Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020

DW: Μαζικές διαδηλώσεις στα Ελληνικά νησιά κατά των παράνομων μεταναστών

Ως μαζικές χαρακτηρίζονται από τη Deutsche Welle οι διαδηλώσεις των κατοίκων της Λέσβου και της Χίου κατά της πολιτικής που ακολουθείται για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της DW οι κάτοικοι των νησιών Λέσβου, Χίου και Σάμου είναι αυτοί που έχουν δεχτεί την μεγαλύτερη πίεση από τις μεταναστευτικές ροές. Η υπομονή τους όμως έχει εξαντληθεί. Οι κάτοικοι απαιτούν από την κυβέρνηση να αδειάσει τα κέντρα που ο πληθυσμός των μεταναστών έχει ξεπεράσει κατά πολύ τη χωρητικότητά τους και να τους επιστρέψει το νησί.

Το κύριο σύνθημα κατά τις διαδηλώσεις ήταν το «θέλουμε πίσω το νησί μας, θέλουμε πίσω τις ζωές μας». Όλα τα καταστήματα και οι υπηρεσίες ήταν κλειστές κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, ενώ οι κάτοικοι ανέμιζαν Ελληνικές σημαίες.

Ο Max Zander ανταποκριτής της DW έγραψε στο Twitter πως οι διαδηλώσεις κατά της παράνομης μετανάστευσης ήταν «μαζικές».

Οι τοπικοί φορείς και οι βουλευτές των νησιών απαιτούν από την Ελληνική κυβέρνηση να μεταφέρει άμεσα χιλιάδες παράνομους μετανάστες από τα κέντρα συγκέντρωσης των νησιών στην ηπειρωτική Ελλάδα. Κάποια από τα κέντρα φιλοξενούν ως και 10 φορές περισσότερους μετανάστες από τη δυνατότητα χωρητικότητάς τους. Οι διαδηλωτές επίσης ζητούσαν να πληροφορηθούν με λεπτομέρειες για τα σχέδια της κυβέρνησης που αφορούν την πρόθεση κατασκευής περισσότερων κάντρων στα νησιά.

«Το νησί μας δεν μπορεί να είναι πλέον ο τόπος των χαμένων ψυχών» είπε ο περιφερειάρχης Βόρειου Αιγαίου, ενώ ο Δήμαρχος Σάμου είπε πως «δεν αντέχουμε άλλο αυτή την κατάσταση στη μικρή μας πόλη».

Περιφερειάρχης και Δήμαρχοι των νησιών σκοπεύουν να ταξιδέψουν στην Αθήνα αύριο Πέμπτη για να συναντηθούν με κυβερνητικούς εκπροσώπους. Η Ελληνική Κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θέλει να στείλει πίσω στη Τουρκία 10.000 μετανάστες ως το τέλος του 2020, ακολουθώντας σκληρότερη γραμμή για το θέμα.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου