Σάββατο 18 Ιουνίου 2022

Τι θα γίνει εάν η Τουρκία…;

Η αυξανόμενη επιθετική ρητορική της Τουρκίας κατά της Ελλάδας με τον αναθεωρητισμό και την προσπάθεια αρπαγής της Ελληνικής κυριαρχίας επί ξηράς (νήσων), θάλασσας (ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα κλπ) και αέρα, έχει αναγκάσει τους Έλληνες αξιωματούχους να εκπονήσουν σχέδια αντίδρασης σε διάφορα σενάρια. Τι θα γίνει όμως εάν η Τουρκία προχωρήσει στις τρεις ενέργειες που περιέγραψε ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί;

Ο Σάββας Καλεντερίδης ήταν αυτός που πρώτος διέκρινε και δημοσιοποίησε στην Ελλάδα το Τουρκικό σχέδιο που «μαρτύρησε» ο αρχηγός των Γκρίζων Λύκων. Σύμφωνα με όσα είπε ο Μπαχτσελί:

1. Νόμος Οριοθέτησης ΑΟΖ

«Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να προετοιμάσουμε και να εγκρίνουμε τον νόμο για τη Θαλάσσια Δικαιοδοσία της Τουρκίας το συντομότερο δυνατό και να τον ανακοινώσουμε στους αποδέκτες του. Στο νόμο που θα εγκριθεί θα πρέπει να ορίσουμε τις έννοιες Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ειδική Αλιευτική Ζώνη, Όμορη Ζώνη, που περιλαμβάνονται στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά δεν εμπίπτουν στον Νόμο των Χωρικών Υδάτων. Πρέπει να ορίσουμε συγκεκριμένα τις συντεταγμένες της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο».

2. Χάρτες με τα νησιά και υπαγωγή τους σε Τουρκικές νομαρχίες

«Σε δεύτερο στάδιο, θα πρέπει να συμπεριλάβουμε στους ναυτικούς μας χάρτες τους γεωγραφικούς σχηματισμούς στη Θάλασσα των Νησιών (Αιγαίο πέλαγος) που ανήκουν στη χώρα μας, ως τμήμα της Τουρκίας και δεν έχουν μεταβιβαστεί σε καμία χώρα με συμφωνία. Τέλος, πρέπει να κοινοποιήσουμε αυτό το νέο καθεστώς (status quo) στα Ηνωμένα Έθνη. Οι εν λόγω γεωγραφικοί σχηματισμοί πρέπει να τεθούν υπό τη δικαιοδοσία των πολιτικών διοικήσεων (νομαρχιών) που βρίσκονται κοντά στις ακτές (της Τουρκίας)».

3. NAVTEX αορίστου χρόνου

«Σε τρίτο στάδιο, θα πρέπει να ανακοινώσουμε μια NAVTEX αορίστου χρόνου, που θα καλύπτει τα κυριαρχικά δικαιώματα των γεωγραφικών σχηματισμών, που ανήκουν στην Τουρκία».

Αυτό είναι το σχέδιο των τριών φάσεων της Τουρκίας, με το οποίο σκοπεύει να θέσει υπό τον έλεγχό της σταδιακά την περιοχή που περικλείεται από τα όρια του χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Με βάση την επιχειρηματολογία της Τουρκίας, όσα νησιά πέραν του 25ου μεσημβρινού δεν έχουν μεταβιβαστεί ονομαστικά στην Ελλάδα με κάποια διεθνή συμφωνία, ανήκουν στην Τουρκία. Το πρόβλημα όμως βρίσκεται στο ότι η Τουρκία δεικδικεί και μεγάλα νησιά που κατονομάζονται στις Συνθήκες και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την Ελληνικότητά τους.

Με τη Συνθήκη της Λωζάννης η Τουρκία παραιτήθηκε κάθε ιδιοκτησίας επί νησιών, πέραν των 3 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Μικράς Ασίας.

Η Τουρκία θυμάται ό,τι τη συμφέρει και ερμηνεύει το διεθνές δίκαιο α λα τούρκα, δηλαδή όπως τη συμφέρει.

Ως Ελλάδα, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε στην πράξη τα σχέδια της Άγκυρας, σε περίπτωση που ξεκινήσει να τα  υλοποιεί;

Σύμφωνα με το σχέδιο που αποκάλυψε ο Μπαχτσελί, η Τουρκία σκοπεύει να προσαρτήσει το μισό Αιγαίο, χωρίς να ρίξει ούτε μία τουφεκιά.

Όταν το 2004-2005 ένας «γραφικός», «ακροδεξιός» και στολισμένος με άλλα απαράδεκτα κοσμητικά επίθετα εκλεγμένος από τον Ελληνικό λαό Αρχηγός Κόμματος* ζητούσε από το Βήμα της Βουλής την άμεση οριοθέτηση της Ελληνικής ΑΟΖ και την κατάθεση των συντεταγμένων της στον ΟΗΕ, μονομερώς όπως συνηθίζεται να λέγεται σήμερα, ο τότε Πρωθυπουργός μαζί με τον υπεύθυνο Υφυπουργό Εξωτερικών κοιτάζονταν αμήχανα, καθώς δεν γνώριζαν καν τι είναι η ΑΟΖ…

Σήμερα, που όλοι γνωρίζουν τι είναι η ΑΟΖ και τι πρέπει να γίνει, η Ελλάδα δεν προχωρά στα αυτονόητα, δηλαδή στην οριοθέτησή της σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας που έχει υπογράψει (ενώ η Τουρκία δεν το έχει υπογράψει). 

Εάν η Ελλάδα προηγηθεί, η Τουρκία θα είναι αυτή που θα προσπαθεί να αμφισβητήσει την Ελληνική οριοθέτηση. Εάν προηγηθεί η Τουρκία, η Ελλάδα θα προσπαθεί να αποδείξει και δεν θα μπορεί, ότι η Τουρκία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και κλέβει τα κυριαρχικά της δικαιώματα επί ξηράς, θάλασσας και αέρα.

Απαιτείται ΑΜΕΣΗ δράση από Ελληνικής πλευράς, διότι όπως σωστά έχει ειπωθεί και από τον Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, «είμαστε μόνοι μας». Σε περίπτωση κρίσης – σύγκρουσης με την Τουρκία, δεν θα υπάρχουν συμμαχίες και Διεθνές Δίκαιο, παρά μόνο το Δίκαιο του στρατιωτικά ισχυρού που θα επιβάλλει τις θέσεις του στο πεδίο της μάχης.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link


* Ο εκλεγμένος Αρχηγός Κόμματος την περίοδο 2004-2005 φυσικά και ΔΕΝ ήταν αρχηγός των νεοναζιστών που σήμερα βρίσκονται στην φυλακή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου