Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021

Σίσι: «υποστηρίζουμε την Ελλάδα σε απόπειρες παραβίασης της κυριαρχίας της»

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σήμερα στο Κάιρο, ο Αιγύπτιος ηγέτης δήλωσε ότι η χώρα του υποστηρίζει την Ελλάδα ενάντια σε κάθε απόπειρα παραβίασης της κυριαρχίας της.


Ο Πρόεδρος Σίσι επιβεβαίωσε τη σταθερή στάση της Αιγύπτου σχετικά με την κυριαρχία των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου έναντι των εθνικών τους υδάτων, βάσει του Διεθνούς Δικαίου, το οποίο όλες οι χώρες θα πρέπει να σέβονται και να τηρούν.

Οι δύο ηγέτες επίσης συμφώνησαν να ενισχυθεί η τριμερής συνεργασία με την Κύπρο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου πρέπει να αποτελεί βάση συνεργασίας και όχι κατακερματισμού, ενώ εξέφρασε την επιθυμία του να ολοκληρωθεί η οριοθέτηση της ΑΟΖ των δύο χώρων.

Ο Πρόεδρος Σίσι σημείωσε ότι οι δεσμοί με την Ελλάδα ήταν πάντα σημαντικοί προσθέτοντας ότι οι σχέσεις με την Ελλάδα σε διάφορους τομείς αναπτύσσονται αξιοσημείωτα, όπως στον στρατιωτικό, ενώ εξέφρασε την επιθυμία του να αναπτυχθούν οι σχέσεις της Αιγύπτου και της Ελλάδας στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων, του τουρισμού και της ενέργειας και να επαναληφθούν οι θαλάσσιες μεταφορές μεταξύ των δύο κρατών.

Σίσι και Μητσοτάκης συμφώνησαν να υποστηρίξουν την πολιτική διαδικασία στη Λιβύη και την ανάγκη επαναφοράς των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών στις διαπραγματεύσεις. Ο Πρόεδρος Σίσι υπογράμμισε ότι η Αίγυπτος εξακολουθεί να καταβάλλει προσπάθειες για να συνεχιστούν οι συνομιλίες μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών ώστε να καταλήξουν σε διευθέτηση του προβλήματος.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε υποστήριξή του στις προσπάθειες της Αιγύπτου που αποσκοπούν στην επίτευξη σταθερότητας στη Λιβύη, ενώ και οι δύο ηγέτες ζήτησαν την απομάκρυνση όλων των ξένων στρατιωτών και των μισθοφόρων από τη Λιβύη, ώστε να γίνουν Δημοκρατικές εκλογές πριν το τέλος του 2021. Οι εκλογές είναι προγραμματισμένες για τις 24 Δεκεμβρίου.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link

Με πληροφορίες από Egypt Today και Daily News Egypt

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου