Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020

Reuters: ο Μητσοτάκης υποστηρίζει πως δεν θα υπάρξει Ευρωπαϊκή συμφωνία για τη Λιβύη αν δεν ακυρωθεί το μνημόνιο με την Τουρκία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα συμφωνήσει σε πολιτική λύση στον πόλεμο φατριών στη Λιβύη, εάν η Τουρκία και η Λιβύη δεν εγκαταλείψουν το σύμφωνο που υπέγραψαν τον Νοέμβριο, είπε Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Φαγιέζ Αλ Σαράζ είπε πως η χώρα του θα βρεθεί αντιμέτωπη με την καταστροφή εάν οι ξένες δυνάμεις δεν ασκήσουν πίεση στον Χαλίφα Χαφτάρ ώστε να αρθεί το μπλοκάρισμα των πετρελαιοπηγών. Η παραγωγή πετρελαίου στη χώρα βρίσκεται σχεδόν στο μηδέν, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Reuters.

Ο Σαράζ υπέγραψε συμφωνία με την Τουρκία για δημιουργία Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στη Μεσόγειο. Έτσι δημιουργήθηκε ένας θαλάσσιος διάδρομος που δημιουργεί την δυνατότητα εκμετάλλευσης του υποθαλάσσιου πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Το Reuters γράφει πως η Ελλάδα που βρίσκεται σε ένταση με την Τουρκία εδώ και δεκαετίες για διάφορα θέματα όπως εξορυκτικά δικαιώματα στο Αιγαίο και την εθνική διαίρεση στη Κύπρο, υποστηρίζει πως το σύμφωνο είναι κενό και παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας.

Η Αθήνα το βλέπει ως μια κυνική αρπάγη που αποσκοπεί στην εξάλειψη της ανάπτυξης του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου και στην αποσταθεροποίηση των αντιπάλων, γράφει το Reuters.

«Έχω ξεκαθαρίσει σε όλους τους ενδιαφερόμενους πως δεν θα υπάρξει πολιτική λύση στη Λιβύη στην οποία θα πρέπει να συμφωνήσει η ΕΕ και να συμφωνήσουμε, εκτός και αν η συμφωνία ακυρωθεί» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο συνέδριο του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Η ΕΕ επίσης είναι αντίθετη στην συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είπε πως έχει πει στον Σαράζ ότι η συμφωνία «παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών και δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών».

«Όλοι γνωρίζουμε πως αυτή η συμφωνία υπογράφηκε με αντάλλαγμα την στρατιωτική υποστήριξη της Τουρκίας στην κυβέρνηση του Σαράζ και επιπλέον, είναι μια συμφωνία που δεν αναγνωρίζεται από την Λιβυκή Βουλή» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου