Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Η Ρωσία κατήγγειλε στον ΟΗΕ τις Τουρκικές εταιρείες που εξοπλίζουν το ISIL

Η Ρωσία κατέθεσε λίστα στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών που περιλαμβάνει τις Τουρκικές εταιρείες οι οποίες, σύμφωνα με τη Μόσχα, παρέχουν στο Ισλαμικό Κράτος (Islamic State of Iraq and Levante) τα υλικά και τα εξαρτήματα για να μπορούν να κατασκευάζουν εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του tribune.gr ο πρέσβης της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν, σε επιστολή του στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ισχυρίζεται ότι οι αναλύσεις στα εκρηκτικά των τζιχαντιστών που βρέθηκαν στην πόλη Κόμπανι της Συρίας και στην επαρχία της Τικρίτ στο Ιράκ, εμπλέκουν Τουρκικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με το έγγραφο, τα εξαρτήματα που βρέθηκαν στα εκρηκτικά υποδεικνύουν ότι, ή κατασκευάστηκαν στην Τουρκία, ή εξήχθησαν από την Τουρκία παρανόμως.

Οι Τουρκικές εταιρείες Gultas Kimya, Marikem Kimyevi Ve Endüstriyel Ürünler, Diversey Kimya, Metkim, και EKM Gubre είναι αυτές από τις οποίες προέρχονται εκρηκτικές ύλες αξίας 1,9 εκατατομμυρίων δολαρίων που παραδόθηκαν στους τζιχαντιστές, όπως και 2.500 τόνοι νιτρικού αμμωνίου (αξίας περίπου 788.700 δολαρίων), 456 τόνοι νιτρικού καλίου (αξίας 468.700 δολαρίων), 75 τόνοι σκόνης αλουμινίου (αξίας 496.500 δολαρίων), νιτρικό νάτριο (αξίας 19.400 δολαρίων), γλυκερίνη (αξίας 102.500 δολαρίων) και νιτρικό οξύ (αξίας 34.000 δολαρίων).

Ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ υποστήριξε ότι τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι οι Τουρκικές Αρχές εμπλέκονται εσκεμμένα στη δράση του Ισλαμικού Κράτους και ότι του παρέχουν πρόσβαση σε εξαρτήματα και συστατικά για την παρασκευή εκρηκτικών μηχανισμών που χρησιμοποιούνται σε τρομοκρατικές ενέργειες.

Το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε άμεσα να αντικρούσει τις Ρωσικές κατηγορίες, αποκαλώντας τες «το πιο πρόσφατο παράδειγμα Ρωσικής προπαγάνδας κατά της Τουρκίας».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Βιτάλι Τσούρκιν καταγγέλλει την Τουρκία στον ΟΗΕ.

Στις αρχές Απριλίου ο Ρώσος πρέσβης του ΟΗΕ υπέβαλε στοιχεία στο Συμβούλιο Ασφαλείας, που έδειχναν ευθέως την Άγκυρα ως βασικό προμηθευτή όπλων στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Ο Τσέρκιν είχε καταγγείλει τότε στην επιστολή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ότι: «Κύριος προμηθευτής όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού του ISIS είναι η Τουρκία, η οποία χρησιμοποιεί τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) για το σκοπό αυτό. Ο Εθνικός Οργανισμός Πληροφοριών της Τουρκίας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις αυτές. Οι μεταφορές που γίνονται μέσω αυτοκινήτων, συμπεριλαμβανομένων αποστολών ανθρωπιστικής βοήθειας».

Ανάμεσα στις πολεμικές προμήθειες, οι οποίες φτάνουν στα χέρια των τζιχαντιστών, μέσω διαφόρων σημείων ελέγχου στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, αλλά και από υδάτινες οδούς, όπως ο Ευφράτης ποταμός, βρίσκονται αντιπυραυλικά συστήματα TOW, RPG-7 εκτοξευτές χειροβομβίδων, Μ-60 επαναληπτικές καραμπίνες και χειροβομβίδες.

Επίσης στις αρχές Απριλίου, η Ρωσία είχε καταγγείλει την Τουρκία στον ΟΗΕ και για λαθρεμπόριο αρχαιοτήτων από το Ιράκ και τη Συρία.
Διαβάστε το σχετικό άρθρο στο σύνδεσμο:
Στο Gaziantep της Τουρκίας το ISIS πουλά τις αρχαιότητες από τη Συρία και το Ιράκ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου