Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023

Τούρκοι απόστρατοι: «κέρδισε η Ελλάδα, εγκαταλείψαμε την Γαλάζια Πατρίδα»

Η υπογραφή της Διακήρυξης των Αθηνών από τον Τούρκο Πρόεδρο και τον Έλληνα Πρωθυπουργό φαίνεται πως δεν άρεσε καθόλου στους «σκληρούς» Τούρκους απόστρατους αξιωματικούς και ειδικά σε αυτούς που εμπνεύστηκαν και καθιέρωσαν το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας».


Σε τηλεοπτική εκπομπή, ο απόστρατος Τούρκος ναύαρχος Τουρκέρ Ερτούρκ είπε χαρακτηριστικά:
«Να ξέρετε πως παραδοθήκαμε. Η οικονομία χρεοκόπησε. Απομονώθηκε η χώρα. Πρέπει να κάνουμε κάποιες κινήσεις. Πραγματικά παραδοθήκαμε. Αν μιλάμε για μπρα ντε φερ. Η Ελλάδα των 10 εκατομμυρίων κατοίκων μας νίκησε στο μπρα ντε φερ. Πού είναι η Γαλάζια Πατρίδα; Αυτή η κυβέρνηση είχε πει «να αναθεωρήσουμε τη Συνθήκη της Λωζάννης». Αυτό ξέρετε είναι μια αναθεωρητική πολιτική. Έτσι, η άλλη πλευρά λέει πως απειλείται, κυρίως για τα νησιά που βρίσκονται απέναντι από τις ακτές λέει «πως υπάρχει απειλή από την Τουρκία. Γι’ αυτό στρατιωτικοποίησα τα νησιά». Ποιος έδωσε αφορμή για την θεωρία αυτή; Αυτές τις βλακώδεις δηλώσεις αυτής της κυβέρνησης. Τώρα μπορούμε να υποχωρήσουμε; Πιστεύω πως όχι. Η κυβέρνηση στριμώχτηκε και παραδόθηκε στην Ελλάδα. Το αποτέλεσμα είναι η «καλή γειτονία» κλπ αλλά η πλευρά που υποχώρησε είναι η Τουρκία».

Από την πλευρά της η εφημερίδα Cumhuryet έγραψε ότι «εγκαταλείψαμε την Γαλάζια Πατρίδα», ότι «στο κείμενο της Διακήρυξης των Αθηνών δεν υπάρχει ούτε ένας όρος υπέρ της Τουρκίας» και ότι «κέρδισε η Ελλάδα με την διακήρυξη».

Στο ίδιο δημοσίευμα, ο απόστρατος ναύαρχος ο Τζεμ Γκιουρντενίζ, από τους πρωτεργάτες και εμπνευστές του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας, αναφέρει:
«Αυτή η διακήρυξη των Αθηνών είναι μια διπλωματική νίκη για την Ελλάδα, εγκαταλείψαμε τη Γαλάζια Πατρίδα. Η Ελλάδα στοχεύει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας με τη χρόνια προσέγγισή της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Δύο χώρες που δεν έχουν επιλύσει τα ζητήματα κυριαρχίας τους δεν μπορούν να συνάψουν συμφωνία».

Ο Τούρκος Πρόεδρος αναφορικά με την επίσκεψή του στην Ελλάδα διευκρίνισε:
«Σχετικά με τις αερομαχίες μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας στο Αιγαίο, είπαμε «να κλείσουμε πλέον αυτή τη σελίδα, να τελειώνουμε με αυτήν την υπόθεση». Αυτό το είπαμε και στον κ. Μητσοτάκη, το λέγαμε πάντα και στους προηγούμενους πρωθυπουργούς που ήταν πριν από αυτόν. Εμείς θέλουμε να δώσουμε έμφαση στη φιλία. Εμείς επιδιώκουμε να κερδίσουμε φίλους».

Μήπως η στάση αυτή του Τούρκου Προέδρου οφείλεται στην υπεροπλία της Ελλάδας κυρίως στον αέρα; Μήπως τα 18 Rafale (που θα γίνουν 24) και τα 12 Viper (που θα γίνουν 82) έκαναν την Τουρκία να αντιληφθεί ότι θα πρέπει να κάτσει καλά;

Μήπως τελικά το μόνο που αντιλαμβάνεται η Τουρκία είναι η ισχύς των όπλων, όπως έχουμε γράψει στο CosmoStatus δεκάδες φορές μέσα στα 10 χρόνια λειτουργίας μας;

Κλείνοντας θα θέλαμε να απευθυνθούμε σε όλους αυτούς τους ανεγκέφαλους που αντί για εξοπλισμούς ζητούν «παροχές»:
Καταλάβατε επιτέλους πως όσο η Ελλάδα έχει στα ανατολικά της την Τουρκία είναι υποχρεωμένη να εξοπλίζεται με τα καλύτερα αεροσκάφη, πλοία και λοιπά όπλα;
Καταλάβατε επιτέλους ότι η Ελευθερία της Ελλάδας απαιτεί ισχυρότατες Ένοπλες Δυνάμεις;
Καταλάβατε επιτέλους ότι η Τουρκία καταλαβαίνει μόνο από σφαλιάρες και την δύναμη του στρατιωτικά ισχυρού;
Καταλάβατε επιτέλους ότι δεν υπάρχει Διεθνές Δίκαιο αλλά μόνο το δίκαιο του στρατιωτικά ισχυρότερου;

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου