Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022

Αυξάνεται το παγκόσμιο πυρηνικό οπλοστάσιο

Αντί η ανθρωπότητα να οδεύει προς την πλήρη κατάργηση των πυρηνικών όπλων, φαίνεται πως τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει μεγάλη αύξηση στις πυρηνικές κεφαλές που διαθέτουν οι πυρηνικές δυνάμεις.

Κίνα και η Βόρειος Κορέα είναι οι χώρες που αναμένεται να αυξήσουν δραματικά το πυρηνικό τους οπλοστάσιο. Η Κίνα από το 2006 έχει αυξήσει τις πυρηνικές κεφαλές που διαθέτει κατά 205, ενώ κατασκευάζει ένα νέο δίκτυο σιλό εκτόξευσης πυρηνικών πυραύλων. Πρόσφατα ο Κινέζος Υπουργός Άμυνας δήλωσε πως έχει επιτευχθεί «τρομακτική πρόοδος» στον τομέα των πυρηνικών. Από την πλευρά της η Βόρειος Κορέα προχωρά συνεχώς σε δοκιμές διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων.

Σύμφωνα με το CNN υπολογίζεται ότι σήμερα η Ρωσία διαθέτει 4477 πυρηνικές κεφαλές, οι ΗΠΑ έχουν 3708, η Κίνα έχει 350, η Γαλλία έχει 290, και η Βρετανία έχει 180. Η Βόρειος Κορέα έχει 20 πυρηνικές κεφαλές με δυνατότητα κατασκευής ακόμη 35, αλλά με άγνωστη ικανότητα εκτόξευσής τους με διηπειρωτικούς πυραύλους. Η Ινδία έχει 160 πυρηνικές κεφαλές και το Πακιστάν 165, ενώ προσπαθεί να αυξήσει το πυρηνικό του οπλοστάσιο. Τέλος το Ισραήλ, που επίσημα δεν παραδέχεται ότι διαθέτει πυρηνικά όπλα, υπολογίζεται πως διαθέτει 90 πυρηνικές κεφαλές, ενώ γίνεται προσπάθεια εκσυγχρονισμού τους.

Οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού πάνω σε θέματα πυρηνικών όπλων, ενώ αποτελεί κοινό μυστικό ότι η Τουρκία προσπαθεί εδώ και δεκαετίες να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, κυρίως από το Πακιστάν και φυσικά στη μαύρη αγορά. 

Για τις Τουρκικές πυρηνικές φιλοδοξίες διαβάστε στο άρθρο του CosmoStatus ΕΔΩ όπου θα βρείτε όλους τους συνδέσμους για τις προσπάθειες απόκτησης πυρηνικών όπλων από την Τουρκία.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, μαφιόζοι από την πρώην ΕΣΣΔ που μόλις είχε καταρρεύσει, είχαν προτείνει στην Ελληνική κυβέρνηση την απόκτηση 2-3 πυρηνικών κεφαλών έναντι ευτελούς ποσού. Όμως ο τότε Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε αρνηθεί φοβούμενος τις αντιδράσεις των ΗΠΑ όταν θα μάθαιναν για την απόκτηση των πυρηνικών όπλων.

Αυτό που επισήμως δεν είναι γνωστό είναι το πόσες και ποιες χώρες μπορεί να απέκτησαν στη μαύρη αγορά πυρηνικά όπλα πριν 30 χρόνια, μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου