Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021

Νέες απειλές και επιθετική ρητορική από την Τουρκία

Μπορεί να πλησιάζει η Σύνοδος της ΕΕ στην οποία θα αξιολογηθεί η Τουρκία, οι ηγέτες της όμως συνεχίζουν την επιθετική ρητορική.


Την αρχή έκανε ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουσουσί Ακάρ που κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την Γερμανίδα ομόλογό του, ούτε λίγο ούτε πολύ απαίτησε από την ΕΕ να χρηματοδοτήσει τον εκτουρκισμό της κατεχόμενης Συρίας, καθώς σε αντίθεση περίπτωση θα πλημμυρίσει η Ευρώπη με 5 εκατομμύρια Σύριους.

«Σε περίπτωση που δεν φροντίσουμε την ασφάλεια των 5 εκατομμυρίων αδελφών μας στη Βόρεια Συρία και δεν παρέχουμε ανθρωπιστική βοήθεια, αυτό θα φέρει ένα νέο προσφυγικό κύμα προς την Τουρκία και την Ευρώπη» δήλωσε Χουλουσί Ακάρ.

Οι απειλές τους είναι πλέον ανοιχτές. Εχθές, δημοσιεύσαμε άρθρο της Γερμανικής Die Welt σύμφωνα με το οποίο Τουρκοποιείται η κατεχόμενη από την Τουρκία Συρία, ακόμη και με χρήματα που συλλέγονται από Τουρκικές οργανώσεις στη Γερμανία, κάτι που ενοχλεί ιδιαίτερα τους Γερμανούς.
Διαβάστε το δημοσίευμα του CosmoStatus ΕΔΩ.

Τη σκυτάλη των προκλητικών δηλώσεων πήρε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έκανε λόγο για «αδικίες» που αντιμετωπίζει η καημένη η Τουρκία, «αδικίες» που προέρχονται από την Ευρώπη.

«Παρά όλες τις αδικίες που αντιμετωπίζουμε εδώ και μισό αιώνα, πλέον θέλουμε να έχει αποτέλεσμα ο αγώνας που δίνουμε και η υπομονή που δείχνουμε για να γίνουμε μέλος της ΕΕ. Η ΕΕ πρέπει πλέον να λυτρωθεί από την στρατηγική τύφλωση και περιμένουμε με θετική ατζέντα να προχωρήσει την ενταξιακή μας πορεία» δήλωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Το θράσος του Ερντογάν βρίσκεται στο ότι η Ευρώπη «αδικεί» την Τουρκία, η οποία δεν κάνει τίποτα για να εναρμονιστεί στους ενταξιακούς κανόνες της ΕΕ και στο ότι η Τουρκία «δείχνει υπομονή» εδώ και 50 χρόνια, λες και φταίει η ΕΕ που δεν ακολουθεί τους ενταξιακούς κανόνες η Τουρκία. Επίσης, αποτελεί ύβρη προς την ΕΕ η φράση «στρατηγική τύφλωση», καθώς υπάρχει μια Τουρκία που επιθυμεί να ενταχθεί στην ΕΕ με τους δικούς της κανόνες, σύμφωνα με τα δικά της συμφέροντα, ενώ θα πρέπει να εναρμονιστούν οι Ευρωπαίοι με τις Τουρκικές θέσεις.

Επιτέλους, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ απάντησε με τον τρόπο που έπρεπε, χωρίς να μασήσει τα λόγια του.

«Η Τουρκία θα πρέπει να δείξει αταλάντευτη προσήλωση στις σχέσεις καλής γειτονίας στις διεθνείς συμφωνίες και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών. Επίσης, η Τουρκία θα πρέπει να αποφεύγει τις απειλές και τις ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και να σέβεται την κυριαρχία των κρατών μελών της ΕΕ επί των χωρικών τους υδάτων και του εναέριου χώρου τους, καθώς και όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα εξερεύνησης και εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων σύμφωνα με το Δίκαιο της Ένωσης και το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας» είπε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στις αξιώσεις της Τουρκίας και τους νέο-οθωμανικούς οραματισμούς του Ερντογάν, που δεν μπορούν να γίνουν ανεκτοί.

«Μεταφέρουμε το μήνυμα και την αποφασιστικότητά μας να εργαστούμε για μια λύση του Κυπριακού μέσα στα πλαίσια των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, αλλά όχι εκτός πλαισίου. Όχι με βάση τις αξιώσεις της Τουρκίας, όχι με βάση τους νέο-οθωμανικούς οραματισμούς του κ. Ερντογάν» είπε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Στις 24 και 25 Ιουνίου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν για την καθιερωμένη Σύνοδο, στην οποία είναι βέβαιο πως όχι μόνο θα συζητηθεί το θέμα της Τουρκίας, αλλά και θα αξιολογηθεί η στάση της τους τελευταίους 6 μήνες.

Ας ελπίσουμε ότι επιτέλους οι Ευρωπαίοι θα έχουν αντιληφθεί τα καμώματα της Τουρκίας και πως θα μπει ένα τέλος στην προκλητική της ρητορική, στις προκλητικές ενέργειες και τα νέο-οθωμανικά της σχέδια. Ο κόμπος έφτασε στο χτένι.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου