Σάββατο 19 Ιουνίου 2021

Οι ΗΠΑ αποσύρουν Patriot, αεροσκάφη και στρατιώτες από τη Μέση Ανατολή

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν μειώνει σημαντικά τον αριθμό των αντιπυραυλικών συστημάτων στη Μέση Ανατολή, επαναπροσδιορίζοντας το στρατιωτικό της αποτύπωμα, καθώς στρέφει την προσοχή της στην Κίνα και τη Ρωσία.


Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας Λόιντ Ώστιν ενημέρωσε τον Σαουδάραβα διάδοχο του θρόνου στις 2 Ιουνίου για τις προθέσεις των ΗΠΑ.

Το Αμερικανικό Πεντάγωνο αποσύρει 8 συστοιχίες Patriot από το Κουβέιτ, το Ιράκ, την Ιορδανία και την Σαουδική Αραβία. Επίσης, από τη Σαουδική Αραβία αποσύρεται και το αντιπυραυλικό σύστημα THAAD (Terminal High Altitude Area Defense), ενώ μειώνονται οι μοίρες μαχητικών αεροσκαφών της περιοχής.

Οι αλλαγές που εσπευσμένα κάνουν οι ΗΠΑ στην κατανομή δυνάμεων στην περιοχή σχετίζονται με τις προτεραιότητες της κυβέρνησης Μπάιντεν. Καθώς τερματίζεται ο εικοσαετής πόλεμος στο Αφγανιστάν, οι ΗΠΑ ρίχνουν το βάρος στην Κίνα, που αποτελεί τον κύριο ανταγωνιστή τους, υποστηρίζει η Wall Street Journal.

Επίσης, η πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν σε σχέση με το Ιράν εστιάζεται σε διαπραγματεύσεις για τη νέα συμφωνία για τα πυρηνικά. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι βλέπουν να μειώνεται ο κίνδυνος μιας πολεμικής σύγκρουσης με το Ιράν, που ήταν πολύ πιθανό να συμβεί εξαιτίας της τεράστιας πίεσης που ασκούσε η κυβέρνηση Τραμπ.

Επίσης, οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην περιοχή, όπως η Σαουδική Αραβία, έχουν ενισχύσει τις δικές τους αμυντικές δυνατότητες, καθώς αντιμετωπίζουν επιθέσεις από τους αντάρτες Χούτι της Υεμένης.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν επιθυμεί οι σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία να γίνουν πιο διαχειρίσιμες, ώστε να μην ανησυχούν πλέον για Ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την αποχώρηση 2.200 στρατιωτών από το Ιράκ, επειδή υπάρχει πλέον εμπιστοσύνη στις τοπικές ένοπλες δυνάμεις.

Τον Απρίλιο, 3 συστοιχίες Patriot αποσύρθηκαν από τον κόλπο και ένα αεροπλανοφόρο μαζί με συστήματα παρακολούθησης στάλθηκαν σε άλλα σημεία του πλανήτη με μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις ΗΠΑ.

Τα υλικά και το προσωπικό των ΗΠΑ που αποσύρονται από τη Μέση Ανατολή αποτελούν ένα μικρό μέρος της Αμερικανικής παρουσίας στη Μέση Ανατολή, η οποία θα συνεχίσει να είναι ισχυρή. Οι ΗΠΑ διατηρούν ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις σε όλες τις συμμαχικές χώρες της Μέσης Ανατολής, ακόμη και στο Ιράκ και τη Συρία, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου