Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Η Γερμανία προσφέρει εργασία στους πρόσφυγες για 1 ευρώ την ώρα!

Οι δουλειές του ενός ευρώ για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες έκαναν την εμφάνισή τους στη Γερμανία, αλλά δέχονται επικρίσεις για το αποτέλεσμα που θα φέρουν.

Ο Ζαΐντ, ένας 23χρονος πρόσφυγας από το Ιράκ δουλεύει από τις 6:30 το πρωί ως τις 8 το βράδυ, μοιράζοντας φαγητό. Τον προσέλαβε ο Δήμος του Βερολίνου για να βοηθά στο συσσίτιο 152 προσφύγων από την Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και την Μολδαβία. Το φαγητό που μοιράζει, δείχνει πολύ «Γερμανικό», κάτι που μάλλον σημαίνει… άνοστο…

Η δουλειά του περιλαμβάνει το στρώσιμο του τραπεζιού, το κόψιμο του ψωμιού, το σερβίρισμα και το καθάρισμα. Όλα αυτά για 1,05 ευρώ την ώρα.



Χιλιάδες πρόσφυγες εργάζονται για 1 ευρώ την ώρα στην Γερμανία, επισκευάζοντας ποδήλατα, καθαρίζοντας πάρκα και πεζοδρόμια.

Η εργασία τους περιορίζεται χρονικά στις 20 ώρες την εβδομάδα και έτσι το εισόδημα των εργαζομένων μετά βίας φτάνει τα 84 ευρώ το μήνα. Όσοι πρόσφυγες περιμένουν την απόφαση για την παροχή ασύλου λαμβάνουν και ένα «χαρτζιλίκι» της τάξης των 143 ευρώ μηνιαίως. Με αυτά τα χρήματα προσπαθούν να επιβιώσουν στην Γερμανία.

Με τα 227 ευρώ μηνιαίως προσπαθεί να επιβιώσει και ο Ζαΐντ, που δεν παραπονιέται. Όπως λέει, με την εργασία αυτή έρχεται σε επαφή με τους εθελοντές και μαθαίνει τη γλώσσα. Επίσης, έχει κάτι να κάνει και δεν περνάει τον καιρό του χωρίς να κάνει τίποτα.

Καθώς η διαδικασία εξέτασης παροχής ασύλου για τους πρόσφυγες διαρκεί αρκετές εβδομάδες, οι περισσότεροι βαριούνται τρομερά, καθώς δεν τους επιτρέπεται να βρουν μια κανονική δουλειά. Έτσι, δημιουργήθηκαν οι δουλειές του ενός ευρώ.

Ο Δήμος του Βερολίνου απασχολεί 3.925 πρόσφυγες με την εργασία του ενός ευρώ την ώρα, σε 75 κέντρα. Στη Βαυαρία, 9.000 πρόσφυγες κάνουν το ίδιο, ενώ στο Ανόβερο προσφέρονται δουλειές στην επιδιόρθωση ποδηλάτων, στο ξεκαθάρισμα ρούχων από δωρεές, ακόμη και συνοδεία παιδιών στο νηπιαγωγείο, με αντάλλαγμα μαθήματα Γερμανικής γλώσσας!
 


Η Υπουργός Εργασίας υποσχέθηκε να δημιουργήσει 100.000 τέτοιες θέσεις εργασίας, οι οποίες θεωρούνται ο προθάλαμος μιας μελλοντικής κανονικής εργασίας.

Άλλοι πολιτικοί θεωρούν πως το πρόγραμμα είναι λάθος και πως χρειάζονται καλύτεροι και ποιο ολοκληρωμένοι τρόποι ενσωμάτωσης των προσφύγων στην κοινωνία.


Αποτελεί ή όχι εκμετάλλευση η εργασία για 1 ευρώ την ώρα, ακόμη και αν πρόκειται για παράνομους μετανάστες και πρόσφυγες; Οι Βρυξέλες θα πρέπει να απαντήσουν γρήγορα στην ερώτηση, καθώς θα μπορούσε και η Ελλάδα να κάνει το ίδιο, ζητώντας από τους καταγεγραμμένους πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες να επιδοθούν σε μια εκστρατεία καθαρισμού της Ελλάδας, για 1 ευρώ την ώρα…
 

Με πληροφορίες από τις εφημερίδες Sabah και Hurriyet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου