Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ μιλώντας σε δημοσιογράφους το περασμένο Σάββατο αναφέρθηκε σε θέματα που προκαλούν ένταση στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και ειδικά στους Ρωσικούς πυραύλους S-400.
Ο Τούρκος Υπουργός εμμέσως επιβεβαίωσε ότι οι S-400 θα ενεργοποιηθούν όταν χρειαστεί, δείχνοντας ότι το σύστημα δεν είναι ενεργό, αλλά έτοιμο προς ανάπτυξη.
«Είναι αμυντικό σύστημα. Δεν χρησιμοποιούμε ένα αμυντικό όπλο όταν κάποιος μας επιτίθεται; Καμία χώρα δεν επιτίθεται σε μια άλλη δηλώνοντας «θα επιτεθώ σε δύο ώρες». Σε ένα πολεμικό σενάριο θα πρέπει να μετακινήσεις τα αεροσκάφη σου, να κινητοποιήσεις εκατοντάδες τραίνα, να υπάρξει κινητοποίηση κλπ. Με άλλα λόγια, είναι πολύ δύσκολο για μια χώρα να ξεκινήσει αεροπορική επιδρομή χωρίς να την αντιληφθεί κανείς» είπε στους δημοσιογράφους ο Γιασάρ Γκιουλέρ.
Η Τουρκία πλήρωσε περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια στην Ρωσία για την πρώτη παρτίδα των S-400. Η Ρωσία παρέδωσε στην Τουρκία 2 συστοιχίες και περισσότερους από 120 πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, ενώ Ρώσοι ειδικοί ταξίδεψαν στην Τουρκία για να εκπαιδεύσουν τους Τούρκους στρατιωτικούς στην λειτουργία του συστήματος. Η δεύτερη παρτίδα των S-400 δεν έχει παραδοθεί ακόμη.
Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα την Τουρκία ότι η ενεργοποίηση των S-400 ή η αγορά μιας δεύτερης παρτίδας θα ενεργοποιούσε βαρύτερες κυρώσεις λόγω του νόμου CAATSA.
Η Τουρκική κυβέρνηση κρύβει από τον Τουρκικό λαό το γεγονός της μη ενεργοποίησης του συστήματος των S-400 και προσπαθεί να πείσει ότι δεν σπαταλήθηκαν για το τίποτα τα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Επίσης, δεν έχει πραγματοποιηθεί η μεταφορά τεχνολογίας που είχε συμφωνηθεί.
Μια έκθεση από το 2022 του Ιδρύματος Πολιτικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (SETA), που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση για προπαγανδιστικούς λόγους, ανέφερε ότι η διπλωματική και στρατιωτική ισορροπία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει αλλάξει και είναι σε βάρος της Τουρκίας και ότι θα ήταν προς το συμφέρον την Άγκυρας να μην αγοράσει δεύτερη παρτίδα S-400.
Σύμφωνα με το SETA το Ελληνικό λόμπι στις ΗΠΑ έχει γίνει πολύ ισχυρό εξαιτίας των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Τουρκία εξαιτίας των S-400.
Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι η απομάκρυνση της Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35 και η αβεβαιότητα για την αγορά νέων F-16 και των εκσυγχρονισμό του υπολοίπου στόλου, έκανε την Ελλάδα να έχει αποκτήσει αεροπορική υπεροχή εξαιτίας του έντονου εξοπλισμού της.
Το ότι η Τουρκία δεν έχει ενεργοποιήσει τους S-400 είχε γίνει γνωστό και παλιότερα. Η αποκάλυψη ότι το σύστημα είναι αποθηκευμένο σε μυστική τοποθεσία είχε γίνει γνωστό από τον Χουλουσί Ακάρ σε ομιλία του σε επιτροπή της Τουρκικής Βουλής στις 22 Νοεμβρίου 2022.
Ο Ακάρ δεν είχε αποκαλύψει τον τόπο που βρίσκονται οι S-400 αλλά υποστήριξε ότι είναι έτοιμοι να αναπτυχθούν εάν υπάρξει απειλή, ενώ υπάρχουν σχέδια για το σημείο ανάπτυξής τους. Είχε προσθέσει δε, ότι η Τουρκική κυβέρνηση δεν σκόπευε να αποφασίσει σύντομα για την ενεργοποίηση του συστήματος.
«Οι S-400 απαιτούν χρόνο ανάπτυξης και μετά 30 λεπτά σύμφωνα με το μάνιουαλ, αλλά θα έλεγα μία ώρα, για να είναι έτοιμοι στην τοποθεσία που έχουν τοποθετηθεί. Όλα είναι έτοιμα, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα» είχε πει ο Ακάρ.
Στο μεταξύ, ο πρώην γενικός διευθυντής της κρατικής εταιρείας Aselsan είχε δηλώσει στις 16 Μαρτίου, ότι η Τουρκία δεν χρειάζεται πλέον το Ρωσικό σύστημα, καθώς υπάρχει το Τουρκικό σύστημα πυραύλων εδάφους - αέρος μεγάλου βεληνεκούς, SİPER.
Στην συνάντηση με τους δημοσιογράφους το Σάββατο, ο Γκιουλέρ ανέφερε τις συμφωνίες μεταξύ της εταιρείας SSB και του Υπουργείου Άμυνας που υπογράφηκαν για την παραγωγή των πυραύλων SİPER 1 και των συστοιχιών. Ο Υπουργός είπε ότι τα επόμενα 2 – 3 χρόνια, η Τουρκία θα προστατεύει τον εναέριο χώρο της με Τουρκικά συστήματα και δεν θα χρειάζεται να αγοράζει ξένα.
Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link
Με πληροφορίες από το Nordic Monitor
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου