Τρίτη 29 Ιουνίου 2021

Γιατί στέλνει στρατό το Κατάρ στην Τουρκία; Ίσως όχι γι’ αυτό που νομίζουν οι περισσότεροι…

Από εχθές κυκλοφόρησε η είδηση της αποστολής 250 ανδρών και 36 ιπταμένων μέσων για 5 χρόνια στην Τουρκία από το Κατάρ. Γιατί όμως γίνεται αυτό;


Την είδηση μετέφερε αρχικά η Τουρκική ιστοσελίδα Haber Yildizi. Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Κατάρ για μεταφορά 36 ιπταμένων μέσων και 250 στρατιωτών για 5 χρόνια στη βάση του Ικονίου.

Τα ιπτάμενα μέσα κατονομάζονται ως Mirage, Rafale, C-17, C-130 και Apache.

Στο Τουρκικό δημοσίευμα δεν αναφέρονται συγκεκριμένοι αριθμοί.

Στο twitter εμφανίστηκαν αναλύσεις με συγκεκριμένους αριθμούς για 12 Rafale, 9 Mirage 2000, 3 C-17, 4 C-130 και 7 AW-129 (δηλαδή επιθετικά Ιταλικά ελικόπτερα ίδια με τα Τουρκικής κατασκευής T-129, που στις Ελληνικές ιστοσελίδες έγιναν AW-139 ελικόπτερα γενικής χρήσης).

Η αλήθεια είναι πως το αρχικό Τουρκικό δημοσίευμα μιλά για APACHE.
Το Κατάρ διαθέτει 24 καινούρια Αμερικανικά επιθετικά ελικόπτερα AH-64E Apache.

Για ποιο λόγο όμως έρχεται στην Τουρκία ο στρατός του Κατάρ; Για να συνεκπαιδευτεί με τον «πανίσχυρο» Τουρκικό στρατό; Για να αποκτήσουν εξοικείωση με τα Rafale, τα Mirage και τα Apache οι Τούρκοι, οπλικά συστήματα που διαθέτει και η Ελλάδα; Ίσως.

Όμως ο εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Faik Öztrak είπε ειρωνευόμενος τον Ταγίπ Ερντογάν, ότι το Κατάρ έχει σχεδόν αγοράσει την Τουρκία και ότι η πατρίδα τους πλέον είναι το … Κατάρ!

«Το Κατάρ έγινε η πατρίδα μας… 10% του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης πωλήθηκε στο Κατάρ. Το Digitürk πωλήθηκε στο Κατάρ. Η BMC πωλήθηκε στο Κατάρ. Η Tank Pallet πωλήθηκε στο Κατάρ. Οι τράπεζες, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πωλήθηκαν στο Κατάρ. Τα οικόπεδα γύρω από το Canal Istanbul (το κανάλι που θέλει να φτιάξει ο Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη) πωλήθηκαν στο Κατάρ. Φαίνεται ότι ετοιμάζονται τώρα να αναπτυχθούν 36 πολεμικά αεροσκάφη του Κατάρ και 250 στρατιώτες του Κατάρ στην Τουρκία για 5 χρόνια, προκειμένου να προστατεύσουν την τόσο μεγάλη περιουσία. Τα πολεμικά αεροπλάνα και οι στρατιώτες του Κατάρ θα προστατεύσουν ποιον από ποιον;» είπε ο Φαΐκ Οζτράκ.

Ταυτόχρονα, η Τουρκία θα στείλει δυνάμεις ασφαλείας στο Κατάρ για να βοηθήσει στην ασφάλεια της διεξαγωγής του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου το 2022.


Ποια είναι όμως η περιουσία του Κατάρ στην Τουρκία που θέλει να προστατέψει;

- Το 10% του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης πωλήθηκε στο Κατάρ.
- Το Κατάρ έγινε συνεργάτης της Tank Palet (κινητήρες αρμάτων) για 25 χρόνια.
- Η μητέρα του Εμίρη του Κατάρ αγόρασε 44 στρέμματα γύρω από το νέο Κανάλι της Κωνσταντινούπολης
- Το Κατάρ έγινε εταίρος στο έργο Golden Horn της Κωνσταντινούπολης.
- Το Κατάρ πήρε τα δικαιώματα λειτουργίας του λιμανιού της Αττάλειας.
- Το Κατάρ έγινε συνεταίρος στο έργο επισκευής στη Sulaymaniyah.
- Το Κατάρ αγόρασε το 99,8% της Finansbank και τις Abank και Digiturk.
- Οι εταιρείες Arkas İnşaat και Ergo Portföy πέρασαν στο Κατάρ.
- Το Κατάρ αγόρασε το 42% των μετοχών της İstinye Park, το 30,7% της Boyner και το 79,5% της Banvit.
- Καταριανοί έχουν αγοράσει 1600 σπίτια στην Τουρκία.
- Το Κατάρ αγόρασε 125 στρέμματα γης από την εταιρεία TOKİ στην ακτή Ataköy της Κωνσταντινούπολης.
- Ο Εμίρης του Κατάρ έδωσε 500 εκατομμύρια δολάρια δώρο στην Τουρκία, 53 άλογα για ιπποδρομίες και η Τουρκία ίδρυσε στρατιωτική βάση στη Ντόχα.

Επομένως, το Κατάρ θέλει να προστατέψει την περιουσία του στην Τουρκία.
Το ερώτημα είναι, από ποιον θέλει να την προστατέψει;

Είναι πολύ πιθανό το Κατάρ να φοβάται την Ελλάδα και την υπεροπλία που θα αποκτήσει με την αναβάθμιση των 84 F-16 σε επίπεδο Viper, την αναβάθμιση των 36 F-16 block50 σε επίπεδο block52+ ή advanced και φυσικά τον ερχομό των 18 τουλάχιστον Rafale F3-R και τα νέα όπλα που θα φέρουν. Η ενίσχυση του Ελληνικού στόλου με νέες φρεγάτες και όπλα, πιθανότατα κάνει το Κατάρ να ανησυχεί, καθώς σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, πολλά από τα αποκτήματα του Κατάρ στην Τουρκία θα αποτελέσουν στόχο των Ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. 

Υπάρχει όμως περίπτωση το Κατάρ να φοβάται την ίδια την Τουρκία. Σε περίπτωση αναταραχών λόγω φτώχειας, κανείς δεν εγγυάται την μη εθνικοποίηση της περιουσίας του Κατάρ στην Τουρκία από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει. 

Άρα, οι Καταριανοί στέλνουν στρατό στην Τουρκία για προστατέψουν την περιουσία τους από τον οποιονδήποτε.


Ας περιμένουμε όμως να δούμε τι πραγματικά συμβαίνει με την υπόθεση, τι θα ανακοινωθεί και τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν από την πλευρά της Γαλλίας και των ΗΠΑ στην μεταφορά στρατιωτικών μέσων του Κατάρ για 5 χρόνια στην Τουρκία.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου