Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020

Γερμανική βουλή: παράνομο το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης

Η επιστημονική υπηρεσία της Γερμανικής βουλής αποφάνθηκε πως το μνημόνιο για την ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης παραβιάζει το εθιμικό Δίκαιο Θαλάσσης και κατά συνέπεια είναι παράνομο και λειτουργεί σε βάρος τρίτων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle, η νομική προσέγγιση του μνημονίου Τουρκίας - Λιβύης για τη δικαιοδοσία των θαλασσίων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο, που έγινε από την Επιστημονική Υπηρεσία της Γερμανικής βουλής είναι εξαντλητική και καταγράφεται σε έκθεση 18 σελίδων.

Στην έκθεση περιγράφεται με μεγάλη λεπτομέρεια το προβληματικό μνημόνιο, λόγω των διεκδικήσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Κυπριακή ΑΟΖ. Επίσης περιγράφονται και οι θέσεις της Ελλάδας. Επίσης γίνεται συστηματική καταγραφή και παρουσίαση όλων των επιστολών που έστειλαν οι δύο χώρες στον ΟΗΕ μετά την υπογραφή του μνημονίου στις 27 Νοεμβρίου του 2019. Το μνημόνιο υπογράφηκε «χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των άλλων μεσογειακών χωρών».

Η έκθεση  καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το μνημόνιο παραβιάζει το εθιμικό Δίκαιο της θάλασσας και κατά συνέπεια είναι παράνομο και λειτουργεί σε βάρος τρίτων.

Σύμφωνα με τα βασικά σημεία της έκθεσης στα οποία καταλήγει η επιστημονική υπηρεσία της Γερμανικής βουλής, λόγω της απόρριψης του μνημονίου από το Λιβυκό κοινοβούλιο στις 4 Ιανουαρίου του 2020, εγείρονται αμφιβολίες για το κατά πόσο το μνημόνιο μπορεί να τεθεί σε ισχύ σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Ελλάδα και Τουρκία υπό το πρίσμα της διένεξης στο Αιγαίο, υποστηρίζουν διαφορετικές νομικές θέσεις σε ότι αφορά την αναγνώριση, την διεκδίκηση δικαιωμάτων και την οριοθέτηση των θαλασσίων περιοχών και ειδικότερα της ΑΟΖ. 

Στο άρθρο 121 παράγραφος 2 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο Θαλάσσης εμφαίνεται σαφώς ότι οι νήσοι ανεξάρτητα του μεγέθους τους διαθέτουν υφαλοκρηπίδα. Συνεπώς οι θαλάσσιες περιοχές των νήσων θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την οριοθέτηση των ΑΟΖ. Εκτός αυτού η Τουρκία δεν μπορεί να προβάλλει ως νομικά δεσμευτικό τον ισχυρισμό, ότι οι προβλέψεις της Σύμβασης για το Δίκαιο Θαλάσσης, σύμφωνα με το οποίο τα νησιά διαθέτουν ΑΟΖ, δεν τη δεσμεύουν, αφού η χώρα δεν έχει επικυρώσει τη σύμβαση, επειδή ακόμη και τρίτα κράτη που δεν έχουν προσχωρήσει και επικυρώσει τη σύμβαση δεσμεύονται μέσω του εθιμικού δικαίου.

Σε άλλο σημείο των συμπερασμάτων επισημαίνεται σαφώς ότι το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης παραβιάζει το αναγνωρισμένο εθιμικό δίκαιο των Ελληνικών νησιών με το να «αρνείται» την Ελληνική ΑΟΖ νοτιοανατολικά της Κρήτης και δημιουργεί (αντιποιείται) μια δική της ενιαία ΑΟΖ μέχρι τις ακτές της Κρήτης και της Ρόδου.

Στα συμπεράσματα αναφέρεται επίσης ότι η θαλάσσια οριοθέτηση των ΑΟΖ των νήσων είναι σε ορισμένες περιπτώσεις πολύπλοκη. Φαίνεται όμως ότι η οριοθέτηση της ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο, με τον τρόπο που προβλέπεται από το διμερές μνημόνιο, δεν εναρμονίζεται με τις αρχές της ακριβοδίκαιης οριοθέτησης (equitable delimitation), υπό την έννοια του άρθρου 74 της Σύμβασης του Δικαίου Θαλάσσης.

Η θέση που εκφράζουν οι νομικοί της Γερμανικής βουλής είναι ότι τυχόν διαπραγμάτευση για την οριοθέτηση της ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να γίνει μόνο «λαμβάνοντας υπόψη τις θαλάσσιες περιοχές των Ελληνικών νησιών και με τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας, της Κύπρου και ενδεχομένως άλλων Μεσογειακών χωρών».

Η τουρκικής καταγωγής βουλευτής του κόμματος «η Αριστερά», Σεβίμ Ντάγκντελεν, που ζήτησε από την επιστημονική υπηρεσία τη γνωμάτευση, κάλεσε την καγκελάριο Μέρκελ να θέσει το θέμα του μνημονίου στην συνάντηση της Παρασκευής με τον πρόεδρο Ερντογάν.

«Όποιος, όπως ο Τούρκος πρόεδρος, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο στη περιοχή και με επιθετική εξωτερική πολιτική στηρίζει την ισλαμιστική τρομοκρατία στην περιοχή, δεν μπορεί να είναι εταίρος» τόνισε η κυρία Ντάγκντελεν.

Σε ότι αφορά τη γνωμάτευση της επιστημονικής υπηρεσίας, η βουλευτής υποστηρίζει ότι αποτελεί ένα ακόμα στοιχείο για το ότι η Γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να σταματήσει άμεσα τις πωλήσεις όπλων και τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στην Τουρκία.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου