Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022

Τσαβούσογλου: «δεν μπορούμε να εγκλωβιστούμε στα σύνορά μας»

Σε νέες απίστευτες δηλώσεις αμφισβήτησης των συνόρων προχώρησε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, κλιμακώνοντας τις προκλήσεις της Τουρκίας. 

Σήμερα, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσολου είπε σε ομιλία του στην Μαλάτεια:

«Έχουμε ευθύνη απέναντι στην ιστορία μας, όπως και το μέλλον μας. Διότι υπάρχει μια Τουρκία η οποία είναι μεγαλύτερη από την Τουρκία. Μην ξεχνάμε πως υπάρχει μεγαλύτερη Τουρκία από τη χώρα μας. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν μπορούμε να εγκλωβιστούμε στα σύνορά μας.
Η ισχύς ενός κράτους στην εξωτερική πολιτική καθορίζεται από τη στρατιωτική και οικονομική του ισχύ, καθώς και τη γεωπολιτική του θέση. Η Τουρκία τα έχει όλα αυτά και γίνεται ισχυρότερη κάθε μέρα, το πιο σημαντικό από αυτά είναι ένα έθνος που ζει με την αγάπη στην πατρίδα... από εκεί αντλεί τη δύναμή του. Το να σταματήσεις τους πολέμους δεν είναι εύκολο πράγμα. Αυτό απαιτεί ισχυρή ηγεσία. Πρέπει να υπάρχει ισχυρό κράτος, ισχυρή διπλωματία. Εδώ έχουμε έναν ισχυρό ηγέτη, τον οποίο ζηλεύει ο κόσμος, τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».

Εχθές, ο Αντιπρόεδρος της Τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι είχε θέσει τις απειλές της Τουρκίας σε νέο επίπεδο, ζητώντας να γίνει η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου από την Ελλάδα «σύντομα»:

«Την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός της Ελλάδας στην επίσκεψή του στους Ελληνοκύπριους δίχως να ντραπεί, δίχως να διστάσει, σ’ αυτό το νησί που υπάρχει ειρήνη, επιχείρησε να το παρομοιάσει με την Ουκρανία και μίλησε εναντίον  της ειρηνευτικής επιχείρησης της Κύπρου. Επιπλέον, είναι πρωθυπουργός μιας χώρας που στρατιωτικοποιεί τα νησιά του Αιγαίου παραβιάζοντας κατάφορα τις διεθνείς συμφωνίες. Εάν η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου δεν πραγματοποιηθεί σύντομα, θα αμφισβητήσουμε την κυριαρχία των νησιών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των συμφωνιών».

Αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το τι θα πει ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, παρά τις παραινέσεις της Βρετανίας για αποφυγή αναφοράς στο θέμα και από τις δύο χώρες. Όπως είπε πριν από λίγο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες, η απάντηση της Ελλάδας θα είναι σκληρή και άμεση, εάν ο Τούρκος Πρόεδρος κατηγορήσει την Ελλάδα ή θέσει το θέμα.

Η Τουρκία μέσω του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Ανατολή (Anadolu) έχει δημοσιεύσει χάρτες που στοχοποιούν 20 Ελληνικά μεγάλα κατοικημένα νησιά, για τα οποία η Τουρκία απαιτεί την αποστρατιωτικοποίησή τους, την ώρα που η Τουρκική Στρατιά του Αιγαίου διαθέτει τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στην Ευρώπη, που προφανώς στοχεύει τα Ελληνικά νησιά.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου