Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Oι Ευρωπαίοι διαδηλώνουν κατά της μυστικής συμφωνίας TTIP / Αποκάλυψη σε video

Η Greenpeace δημοσιοποίησε έγγραφα από τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων, που μέχρι πρόσφατα ήταν μυστικά, όπως και οι διαπραγματεύσεις, ακόμη και για τους Ευρωβουλευτές που κλήθηκαν να την ψηφίσουν! Έτσι, γίνονται γνωστές στο ευρύ κοινό οι πιέσεις που ασκούν οι ΗΠΑ στην Ευρώπη για τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα.

Με την δημοσιοποίηση των εγγράφων της TTIP οι πολίτες αποκτούν για πρώτη φορά πρόσβαση στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης.
Η αυθεντικότητα των εγγράφων που δημοσιοποίησε η Greenpeace, επιβεβαιώθηκε από ανθρώπους που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις.

Αλήθεια, ποιοι διαπραγματεύονταν για λογαριασμό της ΕΕ; Κάποιοι υψηλόβαθμοι υπάλληλοι;

Η Greenpeace γνωστοποίησε στη Γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung και στα δημόσια Γερμανικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα, WDR και NDR, τα μυστικά έγγραφα από τις διαπραγματεύσεις της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP), ενώ το αρχείο των 240 σελίδων αναρτήθηκε και στο διαδίκτυο.

Η Greenpeace φοβάται πως η συμφωνία θα επιβάλει στην Ευρώπη χαλαρότερους κανόνες για την προστασία του περιβάλλοντος, σαν και αυτούς που ισχύουν στις ΗΠΑ.

Έτσι, στην Ευρώπη αναμένεται να επιτρέπεται η καλλιέργεια και η κατανάλωση των γενετικά τροποποιημένων φυτών και τροφίμων, χωρίς να έχει αποδειχθεί ακόμη αν είναι βλαβερά ή όχι για τον άνθρωπο!


Οι ΗΠΑ απειλούν με μποϊκοτάζ τις Ευρωπαϊκές εξαγωγές αυτοκινήτων, ώστε να επιβάλουν στην Ευρώπη να εισάγει περισσότερα Αμερικανικά αγροτικά προϊόντα.

Τα έγγραφα αποκαλύπτουν επίσης ότι οι ΗΠΑ απορρίπτουν το επιτακτικό αίτημα της Ευρώπης για αντικατάσταση των ιδιωτικών διαιτητικών δικαστηρίων που αποφασίζουν για τις καταγγελίες ενάντια στις πολυεθνικές, από ένα δημόσιο σύστημα απονομής δικαιοσύνης.

Από την εποχή την έναρξης των συνομιλιών πριν από τρία χρόνια έχουν διαρρεύσει στην κοινή γνώμη διάφορες εικασίες για το πραγματικό περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης. Και ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση δημοσιοποιεί τις προτάσεις της, δεν ισχύει το ίδιο για τις ΗΠΑ. Οι Γερμανοί βουλευτές μπορούσαν μέχρι σήμερα να δουν τα σχετικά κείμενα μόνο μέσα σε ελεγχόμενους χώρους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ κατά τη συνάντησή τους στο Ανόβερο τόνισαν την αναγκαιότητα μιας γρήγορης συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις της TTIP.

Η Άγκελα Μέρκελ υπογράμμισε τη σημασία της συμφωνίας για την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη, ενώ ο Μπάρακ Ομπάμα εξέφρασε την ελπίδα του για ολοκλήρωση των συνομιλιών μέχρι τις αρχές του 2017, χωρίς να θεωρεί πιθανή τη γρήγορη επικύρωση της συμφωνίας, λόγω των Αμερικανικών προεδρικών εκλογών.



Την αντίθεσή τους στην συμφωνία TTIP εξέφρασαν χιλιάδες άνθρωποι που διαδήλωσαν στο Ανόβερο της Γερμανίας. Οι διοργανωτές κάνουν λόγο για 90.000 διαδηλωτές, ενώ η αστυνομία εκτιμά πως συμμετείχαν 30.000. Στις διαδηλώσεις πήραν μέρος περισσότερες από 130 περιβαλλοντικές οργανώσεις, οργανώσεις καταναλωτών, συνδικάτα και εκκλησιαστικοί φορείς από ολόκληρη τη Γερμανία, με κύριο σύνθημα να σταματήσουν οι συμφωνίες TTIP & CETA.

Η Άνγκελα Μέρκελ σε τηλεοπτικό της διάγγελμα υπερασπίστηκε τη συμφωνία TTIP και τις διαπραγματεύσεις, ενώ δήλωσε πως «δεν μπορεί να έχει πρόσβαση ο καθένας όταν θα πρέπει να επιβληθούν κάποια συμφέροντα
». Κατά την άποψη της Καγκελαρίου, αυτό θα έδινε «κάποια πλεονεκτήματα» στους εταίρους διαπραγματευτές «γεγονός που δεν επιθυμούμε». Και συμπλήρωσε πως οι πολίτες δεν θα πρέπει να σχηματίσουν την εντύπωση πως «προσπαθούμε να κρύψουμε κάτι ή να υιοθετήσουμε άλλους κανόνες από αυτούς που ισχύουν στην Ευρώπη. Ό,τι ισχύει στην Ευρώπη είναι διασφαλισμένο».

Ο Ιρλανδός Ευρωβουλευτής Luke Ming Flanagan ανέβασε στα κοινωνικά μέσα βίντεο που παρουσιάζει όλη τη διαδικασία στην οποία υποβάλλει η Ε.Ε. τους ευρωβουλευτές, πριν αποκτήσουν πρόσβαση στα απόρρητα έγγραφα της Διατλαντικής Εμπορικής και Εταιρικής Σχέσης (Transatlantic Trade Investment Partnership – TTIP).

Σε αυτά τα πρωτοφανούς μυστικότητας και αδιαφάνειας μέτρα υπάρχουν ακόμα και συμβόλαια που δεσμεύουν τους ευρωβουλευτές να μην αποκαλύψουν στους πολίτες όσα μαθαίνουν!

Δείτε το αποκαλυπτικό βίντεο:
https://www.youtube.com/watch?v=emcPknxjLW4


Διαβάστε περισσότερα για την συμφωνία TTIP στον σύνδεσμο:
http://ec.europa.eu/trade/policy/in-focus/ttip/

Διαβάστε ακόμη:

200.000 διαδηλωτές κατά της συμφωνίας TTIP στο Βερολίνο

Αμοιβή 100.000 ευρώ από το Wikileaks για το μεγαλύτερο μυστικό της Ευρώπης, το TTIP

Ποια η στάση των Ελλήνων Ευρωβουλευτών για την συμφωνία TTIP

Με πληροφορίες από άρθρα της DW του Δημήτρη Ελευθεράκη και της Μαρίας Ρηγούτσου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου