Τετάρτη, 25 Μαΐου 2016

Energean: Το 2017 η γεώτρηση στο Κατάκολο

Στην εκπόνηση σχεδίου εκμετάλλευσης για το κοίτασμα υδρογονανθράκων στο Κατάκολο Ηλείας προχωρεί η Energean Oil & Gas, λαμβάνοντας υπόψιν και τις συνθήκες που επικρατούν διεθνώς όπως την μεγάλη πτώση των τιμών πετρελαίου στη διάρκεια της τελευταίας διετίας.

Σύμφωνα με τα βασικά σημεία του σχεδίου, που παρουσίασε ο τεχνικός σύμβουλος της Energean Κωνσταντίνος Νικολάου, στο πλαίσιο ημερίδας στον Πύργο Ηλίας, προβλέπεται η πραγματοποίηση οριζόντιας γεώτρησης από τη στεριά, από θέση δίπλα από τον χώρο του Βιολογικού Καθαρισμού της πόλης του Πύργου, στην περιοχή του Κατάκολου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η γεώτρηση, που σχεδιάζεται για το χειμώνα του 2017, αφού  φτάσει σε βάθος περίπου 500 μέτρων, στη συνέχεια θα κατευθυνθεί πλάγια και θα εισέλθει στο διαπιστωμένο κοίτασμα σε βάθος 2.600m και σε απόσταση 3,5km από την ακτή, χωρίς να έλθει σε επαφή με τον βυθό και το θαλάσσιο περιβάλλον.

Πρόκειται για μέθοδο που έχει χρησιμοποιήσει επανειλημμένα η Energean, τόσο στο κοίτασμα Έψιλον στον Κόλπο της Καβάλας, όσο και στην περιοχή Magawish της Αιγύπτου, μόλις 2 χιλιόμετρα πίσω από το γνωστό τουριστικό θέρετρο El Gouna.

Το σχέδιο εκμετάλλευσης πρόκειται να υποβληθεί προς έγκριση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η Energean έχει ως τώρα εκπονήσει και λάβει εγκρίσεις για τις πρώτες περιβαλλοντικές μελέτες βάσης, οι οποίες απεικονίζουν την κοινωνικοοικονομική και περιβαλλοντική κατάσταση της περιοχής, αλλά και από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Παράλληλα με το σχέδιο, ξεκίνησε και εκπονείται η τελική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η οποία θα υποβληθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την οποία θα γνωμοδοτήσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, ο Δήμος Πύργου και οι εμπλεκόμενοι τοπικοί φορείς.

Από την πλήρη ανάπτυξη του κοιτάσματος, εκτιμάται ότι θα  προκύψουν 60 έως 70 άμεσες θέσεις εργασίας, οι οποίες θα προέλθουν κυρίως από το τοπικό δυναμικό. Με άξονα τη συγκεκριμένη δραστηριότητα θα απασχοληθεί έμμεσα τριπλάσιος αριθμός εργαζομένων, όπως συμβαίνει διεθνώς και έχει αποδειχθεί στην περίπτωση τις εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων Πρίνου στην περιοχή της Καβάλας. Η πλήρης ανάπτυξης του κοιτάσματος συνεπάγεται επένδυση της τάξης των 60 - 65 εκατομμυρίων ευρώ.Με πληροφορίες από το energypress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου