Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

H Ελλάδα ίδρυσε Γενικό Προξενείο στο Ερμπίλ του Ιρακινού Κουρδιστάν

Η ίδρυση προξενείου στο Ιρακινό Κουρδιστάν αναβαθμίζει σημαντικά την διπλωματική παρουσία της Ελλάδας στην αυτόνομη Κουρδική ζώνη του Ιράκ, με σκοπό την περαιτέρω δραστηριοποίηση Ελληνικών επιχειρήσεων στην περιοχή.

Έτσι, η Ελλάδα αναβάθμισε τη διπλωματική της παρουσία στο Ιράκ, συστήνοντας Γενικό Προξενείο στην πόλη Ερμπίλ, που είναι η έδρα της περιφερειακής κυβέρνησης του Ιρακινού Κουρδιστάν. Η διπλωματική αυτή πρωτοβουλία ολοκληρώθηκε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Στο Ερμπίλ λειτουργεί ήδη Γραφείο Εμπορικών Υποθέσεων, το οποίο υπάγεται στην πρεσβεία της Ελλάδας στη Βαγδάτη, με αποστολή την προώθηση της εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας με το Ιρακινό Κουρδιστάν.

Με την σύσταση του Γενικού Προξενείου, το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών στοχεύει, σε συνδυασμό και με τις δραστηριότητες της Ελληνικής πρεσβείας στη Βαγδάτη, να διευρύνει περαιτέρω τους υπάρχοντες δεσμούς φιλίας και συνεργασίας, τόσο με τους Κούρδους του Βορείου Ιράκ, όσο και με το υπόλοιπο Ιράκ.

Όπως έχει τονίσει ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, η Ελλάδα ασκεί μία ενεργητική εξωτερική πολιτική που έχει στόχο να οικοδομήσει γέφυρες συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή. Σε αυτή την κατεύθυνση, εκπρόσωποι του Ιρακινού Κουρδιστάν είχαν προσκληθεί και συμμετείχαν, τον Οκτώβριο του 2015, στην επιτυχημένη Διεθνή Διάσκεψη της Αθήνας για το θρησκευτικό πλουραλισμό στη Μέση Ανατολή.

Από το Υπουργείο Εξωτερικών γίνεται λόγος για ουσιαστική αναβάθμιση της Ελληνικής διπλωματικής παρουσίας σε μια περιοχή του Ιράκ, όπου τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί αρκετές ευκαιρίες οικονομικής κυρίως συνεργασίας, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει εξαιρετικά θετικό κλίμα και σε επιχειρηματικό επίπεδο. Στην περιοχή, άλλωστε, εδώ και χρόνια δραστηριοποιούνται Ελληνικές εταιρείες.

Υπενθυμίζεται ότι οι σχέσεις του κουρδικού θύλακα του Ιράκ με την Βαγδάτη παραμένουν τεταμένες, καθώς η κεντρική ιρακινή κυβέρνηση ανησυχεί πως η κουρδική μειονότητα θα επιχειρήσει εν τέλει να ανεξαρτητοποιηθεί πλήρως, χρησιμοποιώντας και εδάφη που έχει απελευθερώσει από το Ισλαμικό Κράτος.

Η Ελληνική κίνηση μπορεί να χαρακτηριστεί και ως έμμεση αναγνώριση του μελλοντικού Κουρδικού Κράτους, όταν αυτό δημιουργηθεί, καθώς ήδη με τις ευλογίες Αμερικανών και Ρώσων, αναμένεται η δημιουργία του από εδάφη του Ιράκ και της Συρίας, ενώ εδάφη της Τουρκίας αναμένεται να ακολουθήσουν.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου