Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Μπακογιάννη - Βενιζέλος: Να σταματήσει να εφαρμόζεται η Σαρία στη Θράκη

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου με θέμα «Δίκαιο και Θρησκεία στην Ελλάδα» που διοργάνωσε το Ινστιτούτο για τη Μεσόγειο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (ΕPLO), δύο πρώην Υπουργοί Εξωτερικών, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, συμφώνησαν εχθές Πέμπτη, ότι θα πρέπει να σταματήσει να εφαρμόζεται ο ισλαμικός νομός, δηλαδή η Σαρία, στους Έλληνες πολίτες, μουσουλμάνους το θρήσκευμα, που ζουν στην Θράκη.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ οι δύο πρώην υπουργοί επισήμαναν ότι την κατάργηση της σαρίας την επιβάλλει το Ελληνικό Σύνταγμα αλλά και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, ήταν σαφέστατη για το ζήτημα:
«Είμαστε το μοναδικό κράτος στον δυτικό κόσμο που εφαρμόζεται για ένα μέρος του πληθυσμού της η σαρία. Πρόκειται για έναν αναχρονιστικό θεσμό. Προέχει η προστασία των ελευθεριών των Ελλήνων πολιτών και ιδίως των γυναικών».

Η κ. Μπακογιάννη παραδέχτηκε όμως ότι «δεν πρόκειται για ένα πολιτικά εύκολο θέμα και γι αυτό θα πρέπει να συμφωνήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα κόμματα. Είναι μία απόφαση που πρέπει να πάρουμε γρήγορα και θα είναι ένα μεγάλο βήμα προόδου για τις νέες γενιές των Ελλήνων μουσουλμάνων της Θράκης».

Μάλιστα, η κ. Μπακογιάννη επισήμανε πως «ακόμα και η ίδια η Τουρκία, που αντιδρά σε σχετικές Ελληνικές προθέσεις, έχει καταργήσει την σαρία».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ανάμεσα στα άλλα, πως «είναι πολύ σημαντικό να αντιμετωπίσουμε το θέμα της σαρίας με τη λογική της εφαρμογής του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των δικαιωμάτων του ανθρώπου».

Ο κ. Βενιζέλος αναρωτήθηκε, γιατί ο Άρειος Πάγος δεν εφαρμόζει και το Σύνταγμα και την Σύμβαση στο θέμα αυτό.

Ο πρώην Υπουργός και Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αφού αναφέρθηκε στις διεθνείς και Ευρωπαϊκές συνθήκες, επισήμανε ότι:
«δεν μπορείς να αναγκάσεις ακόμα και έναν μουσουλμάνο πολίτη να δεχθεί την εφαρμογή του θρησκευτικού αυτού νόμου, αν δεν το θέλει».

Πάντως ο κ. Βενιζέλος, έβαλε και μια ακόμη διάσταση στο θέμα που έχει προκύψει, από τη συνθήκη της Λωζάννης. Πως θα πρέπει να δούμε το θέμα συνολικά, γιατί η μη εφαρμογή του κομματιού που αφορά την σαρία, θα μπορούσε να θεωρηθεί και συνολική μη εφαρμογή της συνθήκης. Και γι’ αυτό, τόνισε:
«Θα πρέπει να κάνουμε συνολικό υπολογισμό τι χάνουμε και τι κερδίζουμε από μια τέτοια εξέλιξη».

Ας θυμηθούμε όμως την δημόσια παραδοχή του Ευάγγελου Βενιζέλου για την εφαρμογή της σαρίας στην Ελλάδα, κατά τη συνάντησή του στην Αθήνα με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, όταν ήταν και οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών, όπως την είχε μεταφέρει το cosmostatus, στον σύνδεσμο:
Από πότε εφαρμόζεται η Σαρία στη Θράκη;

Δείτε και το video:




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου