Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Συνεργασία της Gastrade με την Bulgarian Energy Holding για το LNG στην Αλεξανδρούπολη

Το άμεσο ενδιαφέρον τα Βουλγαρίας χαρακτηρίζεται ανάσα για το σημαντικό έργο της κατασκευής σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη. Ελπίζεται πως αυτό το έργο θα υλοποιηθεί, καθώς δεν μπορεί να ξεχαστεί το κάζο της μη υλοποίησης του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης…

Στο πλαίσιο της στρατηγικής απόφασης της Κυβέρνησης της Βουλγαρίας να συμμετάσχει στο έργο του πλωτού τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Αερίου (LNG) Βορείου Ελλάδας στην Αλεξανδρούπολη, την οποία ανακοίνωσε πρόσφατα η Υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Tamara Petkova, υπογράφηκε μεταξύ της Βουλγαρικής εταιρείας Bulgarian Energy Holding (BEH), η οποία ανήκει στο Υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας και της GASTRADE, φορέα του έργου, η δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας, η οποία θα μελετήσει και θα προτείνει προς το Υπουργικό Συμβούλιο της Βουλγαρικής Κυβέρνησης τον βέλτιστο τρόπο με τον οποίο θα υλοποιηθεί  η απόφαση συμμετοχής της Βουλγαρίας στο έργο.


Ταυτόχρονα, στο κείμενο της δημιουργίας της κοινής ομάδας εργασίας το οποίο υπογράφηκε, καθορίζονται η σύσταση, το αντικείμενο και οι αρμοδιότητες της ομάδας εργασίας (Terms of Reference) καθώς και το χρονοδιάγραμμα για την υποβολή των προτάσεών της προς τη Βουλγαρική Κυβέρνηση.

Ο Τερματικός σταθμός LNG Βορείου Ελλάδας στην Αλεξανδρούπολη θα ενισχύσει σημαντικά την ενεργειακή ασφάλεια της Βουλγαρίας δίνοντάς της τη δυνατότητα να διαφοροποιήσει τις πηγές και τις οδούς προμήθειας φυσικού αερίου.

Ταυτόχρονα η Βουλγαρία αποτελεί τον σημαντικότερο κρίκο στην εφοδιαστική αλυσίδα του έργου αφού μέσω του διασυνδετηρίου αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) και του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Βουλγαρίας, το οποίο διαχειρίζεται η Bulgatransgaz, καθίσταται δυνατή η πρόσβαση και η μεταφορά του αερίου από την Αλεξανδρούπολη προς τις αγορές της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Ευρώπης όπως η Σερβία, η Βαρντάρσκα, η Ρουμανία αλλά και η Ουκρανία.



Τα δύο έργα, ο αγωγός IGB και ο σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη είναι αλληλένδετα. Το ένα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το άλλο. Χρειάζονται όμως δεσμευτικές προσφορές, όσον αφορά την ζήτηση – κατανάλωση του αερίου.

Η εταιρεία ICGB που έχει αναλάβει την υλοποίηση του αγωγού, ανακοίνωσε ότι υποβλήθηκαν 9 μη δεσμευτικές εκδηλώσεις ενδιαφέροντος για δέσμευση χωρητικότητας στον αγωγό 5 δισ. κ.μ.
Η εταιρεία Gastrade του ομίλου Κοπελούζου, που προωθεί το επενδυτικό σχέδιο της Αλεξανδρούπολης, δέσμευσε το μεγαλύτερο μέρος της χωρητικότητας του ΙGB και συγκεκριμένα ποσότητες 2 δισ. κ.μ. αερίου ετησίως σε σύνολο 5 δισ. κ.μ.

Η ένδειξη είναι θετική και φαίνεται πως υπάρχει ενδιαφέρον για το έργο, που θα φανεί κατά τη φάση των δεσμευτικών προσφορών που ακολουθούν. Η ελάχιστη ποσότητα που θα πρέπει να δεσμευθεί για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του αγωγού έχει οριστεί στα 1,7 δισ. κ.μ. αερίου.

Με πληροφορίες από το energypress.gr

Διαβάστε επίσης:
Στροφή από Αθήνα στα ενεργειακά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου