Τρίτη 21 Ιουνίου 2022

Σκληρή στάση της Βουλγαρίας έναντι της Βόρειας Μακεδονίας

Τα προβλήματα του κατασκευασμένου κράτους της Βόρειας Μακεδονίας δεν έχουν τέλος, καθώς η δημιουργία του κράτους αυτού βασίζεται στην παραποίηση της πραγματικότητας.

Ως γνωστόν, η Βουλγαρία έχει θέσει βέτο στην συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ και της Βόρειας Μακεδονίας για μια σειρά από θέματα. Μεταξύ αυτών είναι η αναγνώριση στο Σύνταγμα της χώρας της ύπαρξης Βουλγαρικής εθνότητας ως μέρος της οντότητας της Βόρειας Μακεδονίας. Ένα άλλο επίσης δύσκολο θέμα είναι η ονομασία της γλώσσας των Βορειομακεδόνων. Η Βουλγαρία υποστηρίζει ότι πρόκειται για Βουλγαρική διάλεκτο και ως εκ τούτου δεν μπορεί να ονομάζεται «Μακεδονική».

Η Γαλλική Προεδρία της ΕΕ έφερε πριν λίγες ημέρες σχέδιο για την λύση των θεμάτων αυτών. Το σχέδιο δεν είναι ακόμη επίσημο, αλλά διέρρευσε στον Τύπο. Οι αντιδράσεις από την πλευρά των Βορειομακεδόνων είναι πολλές και έντονες.

Στο θέμα της γλώσσας, η Γαλλική πρόταση αναφέρει «Μακεδονική γλώσσα νούμερο 2» ό,τι και αν σημαίνει αυτό!

Στο θέμα της τροποποίησης του Συντάγματος της Βόρειας Μακεδονίας και την συμπερίληψη του Βουλγαρικού πληθυσμού, οι πολιτικοί της χώρας υποστηρίζουν ότι είναι αδύνατο να υπάρξει έγκριση από τα δύο τρίτα της Βουλής, καθώς η αντιπολίτευση κρατάει σκληρή στάση.

Οι Βορειομακεδόνες θεωρούν πως αντί να γίνονται βήματα προς την ένταξή τους στην ΕΕ, με όλα όσα ζητάει η Βουλγαρία και αδυνατούν να εκπληρώσουν είτε γιατί δεν μπορούν είτε γιατί δεν θέλουν, απομακρύνονται από την ΕΕ.

Το βέβαιο είναι πως όλες οι προτάσεις που κατέθεσε ανεπίσημα η Γαλλία, υποστηρίζουν πως αν η Βόρεια Μακεδονία δεν εκπληρώσει τις απαιτήσεις της Βουλγαρίας, δεν πρόκειται να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου