Τρίτη 3 Μαΐου 2016

Χωρίς σύγχρονες τορπίλες τα υποβρύχια type-214

Τα τέσσερα νέα υποβρύχια type-214 που απέκτησε μετά κόπων και βασάνων η Ελλάδα είναι σχεδόν πανέτοιμα να υπερασπίσουν τον εθνικό θαλάσσιο χώρο. Υπάρχει όμως ένα προβληματάκι: δεν διαθέτουν σύγχρονες τορπίλες!

Η υλοποίηση του προγράμματος προμήθειας 51 τορπιλών για τον εξοπλισμό των τεσσάρων νέων υπερσύγχρονων υποβρύχιων type-214 κλάσης «Παπανικολής» έχει ακυρωθεί, αφήνοντας τα πανάκριβα οπλικά συστήματα βαρκούλες στο Αιγαίο…

Οι επιλογές για το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) είναι μεταξύ της τορπίλης Black Shark IF/21 Ιταλο-Γαλλικής προέλευσης, που αναπτύσσει ταχύτητα άνω των 90km/h στο νερό και κατευθύνεται από οπτική ίνα, κάτι που την κάνει σχεδόν άτρωτη στα αντίμετρα του αντιπάλου και της DM-2A4 «Seeheckt», που είναι σπονδυλωτής σχεδίασης, με τα ίδια περίπου χαρακτηριστικά. Και οι δύο τορπίλες αποτελούν εξαιρετική λύση.



Θυμίζουμε ότι τον Μάρτιο του 2003 είχε επιλεγεί η τορπίλη Black Shark IF/21. Στις 15 Σεπτεμβρίου 2003, η STN Atlas Elektronik γνωστοποίησε ότι το κόστος ολοκλήρωσης των τορπιλών Black Shark IF/21 στο σύστημα διαχείρισης μάχης των υποβρυχίων κλάσης «Παπανικολής» και του αναβαθμισμένου κλάσης «Ποσειδών» ανέρχεται στα € 72 εκ. Το ποσό αυτό, σε συνδυασμό με το κόστος των € 62 εκ. της προμήθειας των 51 τορπιλών, καθιστούσε τις τορπίλες Black Shark IF/21 ακριβότερες από τις DM-2A4 «Seeheckt». Τελικά, στις 30 Ιουλίου 2004, ο διαγωνισμός ακυρώθηκε. 


Από τότε, σχεδόν 12 χρόνια μετά, το πρόγραμμα παραμένει σε εκκρεμότητα με αποτέλεσμα η Ελλάδα να έχει αποκτήσει νέα υποβρύχια χωρίς σύγχρονες τορπίλες! Και το χειρότερο είναι πως μέχρι σήμερα δεν έχει προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός!!!

Η Τουρκία που τον τελευταίο καιρό παρουσιάζει αυξημένη επιθετικότητα στην θάλασσα, έχει εντάξει στο οπλοστάσιό της 40 τορπίλες τύπου DM-2A4 «Seeheckt» για τον εξοπλισμό των τεσσάρων υποβρυχίων τύπου κλάσης «Preveze» που διαθέτει.


Η ανάγκη για άμεση απόκτηση υπερσύγχρονων τορπιλών για τα νέα υποβρύχια είναι άμεση, καθώς με «άσφαιρα» υποβρύχια, πως θα υπερασπίσει το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό τα νησιά και την ΑΟΖ, όταν επιτέλους αυτή ανακηρυχτεί;

Με πληροφορίες από το: defencenews

1 σχόλιο: