Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020

RT: η πιθανή ανάπτυξη Ελληνικών δυνάμεων στη Λιβύη ίσως φέρει έμμεση εμπλοκή με τη Τουρκία

Δύο ενδιαφέροντα άρθρα δημοσιεύτηκαν στο Ρωσικό δίκτυο Russia Today που αφορούν πιθανή έμμεση σύγκρουση Ελλάδας και Τουρκίας.

Στο πρώτο άρθρο, γίνεται αναφορά στην πρόθεση της Ελλάδας να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις σε ρόλο παρατηρητή της εύθραυστης εκεχειρίας στη Λιβύη, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε έμμεση σύρραξη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Η προσφορά της Ελλάδας για αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων έγινε από τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια μετά την συνάντησή του με τον Χαλίφα Χαφτάρ στην Αθήνα.

Την ίδια ώρα, η Τουρκία υποστηρίζει πλήρως την κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης του Φαγιέζ αλ Σαράζ, ενώ προειδοποιεί τον Χαφτάρ να μην προβεί σε νέες στρατιωτικές δράσεις.

Η Ελλάδα ίσως βρεθεί σε έμμεση σύρραξη με την Τουρκία, εάν η Άγκυρα προχωρήσει σε γεωτρήσεις ανοιχτά της Κρήτης, εντός της ΑΟΖ της Ελλάδας, κάνοντας χρήση της συμφωνίας που υπογράφηκε με την κυβέρνηση του Σαράζ, υποστηρίζεται στο άρθρο.

Η παρουσία Ελληνικών δυνάμεων στη Λιβύη θα μπορούσε να κλιμακώσει την ένταση με την Τουρκία, αλλά η σύγκρουση Αθήνας και Άγκυρας δεν είναι σίγουρο πως μπορεί να συμβεί επί Λιβυκού εδάφους.

Ειδικοί επί των θεμάτων θεωρούν πως η Ελλάδα δεν προσπαθεί να προκαλέσει την Τουρκία με σκληρές δηλώσεις για την Λιβύη. Θεωρούν πως η Ελλάδα προσπαθεί να συγκεντρώσει την προσοχή των Ευρωπαϊκών κρατών και να πείσει τους κύριους παίκτες στην ΕΕ, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, να προβούν σε αποφασιστικές κινήσεις εξισορρόπησης των εμπόλεμων πλευρών στη Λιβύη.

Οι ειδικοί θεωρούν πως η Ελλάδα δεν θα στείλει στρατό στη Λιβύη επειδή είναι μέλος της ΕΕ και η Ένωση δεν επιθυμεί κλιμάκωση, ενώ η Ελλάδα δεν διαθέτει αρκετές στρατιωτικές δυνατότητες για να πραγματοποιήσει μια τέτοια επιχείρηση. Ακόμη και αν προσφερθεί Ελληνική βοήθεια στον Χαφτάρ, δεν θα είναι αρκετή για να του προσφέρει πλεονέκτημα ενάντια στον Φαγιέζ αλ Σαράζ, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Άλλοι αναλυτές θεωρούν πως η αποστολή Ελλήνων στρατιωτών στη Λιβύη θα είναι το πρώτο βήμα ενός πολέμου μέσω αντιπροσώπων μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, καθώς η Τουρκία έχει ήδη στείλει στρατιώτες στην Τρίπολη. Μια τέτοια σύγκρουση στη Λιβύη θα μπορούσε να κλιμακώσει την διαίρεση στο ΝΑΤΟ και θα τελείωνε το σύρσιμο των υπερδυνάμεων σε συμπλοκές.

Στο δεύτερο άρθρο, αναφέρεται μεταξύ άλλων πως «ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου», ενώ γίνεται αναφορά σε «εδαφικές διαφορές» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Επίσης τονίζεται πως η Ελλάδα απείλησε να θέσει βέτο στην όποια συμφωνία για τη Λιβύη, εάν δεν ακυρωθούν οι συμφωνίες μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας, καθώς «είναι απαράδεκτες και παράνομες επειδή αγνοούν τις Ελληνικές αξιώσεις στην περιοχή».

Δυστυχώς, στο άρθρο γίνεται λόγος για ελληνικές αξιώσεις και όχι για τουρκική παράβαση του διεθνούς δικαίου, κάτι που κάνει τον μέσο ξένο αναγνώστη να θεωρεί πως η Ελλάδα είναι αυτή που διεκδικεί από την Τουρκία, ενώ στην πραγματικότητα η Τουρκία κλέβει μέρος της Ελληνικής επικράτειας.

Αναλυτές θεωρούν πως η Ελλάδα θα επηρεάσει τις εξελίξεις στη σύνοδο του Βερολίνου, παρά το γεγονός πως δεν έχει προσκληθεί, καθώς μέχρι πρότινος δεν είχε δείξει κανένα ενδιαφέρον.

«Η Αθήνα πλέον εμπλέκεται στην κρίση και βλέπει αρκετές χώρες να αντιτίθενται σθεναρά σε οποιαδήποτε Τουρκική δραστηριότητα στη Λιβύη και γι’ αυτό υποστηρίζει τον Χαφτάρ συνεχώς. Η Ελλάδα έχει ενισχύσει τις επαφές της με τα ΗΑΕ, την Ιορδανία, την Αίγυπτο και τον Λίβανο που ενδιαφέρεται για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Μεσόγειο και πιθανότατα θα συμμετέχει στην ομάδα» υποστηρίζεται στο άρθρο.

Κατά την άποψή μας, η ατολμία της Ελλάδας εδώ και πολλά χρόνια να εμπλακεί με τις στρατιωτικές της δυνάμεις σε ειρηνευτικές αποστολές, έχει αρχίσει να δημιουργεί την εντύπωση πως η Ελλάδα αδυνατεί να φέρει εις πέρας στρατιωτικές αποστολές στο εξωτερικό. Ίσως πολλοί να θεωρούν πως ο στρατός της Ελλάδας είναι αδύναμος. Είναι πλέον καιρός να αποδειχθεί στην διεθνή κοινότητα πως ο στρατός της Ελλάδας είναι ισχυρός και ικανός να αναλάβει αποστολές στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα, θα σταλεί το μήνυμα πως ο Ελληνικός στρατός είναι ετοιμοπόλεμος και όποιος επιχειρήσει να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας θα δεχτεί συντριπτικό πλήγμα.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου