Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020

Στενές σχέσεις της Λιβυκής Al-Qaeda με τον Ερντογάν

Έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας σήμερα, αποκαλύπτουν στενές σχέσεις μεταξύ του βραχίονα της Al-Qaeda της Λιβύης και του Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τα απόρρητα έγγραφα που δημοσιοποιεί το Nordic Monitor, αποκαλύπτεται πως η τζιχαντιστική οργάνωση Ben Ali με επικεφαλής τον Λίβυο Abdaladim Ali Mossa Ben Ali που διατηρεί στενούς δεσμούς με την Al-Qaeda, έλαβε μέρος στη μεταφορά ξένων μαχητών και όπλων από τη Λιβύη στην Συρία μέσω Τουρκίας.

Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της Τουρκικής αστυνομίας, περιγράφονται οι στενοί δεσμοί μεταξύ των μελών των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ben Ali και του τότε Πρωθυπουργού και σημερινού Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Abdaladim Ali Mossa Ben Ali συνεργάστηκε στενά με τον Fedaa Majzoub, που είχε επαφές με τον σύμβουλο και εκπρόσωπο του Ερντογάν τον Ιμπραήμ Καλίν και τον προεδρικό σύμβουλο Σεφέρ Τουράν, για τον διακανονισμό της μεταφοράς ξένων μαχητών και όπλων.

Στην οργάνωση Ben Ali ανατέθηκε με την υποδοχή των μαχητών που προέρχονταν από τη Λιβύη και η μεταφορά τους στην Τουρκική πόλη Χατάι. Επίσης, η οργάνωση Ben Ali ήταν αυτή που θα επικοινωνούσε με τις οικογένειες των τζιχαντιστών, εάν χρειαζόταν.

Το έγγραφο της Τουρκικής Αστυνομίας περιείχε απόρρητα έγγραφα των Μυστικών Υπηρεσιών (ΜΙΤ) που αποκάλυπταν τις σχέσεις της Τουρκίας με την Λιβυκή Al-Qaeda από τον Ιούλιο του 2012.

Στα έγγραφα αποκαλύπτεται η βοήθεια που δεχόταν η οργάνωση Ben Ali από την τζιχαντιστική οργάνωση al-Harati του Mahdi al-Harati, μέλη της οποίας επέβαιναν στο πλοίο Mavi Marmara που το 2010 δημιούργησε το επεισόδιο με το Ισραήλ.

Ο επικεφαλής της οργάνωσης Ben Ali τραυματίστηκε από τους Ισραηλινούς κομάντο και απελάθηκε στην Τουρκία. Στο νοσοκομείο τον επισκέφτηκε ο Ερντογάν, τον οποίο φίλησε στο μέτωπο ως ένδειξης σεβασμού και θαυμασμού (δείτε σχετική φωτογραφία παρακάτω).

Ο Ben Ali συνεργαζόταν στενά με τον Majzoub, ο οποίος σε συνεργασία με τους συμβούλους του Ερντογάν συντόνιζε τις δραστηριότητες του Huseyin Oruc που είναι πρόεδρος της αμφιλεγόμενης φιλανθρωπικής οργάνωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, όπως και τον Malek Kurdi, διοικητή του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.

Η οργάνωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα θεωρείται όργανο της ΜΙΤ και ερευνάται από την αστυνομία. Κατηγορήθηκε για λαθρεμπόριο όπλων προς τους τζιχαντιστές της Al-Qaeda στη Συρία και τη Λιβύη. Επίσης μετέφερε με νοσοκομειακά τους τραυματίες τζιχαντιστές από το Ιράκ και τη Συρία στην Τουρκία.

Στα έγγραφα αποκαλύπτεται ότι ενώ ο Majzoub ήταν υπεύθυνος για την αγορά όπλων και εξοπλισμού, ένας άλλος τζιχαντιστής, ο Abdullah Abdussemir οργάνωνε την μεταφορά τζιχαντιστών στη Συρία και ο τζιχαντιστής Yusuf (είναι γνωστό μόνο το μικρό του όνομα) παρείχε ιατρική βοήθεια στους τραυματισμένους τζιχαντιστές.

Τα μέλη της οργάνωσης Ben Ali μετακινούνταν μεταξύ Τουρκίας και Συρίας παρέχοντας υποστήριξη και οργανώνοντας τους τζιχαντιστές, αγόραζαν όπλα και μετέφεραν τους τραυματισμένους τζιχαντιστές.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, η οργάνωση Ben Ali είχε πολλά οφέλη από την al-Harati που ήταν υπεύθυνη για τη μεταφορά των τζιχαντιστών στη Συρία μέσω Τουρκίας με τη βοήθεια της ΜΙΤ.

Ενώ η Τουρκική Αστυνομία άνοιγε την υπόθεση κατά της al-Harati και τα συμβόλαια για μεταφορά όπλων από τη Λιβύη στη Συρία μέσω Τουρκίας, ο Πρόεδρος Ερντογάν σταμάτησε την έρευνα το 2014. Οι αστυνομικοί απολύθηκαν και η έρευνα τερματίστηκε.

Τον Φεβρουάριο του 2016 η Ρωσία έστειλε στον ΟΗΕ αναφορά για τις σχέσεις της Τουρκίας με τους τζιχαντιστές. Υπήρχε λίστα με τις δραστηριότητες της ΜΙΤ και των τζιχαντιστών και λεπτομέρειες των παράνομων δράσεων της al-Harati με τη ΜΙΤ. Διαβάστε σχετικά ΕΔΩ.

Στην αναφορά υποστηριζόταν ότι «τον Μάρτιο του 2014 ο επικεφαλής της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν οργάνωσε την μεταφορά μεγάλου αριθμού μαχητών του ISIS που είχαν επικεφαλής τον Λίβυο al-Harati. Οι μαχητές μεταφέρθηκαν διά θαλάσσης από τη Λιβύη στην Συρία μέσω του περάσματος Barsai στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας».

Ο Mahdi al-Harati ήταν σημαντικός συνέταιρος του θανόντα Abdulhakim Belhadj, επικεφαλής των Λίβυων Ισλαμιστών Μαχητών, που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τον ΟΗΕ.

Το Nordic Monitor έχει ήδη αποκαλύψει τις στενές σχέσεις της Τουρκίας με τους Λίβυους Ισλαμιστές Μαχητές και τη συνάντηση του Belhadj με τους επικεφαλής του Ελεύθερου Συριακού Στρατού στην Κωνσταντινούπολη και στα σύνορα το 2011. Σύμφωνα με την Daily Telegraph, ο Abdulhakim Belhadj συναντήθηκε με τους επικεφαλής του Ελεύθερου Συριακού Στρατού στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας το 2011.  Ο Abdulhakim Belhadj έστειλε Λίβυους μαχητές να εκπαιδεύσουν τζιχαντιστές, ενώ μετέφερε χρήματα και όπλα στους αντιπάλους του Μπασάρ Άσαντ.

Από τα 2011, δεκάδες χιλιάδες τζιχαντιστές από τη Λιβύη ένωσαν τις δυνάμεις τους με την αντιπολίτευση στη Συρία και η Λιβύη έγινε το κέντρο μεταφοράς μαχητών από τη Δυτική Ευρώπη και το Μαγκρέμπ προς τη Συρία.

Σήμερα, η μετακίνηση τζιχατιστών έχει αντιστραφεί και η Τουρκία επιτάχυνε τις δραστηριότητές της ώστε να στείλει Σύριους τζιχαντιστές, που έχουν εκπαιδευτεί από Λίβυους, στη Λιβύη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία έχει ήδη μεταφέρει 1200 Σύριους τζιχαντιστές στη Λιβύη.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link.



Διαβάστε επίσης:
Τουρκικοί δεσμοί με ριζοσπαστικές ομάδες και άτομα που ο ΟΗΕ έχει επιβάλλει κυρώσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου