Σάββατο 11 Ιουνίου 2022

ΗΠΑ: φοβόμαστε ότι η Τουρκία δεν θα υπαναχωρήσει και θα ξαναεισβάλλει στη Συρία

Οι πληροφορίες που φτάνουν στους Αμερικανούς από την Τουρκία είναι ανησυχητικές και δείχνουν ότι η αυξημένη ρητορική θα μετατραπεί σε εισβολή στη βόρεια Συρία, κάτι που οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αποτρέψουν.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι ΗΠΑ φοβούνται ότι η Τουρκία θα εξαπολύσει νέα επίθεση στη βόρεια Συρία, για την οποία η Ουάσιγκτον έχει προειδοποιήσει την Τουρκία να μην το κάνει.

«Ανησυχούμε βαθιά από την πρόσφατη αυξανόμενη ρητορική της Τουρκίας για εν δυνάμει στρατιωτικές κινήσεις στη βόρεια Συρία. Έχουμε εντείνει τις διπλωματικές μας προσπάθειες για να το αποτρέψουμε» δήλωσε η Barbara Leaf του State Department στο Κογκρέσο.

Σε ερώτηση για το αν η Άγκυρα είναι διατεθειμένη να κάνει πίσω μετά την Αμερικανική παρέμβαση, απάντησε ότι «δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ότι θα κάνουν πίσω» και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ έχουν κάνει ό,τι ήταν δυνατό για να αποτραπεί μια νέα Τουρκική εισβολή στη Συρία.

Η Τουρκία απειλεί από τον Μάιο ότι θα προχωρήσει σε νέα εισβολή στη βόρειο Συρία, με στόχο του Κούρδους μαχητές. Μεταξύ αυτών είναι και οι Κούρδοι του YPG τους οποίους υποστηρίζουν οι Αμερικανικές δυνάμεις στην μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Η Ουάσιγκτον έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα την Τουρκία να μην προβεί σε νέα εισβολή στη Συρία, καθώς υπάρχει κίνδυνος αποσταθεροποίησης της περιοχής και κίνδυνος για όσους μάχονται τους εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Το θέμα τονίζει την ένταση που υπάρχει μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας, που ανήκουν στο ΝΑΤΟ, καθώς η Τουρκία είναι αντίθετη στην ένταξη στη συμμαχία της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι η Τουρκία θα περάσει σε νέα φάση, δημιουργώντας μια ζώνη ασφαλείας σε βάθος 30 χιλιομέτρων στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας, εντός του εδάφους της Συρίας και θα εκκαθαρίσει τις περιοχές Tel Rifaat και Manbij από τους τρομοκράτες, εννοώντας τους Κούρδους.

Για το θέμα διαβάστε σχετικά στο άρθρο του CosmoStatus ΕΔΩ.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου