Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023

Βουλευτής Νέας Αριστεράς: Τούρκοι οι μουσουλμάνοι της Θράκης

Την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης επιδιώκει ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς Οζγκιούρ Φερχάτ, καθώς μιλά ανοιχτά για Τούρκους της Θράκης, παραβιάζοντας της Συνθήκη της Λωζάννης.


Ο βουλευτής Ροδόπης που αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ και εντάχθηκε στη Νέα Αριστερά, Οζγκιούρ Φερχάτ παραχώρησε συνέντευξη στην μειονοτική ιστοσελίδα Gundem (Ατζέντα) και μίλησε καθαρά για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης αναφέροντας ότι η μουσουλμανική (θρησκευτική) μειονότητα είναι Τουρκική (εθνική), κάτι που θα πρέπει να γίνει αποδεκτό από όλους.

Στη συνέντευξή του αρχικά μίλησε για τους λόγους που αποφάσισε να αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ και να ενταχθεί στη Νέα Αριστερά. Στο τέλος όμως της συνέντευξης αναφέρθηκε στο πιο ενδιαφέρον θέμα:

«Μιλάω σε πολλά μέσα ενημέρωσης εδώ και λίγες μέρες. Ένα από τα ερωτήματα που τίθενται είναι η εθνική ταυτότητα της μειονότητάς μας. Αυτό ακριβώς λέω. Αυτή η μειοψηφία παρέμεινε εδώ με τη Συνθήκη της Λωζάννης. Η συμφωνία αυτή υπογράφηκε από την Ελλάδα και την Τουρκία. Η συμφωνία μιλά για τη μουσουλμανική μειονότητα, αλλά αυτοί οι άνθρωποι έχουν επίσης εθνική ταυτότητα και συνείδηση. Ένα μεγάλο μέρος της μειονότητας αυτοπροσδιορίζονται ως Τούρκοι. Πρέπει να φέρουμε στο φως ζητήματα που δεν συζητιούνται πλέον ή συζητούνται λιγότερο στον ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να εντάξουμε τη μειονότητα στο κομματικό πρόγραμμα με λεπτομέρειες, όχι μόνο το θέμα της εθνικής ταυτότητας. Πιστεύω ότι θα το πετύχουμε. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει άλλη πολιτική δύναμη που να μπορεί να φέρει αυτά τα θέματα στην ημερήσια διάταξη. Αν θέλουμε να είμαστε ένας ισχυρός πολιτικός σχηματισμός, πρέπει να έχουμε θέση για τη μειονότητα».

Ποια είναι η θέση των υπολοίπων 10 βουλευτών της Νέας Αριστεράς για το θέμα και τις δηλώσεις του βουλευτή της;
Τι απαντά ο Αλέξης Χαρίτσης, η Έφη Αχτσιόγλου και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για το ζήτημα της μειονότητας της Θράκης; Συμφωνούν με τον Οζγκιούρ Φερχάτ ή μήπως τίθεται θέμα διαγραφής του;
Τι προβλέπει το Ελληνικό Σύνταγμα για τέτοιου είδους θέσεις ενός βουλευτή του Ελληνικού κοινοβουλίου;
Τίθεται θέμα παρέμβασης εισαγγελέα ή μήπως οι εισαγγελείς περιορίζονται στις ασκήσεις διώξεων στην ακροδεξιά;

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου