Κυριακή 19 Ιουνίου 2022

Η Τουρκία συνεχίζει να αναπτύσσει Σύριους μισθοφόρους στη Λιβύη

Η Τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει να αντικαθιστά τους Σύριους μισθοφόρους στη Λιβύη, όταν λήγουν τα συμβόλαιά τους, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που δόθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η έκθεση που συντάχθηκε από ειδικούς για τη Λιβύη και παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας στις 27 Μαΐου 2022, σημειώνει την «συνεχή παρουσία των Σύριων μαχητών που υποστηρίζονται από την Τουρκία στην Κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας και των Προσκείμενων Δυνάμεων σε στρατώνες στην Τρίπολη».

Οι μεταφορές Σύριων μισθοφόρων από και προς τη Λιβύη είναι συνεχείς όταν λήγουν τα συμβόλαια των μισθοφόρων, τα οποία κυμαίνονται μεταξύ 800 και 2000 δολαρίων μηνιαίως.

Η παρουσία των μισθοφόρων επιβεβαιώνεται και από Λίβυους αξιωματούχους της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, αναφέρεται στο δημοσίευμα του Nordic Monitor.

Οι ερευνητές του ΟΗΕ ανακάλυψαν ότι ο Alaa al-Junaid, επικεφαλής της ομάδας Hamza του Συριακού Εθνικού Στρατού (ΣΕΣ) που υποστηρίζεται από την Τουρκία, επισκέφτηκε τις δυνάμεις των Σύριων μισθοφόρων στην Τρίπολη στις 19 Μαΐου 2022.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Συνταγματάρχη του ΣΕΣ Fadl Allah Hajji «η αποστολή Σύριων μισθοφόρων στη Λιβύη αποτελεί μέρος της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ του ΣΕΣ και του Τουρκικού Στρατού».

Η ανάπτυξη από την Τουρκία Σύριων μισθοφόρων στη Λιβύη θεωρείται από τον ΟΗΕ ως ενέργεια που απειλεί την ειρήνη, την σταθερότητα και την ασφάλεια της Λιβύης, ενώ αποτελεί εμπόδιο στην επιτυχή ολοκλήρωση της πολιτικής μετάβασης.

Παρόλο που η Τουρκία αρνείται την ανάπτυξη Σύριων μισθοφόρων στη Λιβύη, το Αμερικανικό Πεντάγωνο επιβεβαίωσε τον Ιούλιο του 2020 ότι η Τουρκία έστειλε 3500 – 3800 Σύριους μισθοφόρους στη Λιβύη κατά τους τελευταίους 3 μήνες του έτους. Η έκθεση των Αμερικανών αναφέρει επίσης ότι η Τουρκία δεν πρόσφερε μόνο χρήματα στους μισθοφόρους, αλλά και υπηκοότητα σε χιλιάδες μαχητές που πολεμούσαν ενάντια του LNA του Χαλίφα Χαφτάρ.

Τον Ιούνιο του 2020 οι εισηγητές έστειλαν επιστολή στην Τουρκική κυβέρνηση ζητώντας περισσότερες πληροφορίες για τον ρόλο της Τουρκίας στην στρατολόγηση, τα οικονομικά, την μεταφορά και την ανάπτυξη των μαχητών στη Λιβύη.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Τουρκία αναπτύσσει μισθοφόρους στη Λιβύη, κάποιοι εκ των οποίων είναι ανήλικοι, από αρκετές ένοπλες φατρίες της Συρίας, για λογαριασμό της κυβέρνησης της Τρίπολης (GNA).

Στην έκθεση του ΟΗΕ επίσης αναφέρεται ότι η Τουρκική κυβέρνηση χρησιμοποιεί την εταιρεία μισθοφόρων SADAT γι’ αυτές τις δουλειές. «Οι τουρκικές αρχές φέρεται να ανέθεσαν συμβάσεις σε ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες και εταιρείες ασφαλείας για να διευκολύνουν την επιλογή καθώς και την προετοιμασία της επίσημης και συμβατικής τεκμηρίωσης (δημιουργίας επίσημων ατομικών εγγράφων) για τους μαχητές, προφανώς σε συντονισμό με τις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας. Μία από τις εταιρείες που αναφέρθηκαν σε αυτό το πλαίσιο ήταν η Sadat International Defense Consultancy (SADAT)».

Η Τουρκική κυβέρνηση έστειλε απαντητική επιστολή στον ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο του 2020 που απέρριπτε τις κατηγορίες ως αθεμελίωτες και ταυτόχρονα κατηγορούσε τους ερευνητές του ΟΗΕ ότι μετέφεραν λανθασμένες και προκατειλημμένες πληροφορίες.

Οι αποδείξεις που συγκέντρωσαν οι ερευνητές του ΟΗΕ επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραπληροφορεί την κοινή γνώμη και ψεύδεται για την ανάπτυξη των Σύριων μισθοφόρων στη Λιβύη.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου