Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023

COP28: 22 χώρες υπέγραψαν διακήρυξη τριπλασιασμού της πυρηνικής ενέργειας

Μπορεί ο Έλληνας Πρωθυπουργός να χαρακτηρίστηκε ως «πράσινος ηγέτης» στην σύνοδο COP28 στα ΗΑΕ, μπορεί η Ελλάδα να αρνείται να εκμεταλλευτεί τα ενεργειακά της κοιτάσματα αξίας δισεκατομμυρίων ή και τρισεκατομμυρίων δολαρίων, μπορεί στην Ελλάδα να έχει δαιμονοποιηθεί η πυρηνική ενέργεια, αυτό όμως δεν σημαίνει πως και οι «κουτόφραγκοι» τρώνε κουτόχορτο.


Πριν από λίγες ημέρες στην σύνοδο για το κλίμα COP28 στα ΗΑΕ, 22 χώρες υπέγραψαν διακήρυξη για τον τριπλασιασμό της πυρηνικής ενέργειας ως το 2050, με σκοπό την δραστική μείωση των εκπομπών καυσαερίων από την χρήση φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ, αρνήθηκαν να υπάρξει δέσμευση για απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, κατηγορώντας για υποκρισία τις χώρες που προωθούν την κατάργηση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

«Οι χώρες που πιστεύουν πραγματικά στη σταδιακή κατάργηση και σταδιακή μείωση των υδρογονανθράκων, θα πρέπει να βγουν μπροστά και να συντάξουν ένα σχέδιο για το πώς θα ξεκινήσουν από την 1η Ιανουαρίου 2024» είπε ο Υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν

Η συμφωνία των 22 χωρών για την αύξηση της χρήσης πυρηνικής ενέργειας χαροποίησε ιδιαίτερα τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμάνουελ Μακρόν που είπε χαρακτηριστικά: «Πολλές αναπτυσσόμενες χώρες θέλουν να επενδύσουν σε Μικρούς Αρθρωτούς Αντιδραστήρες, οι οποίοι αποτελούν ασφαλείς και αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις για τα ορυκτά καύσιμα και μια καλή επένδυση για τη στρατηγική αυτονομία».

Οι χώρες που υπέγραψαν την συμφωνία τριπλασιασμού της χρήσης πυρηνικής ενέργειας ως το 2050 είναι:
ΗΠΑ, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Καναδάς, Βουλγαρία, Ρουμανία, Τσεχία, Φινλανδία, Σουηδία, Ουγγαρία, Ολλανδία, Μολδαβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Γκάνα, Ιαπωνία, Νότιος Κορέα, Μογγολία, Μαρόκο, Πολωνία, Ουκρανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Στην Ελλάδα, που έχει στραφεί εργολαβικά στην «πράσινη» ενέργεια των ανεμογεννητριών, παρόλο που υποτίθεται πολύ συχνά οι ημερήσιες ανάγκες της καλύπτονται από τις ΑΠΕ, η τιμή του ρεύματος όχι μόνο δεν μειώνεται, αντίθετα αυξάνεται. Η κοροϊδία των Ελληνικών κυβερνήσεων και της ΕΕ προς τους Έλληνες πάει σύννεφο και τους φέρνει στα οικονομικά τους όρια. Θυμίζουμε ότι η καταπράσινη υδροηλεκτρική ενέργεια, έχει πλήρως εγκαταλειφθεί στην Ελλάδα, δεν γίνονται επενδύσεις και ως εκ τούτου χάνεται πολύτιμο νερό και δεν παράγεται πάμφθηνη ηλεκτρική ενέργεια. Ο πάμφθηνος Ελληνικός λιγνίτης εγκαταλείπεται ως ρυπογόνος και η τιμή της κιλοβατώρας έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 2 χρόνια.
Ως πότε θα τους ανεχόμαστε;

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου