Κυριακή 22 Μαΐου 2016

Νέα πρόκληση από την «Μεγάλη Αλβανία» ενώ παραπέμφθηκε στη Χάγη η «Τσαμουριά»

Ακόμη ένα δημοσίευμα με την «Μεγάλη Αλβανία» είδε το φως της δημοσιότητας, παρουσιάζοντας έναν χάρτη που περιλαμβάνει και τα Ελληνικά εδάφη της Ηπείρου, μέχρι την Πρέβεζα, την ώρα που παραπέμφθηκε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το θέμα της «Τσαμουριάς».

Το κείμενο και ο χάρτης που παρουσιάζεται, κάνει αναφορά σε «Γερμανική εγκυκλοπαίδεια» του 1844-1872, αλλά δεν δίνει περισσότερα στοιχεία.

Η απόδοση του κειμένου (μέσω google) πιθανότατα είναι η εξής:
«Η εμπιστοσύνη μεταξύ των Αλβανών συνδέεται με την θρησκεία, από την εποχή του Αλή Πασά, όταν ο Αλή Πασάς εισήγαγε και καθιέρωσε τη δημόσια θρησκευτική ανεκτικότητα μεταξύ του Ισλάμ και της Καθολικής Εκκλησίας, επειδή (οι Αλβανοί) δείχνουν ανοχή και κατανόηση στις θρησκείες.
Στη βόρεια Αλβανία είχαν δεσμευτεί να σέβονται τη Ρωμαιοκαθολική πίστη, στην κεντρική Αλβανία την Ελληνική καθολική πίστη και η νότια Αλβανία κατοικείται κυρίως από άτομα μουσουλμανικής πίστης.
(Εγκυκλοπαίδεια Γερμανική 1844-1872 – Η Αλβανία κατοικείται σε 91.400 km2)».

Τι ακριβώς εννοεί ο συντάκτης του κειμένου, χρήζει μελέτης από Αλβανό φιλόλογο.
Το τι όμως εννοεί ο χάρτης, είναι φανερό σε όλους, καθώς δείχνει την διεκδίκηση εδαφών από τις γειτονικές χώρες, μεταξύ αυτών και της Ελλάδας.

Στο σημείο αυτό να θυμίσουμε πως την Τρίτη 17 Μαΐου 2016, συζητήθηκε από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, το ζήτημα της προ τριμήνου προσφυγής των οργανώσεων των «Τσάμηδων», κατά της Ελλάδας.

Η παραπομπή του ζητήματος στη Χάγη διεθνοποιεί την υπόθεση, ενώ η οποιαδήποτε απόφαση θεωρείται δεσμευτική για τα εμπλεκόμενα – αντίδικα μέρη.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016, κατατέθηκε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης πολυσέλιδος φάκελος, γραμμένος στα Αγγλικά, τα Γαλλικά και τα Γερμανικά, με τέσσερα κύρια αιτήματα προς εξέταση:
1. την αναγνώριση της Γενοκτονίας κατά των Τσάμηδων, βάσει των διατάξεων της Σύμβασης της Γενοκτονίας του 1948.
2. τον επαναπατρισμό όλων των εκδιωχθέντων-εκτοπισμένων Τσάμηδων.
3. την επιστροφή όλων των ακινήτων.
4. τη διερεύνηση διάπραξης εγκλημάτων κατά της Ανθρωπότητας, από τις Ελληνικές κυβερνήσεις τις περιόδου 1913-1945.

Φυσικά οι Αλβανοί Αποσιωπούν το γεγονός ότι είχαν διαπράξει ανήκουστα εγκλήματα τον καιρό της Κατοχής (1941-44), συμπράττοντας πρώτα με τους Ιταλούς (1941-43) και μετά με τους Γερμανούς κατακτητές (1943-44), κορυφαίο από τα οποία ήταν η εκτέλεση των 49 Προκρίτων της Παραμυθιάς, στις 29 Σεπτεμβρίου 1943.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε ο Festim Lato, ο «Πρόεδρος του Δημοκρατικού Ιδρύματος της Τσαμουριάς» (Fondacioni Demokratik Çamëria), γνωστός στην Αλβανία για τα κατά καιρούς ανθελληνικά παραληρήματα, ενώ την ίδια ώρα έξω από το κτίριο του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης βρισκόταν σε εξέλιξη διαδήλωση υποστήριξης από τις Ομογενειακές Αλβανικές Οργανώσεις της Διασποράς.

Εικάζεται, ότι οι ίδιοι εξτρεμιστικοί κύκλοι, ανακινούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα και ζήτημα «Αρβανιτών» (υπό την έννοια ότι αποτελούν αλβανικό εκχριστιανισμένο φύλο), επιθυμώντας να θέσουν τις μελλοντικές βάσεις για την ύπαρξη πολυπληθούς μειονότητας, στα υπό διεκδίκηση εδάφη.

Είναι φανερό ότι στην Αλβανία αναβιώνει ένας πρωτόγνωρος εθνικισμός (κυρίως μετά την επέμβαση των Αμερικανών στο Κοσσυφοπέδιο), ενταγμένος στο πλαίσιο της λεγόμενης εθνικής αποκατάστασης, σύμφωνα με τη «Λίγκα του Πρίζρεν».

Ο Αλβανικός μεγαλοϊδεατισμός ανατροφοδοτήθηκε μετά την επιτυχή έκβαση των συγκρούσεων στο Tetovo, το Gostivar και το Aracinovo στην Βαρντάρσκα το 2001.

Η δικαστική διαμάχη θα λάβει χώρα σε μια περίοδο έντονων φραστικών επιθέσεων κατά της Ελλάδας, από τον κυβερνητικό εταίρο του Edi Rama, και πρόεδρο του Κόμματος της Τσαμουρίας (Partia Drejtësi, Integrim dhe Unitet), Shpëtim Idrizi, ενώ σύμφωνα με Ελληνικά δημοσιεύματα μεθοδεύεται και η υφαρπαγή Ελληνικών περιουσιών στην περιοχή της Χιμάρας.

Μέχρι στιγμής, καμία επίσημη αντίδραση δεν έχει καταγραφεί από την Ελλάδα.




Πηγές: ina-online.net  shqiptari.eu  echedoros-a.gr  viadiplomacy.gr  fanaripress.gr


Διαβάστε ακόμη:
Αρπάζουν τις περιουσίες των Ελλήνων στην Βόρειο Ήπειρο οι Αλβανοί;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου