδιο έκανε και η Τουρκία. Εάν οι πληροφορίες είναι ακριβείς, τζιχαντιστής της al-Qaeda ο al-Zahawi, νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης όταν η Ansar al-Sharia συμπεριλαμβανόταν στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων από την Τουρκική κυβέρνηση, στις 26 Νοεμβρίου του 2014.

Σε παλαιότερο άρθρο του το Nordic Monitor αποκάλυψε συνάντηση μεταξύ του επικεφαλής συμβούλου του Ερντογάν, Yasin Aktay και του Ali Mohammed al-Sallabi που υποστηρίζει τις Ταξιαρχίες της Βεγγάζης. Η συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί στις 5 Ιανουαρίου του 2015 στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ali Mohammed είναι ο μεγαλύτερος αδερφός του Ismail Mohammed al-Sallabi που είναι επικεφαλής των Ταξιαρχιών της Βεγγάζης που είχαν συμβαδίσει παλαιότερα με την οργάνωση Ansar al-Sharia στη Λιβύη.

Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός του Χαλίφα Χαφτάρ έχει υποστηρίξει πολλές φορές πως η Τουρκία και το Κατάρ προμηθεύουν με όπλα και οχήματα τις Ταξιαρχίες της Βεγγάζης.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link.



1 σχόλιο:

  1. δεν ιδρώνει το αφτί του αυτουνού .... εδώ δες στην ευρωπαϊκή ένωση κουμάντο κάνει ο ερντογαν ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή