Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Η Ολλανδία επιτρέπει την ανάπτυξη ανθρωπίνων εμβρύων στο εργαστήριο

Η Ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα επιτρέψει την ανάπτυξη ανθρωπίνων εμβρύων «κάτω από αυστηρούς περιοριστικούς κανόνες» για επιστημονική έρευνα, δίνοντας ελπίδες στους γονείς που αδυνατούν να συλλάβουν παιδιά.

Η Ολλανδέζα υπουργός Υγείας Edith Schippers, δήλωσε πως επιθυμεί να επιτρέψει την δημιουργία εμβρύων για επιστημονική έρευνα και κάτω από πολύ αυστηρές συνθήκες, ώστε να δοθεί στους ανθρώπους η δυνατότητα για υγιή παιδιά.

«Η έρευνα έχει να κάνει με την υπογονιμότητα, τεχνικές τεχνητής γονιμοποίησης και αναπαραγωγής και επίσης κληρονομικές ή εκ γενετής ασθένειες» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ειδικά, συμπεριλαμβάνονται άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας, μετά από θεραπεία καρκίνου σε νεαρή ηλικία.

Η Ολλανδία θα αλλάξει τους νόμους της στην εμβρυική έρευνα, που μέχρι σήμερα επιτρέπουν η έρευνα να γίνεται σε εναπομείναντα έμβρυα που προκύπτουν από in vitro μεθόδους γονιμοποίησης (σ.σ. δηλαδή σε εξωσωματικές γονιμοποιήσεις στο εργαστήριο).

Ο αποκαλούμενος «κανόνας των 14 ημερών», που περιορίζει την εργαστηριακή έρευνα σε ανθρώπινα έμβρυα σε χρόνο 2 εβδομάδων, θα συνεχίσει να επιβάλλεται.

Στην ανακοίνωση επίσης αναφέρεται πως «μέχρι σήμερα, η απαγόρευση στην καλλιέργεια εμβρύων παρεμποδίζει την έρευνα που θα μπορούσε να βοηθήσει στην θεραπεία ασθενειών άμεσα ή μεσοπρόθεσμα».

Αυτό περιλαμβάνει διάφορες κληρονομικές ασθένειες, όπως μιτοχονδριακές, που επηρεάζει τα κύτταρα του σώματος.

Φέτος στη Βρετανία χορηγήθηκαν για πρώτη φορά χρήματα για έρευνα σε γενετικά τροποποιημένα ανθρώπινα έμβρυα, σε μια προσπάθεια να βοηθηθούν οι γυναίκες που παλεύουν να μείνουν έγκυες.

Η απόφαση έκανε την Βρετανία μία από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που χορηγεί τέτοιου είδους επιστημονική άδεια, σε ένα νέο σύνορο – όριο, μετά από μήνες συσκέψεων των υπευθύνων του εμβρυολογικού κανονισμού.

Πριν λίγες ημέρες, οι Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν πως ανέπτυξαν ανθρώπινα έμβρυα στο εργαστήριο για σχεδόν 2 εβδομάδες, προκαλώντας τον κανόνα των 14 ημερών, απλώς επειδή κανείς δεν είχε επιτύχει να κρατήσει ζωντανά τα έμβρυα για τόσο πολύ χρόνο.



Πηγή: The Guardian
Μετάφραση: Cosmostatus

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου