Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023

Η Ουκρανία είναι καταδικασμένη

Παρά την αποτυχημένη αντεπίθεση του Κιέβου και την «κούραση» για την Ουκρανία στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, η κυβέρνηση Μπάιντεν σκοπεύει να στηρίξει το καθεστώς Ζελένσκι, όχι όμως για όσο χρόνο χρειαστεί, αλλά για όσο μπορεί, καθώς τα χρήματα για στρατιωτική βοήθεια μπορεί να τελειώσουν πολύ σύντομα!


Αυτό είπε ουσιαστικά ο Πρόεδρος Μπάιντεν κατά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο Ζελένσκι.

Πλέον, οι ΗΠΑ αλλά και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ βλέπουν το αναπόφευκτο: η Ουκρανία θα αναγκαστεί να συνθηκολογήσει, χάνοντας το 1/5 της επικράτειάς της. Η πολυδιαφημισμένη αντεπίθεση των Ουκρανών απέτυχε. Παρά την τεράστια βοήθεια σε όπλα από το ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία, δεν υπήρξαν επιτυχίες στο πεδίο της μάχης. Έτσι, τα πλήρως κατευθυνόμενα Δυτικά ΜΜΕ έχουν σιωπήσει για τα τεκταινόμενα στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με την τετράωρη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, οι Ρωσικές δυνάμεις έχουν περάσει στην αντεπίθεση κατά μήκος ολόκληρου του μετώπου.

Από την αρχή της Ρωσικής εισβολής, η Ουκρανία υστερούσε σε έναν βασικό τομέα: την αεροπορία. Έτσι, δεν μπόρεσε να αμυνθεί ούτε στοιχειωδώς σε κάποιες τακτικές πολέμου.

Οι ΝΑΤΟϊκές χώρες, στη φρενίτιδά τους να εξοπλίσουν την Ουκρανία κατά της Ρωσίας, κατέληξαν να εξαντλήσουν τα αποθέματα όπλων και πυρομαχικών τους. Ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες ούτε οι Ευρωπαίοι έχουν τα αποθέματα για να συνεχίσουν τον πόλεμο. Ταυτόχρονα, πρέπει να ενισχύσουν και το Ισραήλ. Που να βρεθούν τόσα πυρομαχικά ταυτόχρονα;

Οι ΝΑΤΟϊκοί σκέφτηκαν να δημιουργήσουν εγκαταστάσεις στην Ουκρανία για επιτόπια παραγωγή όπλων και πυρομαχικών. Όμως η Ρωσία είπε ότι μια τέτοια προσπάθεια θα έμπαινε στο στόχαστρο των όπλων της αμέσως και οποιοδήποτε εργοστάσιο θα βομβαρδιζόταν άμεσα.

Το ίδιο ισχύει και για τα F-16 που ζητούσε επίμονα ο Ζελένσκι και έδωσαν κάποιες χώρες στην Ουκρανία. Βέβαια, πρώτα οι Ουκρανοί πιλότοι θα έπρεπε να μάθουν Αγγλικά, να εκπαιδευτούν στο αεροσκάφος, να το μάθουν, να αντιληφθούν την Δυτική φιλοσοφία και μετά να μεταφερθούν τα F-16 στην Ουκρανία. Η εκπαίδευσή τους όμως είναι χρονοβόρα. Χρειάζονται χρόνια. Και με το που θα προσγειωθούν τα F-16 στην Ουκρανία, η Ρωσία θα εξαπολύσει μαζικό πυραυλικό βομβαρδισμό για να τα καταστρέψει.

Στο τραπέζι έπεσε η πιθανότητα τα Ουκρανικά F-16 να χρησιμοποιήσουν τις βάσεις άλλης χώρας. Τότε όμως η χώρα αυτή θα αποτελούσε νόμιμο στόχο για τη Ρωσία και θα υπήρχε άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ.

«Δεν βλέπω την Ουκρανία να επιβιώνει για πολύ μέσα στο 2024. Οι μέρες που η Δύση έδινε εκατοντάδες τανκς, τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και πυροβολικό πέρασαν. Απλώς δεν μας μένει τίποτα να δώσουμε. Έτσι, το καλύτερο που μπορεί να ελπίζει ο Ζελένσκι είναι πακέτα τεθωρακισμένων, οχήματα μάχης πεζικού, κάποια πυρομαχικά και ίσως ένα ή δύο F-16» είπε ο Scott Ritter, πρώην αξιωματικός πληροφοριών των Πεζοναυτών των ΗΠΑ και πρώην επιθεωρητής όπλων του ΟΗΕ, στο podcast New Rules.

Στον Ουκρανό Πρόεδρο είχε προταθεί να διαπραγματευτεί. Όμως με την πίεση κυρίως τον Βρετανών, αρνήθηκε, καθώς του υποσχέθηκαν πολλά όπλα. Πλέον, πολλά όπλα δεν υπάρχουν. Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι απέτυχε και στην τελευταία του προσπάθεια να πείσει τους Αμερικανούς για ένα πακέτο χρηματοδότησης άνω των 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προσπαθεί να προωθήσει ένα πακέτο 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω του Κογκρέσου που περιλαμβάνει περίπου 61,4 δισεκατομμύρια δολάρια για το Κίεβο. Στη Βουλή όμως δεν υπερψήφισαν 60 βουλευτές για να προωθηθεί το νομοσχέδιο μέσα στον Δεκέμβριο.

Οι μεγάλες Δυτικές εφημερίδες έγραψαν τις προηγούμενες ημέρες:

The New York Times:
Ένας Πούτιν με αυτοπεποίθηση εμφανίστηκε ως ηγέτης με πλήρη έλεγχο της πορείας της στρατιωτικής επιχείρησης και του έθνους του στην Ουκρανία.

Financial Times:
Οι παρατηρήσεις του Πούτιν σημαίνουν ότι σκοπεύει να συνεχίσει τον πόλεμο μέχρι να συνθηκολογήσει το Κίεβο. Η αισιοδοξία των Ουκρανών έχει ατονήσει τελευταία και η αποφασιστικότητα της Δύσης να τους υποστηρίξει έχει αρχίσει να εξασθενεί.

The Guardian:
Ζητώντας την αποναζιστοποίηση, την αποστρατιωτικοποίηση και ουδέτερο καθεστώς στην Ουκρανία, ο Πούτιν ήταν σκληρός, απαιτώντας άνευ όρων παράδοση μετά την χλιαρή αντεπίθεση του Κιέβου το καλοκαίρι και τις καθυστερήσεις στη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ.

Η Μόσχα έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να καθίσει και να συζητήσει, αλλά θα πρέπει να υπάρξουν παραχωρήσεις. Όμως, ακόμα κι αν ο Ζελένσκι έδειχνε κάποια διάθεση να καθίσει σε διαπραγματεύσεις, μπορεί να βγει από την εξίσωση, δηλαδή να δολοφονηθεί από οποιονδήποτε αντίπαλό του στο Κίεβο.

Στις ΗΠΑ, όλο και περισσότεροι πολιτικοί στο Καπιτώλιο εμφανίζονται να έχουν απηυδήσει με το αφήγημα της Ουκρανίας και αντιλαμβάνονται ότι είναι μάταιο να ξοδεύονται δισεκατομμύρια. Όσον αφορά τους Ευρωπαίους, των οποίων οι χώρες έχουν χτυπηθεί από τις κυρώσεις στη Ρωσία, θα πρέπει να βάλουν ξανά σε λειτουργία τις βιομηχανίες τους και να επαναφέρουν την ποιότητα ζωής στους πολίτες τους. Όμως αυτό θα χρειαστεί τουλάχιστον μία γενιά, σύμφωνα με ανεξάρτητους ειδικούς και προφανώς για να επιτευχθεί χρειάζεται η φθηνή ενέργεια της Ρωσίας.

Επί του παρόντος, στην κυβέρνηση Μπάιντεν, φαίνεται ότι δεν υπάρχει διαφαινόμενο τέλος για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Θα υπάρχει υποστήριξη για μεγάλο διάστημα, παρά την έλλειψη χρημάτων. Οι νεοσυντηρητικοί στα δύο Αμερικανικά κόμματα, προωθούν την ατζέντα της ρωσοφοβίας. Πρέπει να υπάρχουν εχθροί των ΗΠΑ παντού, για να ανακατεύονται σε όλον τον πλανήτη. Αυτό όμως πλέον απομονώνει τις ΗΠΑ.

Δυστυχώς, οι Αμερικανοί και οι υποτακτικοί τους Ευρωπαίοι, δημιούργησαν έναν πόλεμο τον οποίο δεν μπορούν να σταματήσουν. Ο πόλεμος θα λήξει με νίκη της Ρωσίας, εκτός και αν με κάποιον μαγικό τρόπο βρεθεί μια διπλωματική λύση που θα ικανοποιήσει όλες τις πλευρές.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου