Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Ρωσία και Ινδία έτοιμες να εξάγουν τον πύραυλο BrahMos και στην Ελλάδα!

Ο υπερηχητικός πύραυλος BrahMos που αναπτύχθηκε μέσω της συνεργασίας της Ινδίας και της Ρωσίας, είναι πλέον διαθέσιμος προς εξαγωγή. Οι πρώτες χώρες που αναμένεται να τον αποκτήσουν είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Χιλή, η Νότιος Αφρική και το Βιετνάμ.

Όπως έγραψε το Ρωσικό Ειδησεογραφικό Πρακτορείο TASS, ο εκπρόσωπος των εταιρειών από την Ινδία και την Ρωσία που ανέπτυξαν τον υπερηχητικό και μη αντιμετωπίσιμο πύραυλο BrahMos, Praveen Pathak, ανακοίνωσε πως εκτός από τις χώρες που αναφέρθηκαν προηγουμένως, κατόπιν προχωρημένων συνομιλιών υποψήφιες χώρες για την αγορά αυτού του εκπληκτικού οπλικού συστήματος είναι και οι Φιλιππίνες, η Νότιος Κορέα, η Αλγερία, η Ελλάδα, η Μαλαισία, η Ταϊλάνδη, η Αίγυπτος, η Σιγκαπούρη, η Βενεζουέλα και η Βουλγαρία.

Το πυραυλικό οπλικό σύστημα BrahMos, προορίζεται κυρίως για άμυνα κατά πλοίων. Με την υψηλότατη ταχύτητα που μπορεί να αναπτύξει (3 mach) και τα 290km εμβέλεια, μπορεί άνετα να καταστρέψει τον οποιοδήποτε στόλο που θα επιχειρήσει να επιτεθεί στην Ελλάδα, από οποιαδήποτε θάλασσα (Αιγαίο, Ιόνιο, Μεσόγειο), είτε πρόκειται για αεροπλανοφόρο, είτε πρόκειται για φρεγάτα, κορβέτα κλπ.

Με κόστος που δεν είναι απαγορευτικό για την Ελλάδα, καθώς κυμαίνεται γύρω στα 200 εκατομμύρια ευρώ, η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει ένα οπλικό σύστημα που θα μετριάσει τα πολλά προβλήματα που δημιουργήθηκαν λόγω μνημονίων στις ένοπλες δυνάμεις της.

Το πυραυλικό σύστημα BrahMos (από τους ποταμούς Brahmaputra και Moskva) είναι ένας υπερηχητικός πύραυλος που στην παρούσα μορφή αναπτύσσει ταχύτητα 3 Mach. Μια αναβαθμισμένη έκδοση (που βρίσκεται σε στάδιο δοκιμών) μπορεί να φτάσει και τα 6 Mach. Το βεληνεκές του BrahMos είναι 290km με υπερηχητική ταχύτητα καθ’ όλη την πτήση. Έτσι επιτυγχάνεται λιγότερος χρόνος πτήσης, με μικρότερη διασπορά στόχων, ταχύτερη στοχοποίηση, ενώ δεν υπάρχει τρόπος παρεμβολής (ανάσχεσης) του BrahMos από οποιοδήποτε γνωστό οπλικό σύστημα παγκοσμίως! Λειτουργεί με το σύστημα «Fire and Forget» υιοθετώντας πληθώρα ελιγμών πτήσης καθοδόν προς τον στόχο. Η καταστροφική του ικανότητα ενισχύεται από την μεγάλη κινητική ενέργεια που έχει κατά την σύγκρουση. Το ύψος της πτήσης φτάνει τα 15km και η τελική πτήση προς τον στόχο μπορεί να είναι μόλις 10m. Η συμβατική κεφαλή που φέρει είναι βάρους 200 ως 300kg.

Συγκρινόμενο με οποιοδήποτε τελευταίας τεχνολογίας υποηχητικό πυραυλικό σύστημα, το BrahMos διαθέτει τριπλάσια ταχύτητα, 2,5 με 3 φορές μεγαλύτερο βεληνεκές, 3 με 4 φορές μεγαλύτερο εύρος ανίχνευσης και 9 φορές μεγαλύτερη κινητική ενέργεια. Ο πύραυλος έχει πανομοιότυπη διαμόρφωση για την ξηρά, την θάλασσα και υποθαλάσσιες πλατφόρμες (υποβρύχια), ενώ χρησιμοποιεί για μεταφορά, φύλαξη και εκτόξευση, το σύστημα Transport Launch Canister (TLC).


Άραγε η Ελληνική ηγεσία, που είχε τη δυνατότητα να υποδεχτεί επί διήμερο τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και ειδικά ο Έλληνας πρωθυπουργός που μίλησε μαζί του κατ’ ιδίαν για 1 ώρα και 45 λεπτά, αναφέρθηκε στο θέμα;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου