Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Brexit και εθνική κυριαρχία, ή παραμονή στην ΕΕ και εισβολή 12 εκατομμυρίων Τούρκων;

Μεγάλη μάχη δίνεται στη Βρετανία μεταξύ των υποστηρικτών του Brexit που κάνουν λόγο για ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας και των υπέρμαχων της παραμονής στην ΕΕ που εκφοβίζουν τον λαό με οικονομικούς όρους.

Σε μεγάλη δημοσκόπηση για την Βρετανική εφημερίδα Express (daily και Sunday) καταγράφηκε η πρόθεση 12 εκατομμυρίων Τούρκων να μεταναστεύσουν στην Βρετανία, στην περίπτωση που η Τουρκία γίνει μέλος της ΕΕ.

Έτσι, καταγράφηκε με εμφατικό τρόπο πως το 16% των Τούρκων, είναι πρόθυμοι να εγκαταλείψουν το «Τουρκικό οικονομικό θαύμα» που έφερε την Τουρκία στους G20. Ταυτόχρονα, η έλλειψη ελευθεριών, είναι ανασταλτικός παράγοντας ένταξης στην ΕΕ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet που επικαλείται έκθεση του ΟΑΣΕ, υπάρχει μεγάλη οικονομική ανισότητα μεταξύ των διαφόρων επαρχιών της Τουρκίας. Το θέμα είναι πολύ σημαντικό, καθώς η ΕΕ δεν θέλει να υπάρχουν οικονομικές ανισότητες εντός των περιφερειών των χωρών μελών. Γι’ αυτό οι Τούρκοι ψάχνουν διεξόδους διαφυγής προς την ΕΕ.

Το Russia Today μετέδωσε πως πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας David Cameron δήλωσε στην τηλεόραση του ITV πως η Τουρκία με τους σημερινούς ρυθμούς προόδου, αναμένεται να γίνει μέλος της ΕΕ το 3000, ενώ θύμισε πως η Βρετανία διαθέτει veto σε σχέση με το ποιος εντάσσεται στην ΕΕ.

Όλα αυτά συμβαίνουν λίγο πριν το Βρετανικό δημοψήφισμα, καθώς το επιχείρημα της «Τουρκικής εισβολής στην Βρετανία» δείχνει να βοηθά την περίπτωση του Brexit, καθώς μια ανεξάρτητη Βρετανία δεν θα είναι υποχρεωμένη να δεχτεί 12 εκατομμύρια Τούρκους στο έδαφός της.

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας Telegraph, οι υπέρμαχοι της παραμονής της χώρας στην ΕΕ, υποστηρίζουν πως σε περίπτωση εξόδου, οι μισθοί θα υποχωρήσουν, ενώ τα ποσοστά ανεργίας θα ανέβουν. Οι Βρετανοί ψηφοφόροι απειλούνται από τον Υπουργό Οικονομικών George Osborne και από τον Πρωθυπουργό David Cameron πως τυχόν Brexit θα δημιουργούσε 1000 χαμένες θέσεις εργασίας καθημερινά, εξαιτίας της ύφεσης που θα έπληττε την χώρα, ενώ συνολικά 800.000 βρετανοί θα έμεναν άνεργοι. Ταυτόχρονα το ακαθάριστο εθνικό προϊόν θα μειωνόταν κατά 6 μονάδες.

Στο χορό της προπαγάνδας μπήκε ακόμη και η Ιαπωνία, καθώς σύμφωνα με το BBC, ο επικεφαλής της Bank of Japan μίλησε για παγκόσμια οικονομική οπισθοχώρηση σε περίπτωση Brexit.

Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ, το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις ενός Brexit στην εμπιστοσύνη των επενδυτών, που ήδη βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου