Κυριακή, 29 Μαΐου 2016

Για «τσάμικο ζήτημα» μίλησε ο Αλβανός Υπ.Εξ. (ΑΝΑΝΕΩΣΗ)

Για τσάμικο ζήτημα έκανε λόγο ο Αλβανός Υπουργός Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι, ενώ ταυτόχρονα χαρακτήρισε καλές τις σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα, τις οποίες προφανώς προσπαθεί να χαλάσει με τις εμπρηστικές δηλώσεις του…

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Top Channel, ο Αλβανός Υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε πολύ καλές τις διμερείς σχέσεις, οι οποίες όπως είπε «βασίζονται πια στην αμοιβαιότητα και τον δίκαιο και υπεύθυνο διάλογο μεταξύ δύο γειτόνων, μέλη του ΝΑΤΟ, που προσβλέπουν στο κοινό Ευρωπαϊκό μέλλον και που σέβονται ο ένας τον άλλο, τις συνταγματικές παραδόσεις και, φυσικά, τηρούν τα πρότυπα που έχουν ως έμπνευση το διεθνές δίκαιο».


«Δεν υπάρχουν όροι στις σχέσεις Αλβανίας και Ελλάδας, υπάρχει ένας πραγματικός διάλογος, προτάσεις και διερεύνηση του καλύτερου τρόπου να αντιμετωπίσουμε τα μεταξύ μας ζητήματα», συμπλήρωσε ο κ. Μπουσάτι.


Ο Αλβανός Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε για τις σχέσεις με την Ελλάδα:
«Αν και διαχωρίζονται σε 3 κεφάλαια, τα ζητήματα συνδέονται μεταξύ τους. Αν μιλάμε για κατάργηση του εμπόλεμου από την Ελλάδα, αυτό σχετίζεται με την αναθεώρηση των βιβλίων ιστορίας και με το ζήτημα της ιδιοκτησίας των Αλβανών στην Ελλάδα. Συνδέεται επίσης με την ευλάβεια για τους Έλληνες πεσόντες στο αλβανικό έδαφος, διότι πρέπει να τερματίσει ο πόλεμος, προκειμένου να ξεκινήσουν όλες οι άλλες διεργασίες. Η κατάργηση έχει άμεσες πολιτικές και νομικές αξίες και στην αντιμετώπιση του τσάμικου ζητήματος ως θεμελιώδες θέμα ανθρωπίνων ελευθεριών και δικαιωμάτων, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, που θα καλλιεργήσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών μας».Όμως, ο αξιότιμος Αλβανός Υπουργός Εξωτερικών, εκτός από το λεγόμενο θέμα των «Τσάμηδων» και της «Τσαμουριάς», δεν έκανε καμία αναφορά στις αλυτρωτικές θέσεις της χώρας του, που παρουσιάζει στα σχολικά της βιβλία χάρτες της «Μεγάλης Αλβανίας», που κατέχει ένα μεγάλο μέρος Ελληνικών εδαφών (Ήπειρος) και δεν προέτρεψε τους συμπατριώτες του να σταματήσουν να κυκλοφορούν στην Ελλάδα φορώντας μπλούζες της Μεγάλης Αλβανίας…


Η απάντηση από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών στη νέα πρόκληση του Αλβανού Υπουργού ήταν η εξής:

«"Τσαμικό" ζήτημα δεν υφίσταται και η επαναλαμβανόμενη ανακίνηση ενός ανυπάρκτου θέματος από τις επίσημες Αλβανικές Αρχές κάθε άλλο παρά εξυπηρετεί τις διμερείς μας σχέσεις. Κατά τη διάρκεια της κατοχής από τις δυνάμεις του Άξονα, οι Τσάμηδες συνεργάστηκαν με τους φασίστες και ναζιστές κατακτητές και αποχώρησαν από την Ήπειρο πρωτοβούλως, ομαδικά και οριστικά, ακολουθώντας τις εχθρικές δυνάμεις».


Διαβάστε επίσης:

Η "Μεγάλη Αλβανία" διδάσκεται στα βιβλία της γειτονικής χώρας, καλοβλέποντας Ελληνικά εδάφη

Αλβανική πρόκληση στο Ιόνιο

Φωτιά στα Βαλκάνια βάζει πάλι η Αλβανία

Προκαλούν την Ελλάδα οι Αλβανοί

Έβαλαν στο μάτι τα πετρέλαια του Ιονίου οι Αλβανοί και αμφισβητούν τα σύνορα!

Νέα πρόκληση από την «Μεγάλη Αλβανία» ενώ παραπέμφθηκε στη Χάγη η «Τσαμουριά»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου