Το θράσος των ΜΚΟ έχει ξεπεράσει κάθε όριο, καθώς θέτουν τα δήθεν δικαιώματα των παράνομων μεταναστών, πάνω από τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών!
Τρεις Μη Κυβερνητικές Οργανώσει υπέβαλαν μήνυση κατά της κυβέρνησης της Ολλανδίας, επειδή το 2016 είχε την προεδρία της ΕΕ και επειδή επί των ημερών της πραγματοποιήθηκε η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για τον περιορισμό της ανεξέλεγκτης παράνομης μετανάστευσης.
Οι τρεις ΜΚΟ υποστηρίζουν ότι εξαιτίας της συμφωνίας «χειροτέρευσαν οι συνθήκες» για τους παράνομους μετανάστες και παραβιάστηκε «ο Ολλανδικός νόμος, το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της ΕΕ», αναφέρεται σε δημοσίευμα του Brussels Signal.
Η Διεθνής Αμνηστία, το Stichting Bootvluchteling (Ίδρυμα Προσφύγων με Σκάφος) με έδρα το Άμστερνταμ και το Defense for Children με έδρα τη Γενεύη υποστηρίζουν την ευθύνη της Ολλανδίας για τη συμφωνία.
Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας προέβλεπε ότι η Τουρκία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να σταματήσει τους μετανάστες ταξιδεύουν παράνομα προς τα Ελληνικά νησιά. Όποιος έφτανε στα νησιά παράνομα από την Τουρκία θα επέστρεφε στην Τουρκία. Για κάθε Σύριο που επέστρεφε από τα νησιά, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα δέχονταν έναν Σύριο πρόσφυγα από την Τουρκία. Σε αντάλλαγμα, η Τουρκία θα λάμβανε 6 δισεκατομμύρια ευρώ για τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες στη χώρα και οι Τούρκοι υπήκοοι θα μπορούσαν να ταξιδεύουν χωρίς βίζα στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τις τρεις ΜΚΟ, η συμφωνία καθιστά την Ολλανδία υπεύθυνη για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας Ολλανδίας Dagmar Oudshoorn δήλωσε: «Ως αποτέλεσμα αυτής της καταστροφικής συμφωνίας μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και της Τουρκίας, δεκάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο παγιδεύτηκαν στα Ελληνικά νησιά, σε άθλιες συνθήκες σε καταυλισμούς και κλειστά κέντρα υποδοχής. Με την επίτευξη της συμφωνίας, τα κράτη μέλη της ΕΕ προσπάθησαν να αναθέσουν σε τρίτους την προστασία των προσφύγων στην Τουρκία και έτσι να ξεφύγουν από την ευθύνη τους, βάσει του διεθνούς δικαίου. Βάσει της συμφωνίας, όλοι οι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των αιτούντων άσυλο που έφτασαν στα Ελληνικά νησιά, θα σταλούν πίσω στην Τουρκία, παρά τις σαφείς ενδείξεις ότι δεν θα ήταν ασφαλές για αυτούς εκεί».
Σε κοινή δήλωση Τύπου, οι τρεις ΜΚΟ δήλωσαν: «Ήταν επίσης γνωστό ότι η Ελλάδα αδυνατούσε να παρέχει επαρκείς διαδικασίες υποδοχής και ασύλου».
Η Esther Vonk, διευθύντρια του Stichting Bootvluchteling (Ίδρυμα Προσφύγων με Σκάφος), είπε ότι η ΜΚΟ της βλέπει τις «φρικτές συνέπειες» σε καθημερινή βάση, «με τη μορφή απερίγραπτου ανθρώπινου πόνου». Πρόσθεσε δε, ότι «δεν πρέπει ποτέ να ξαναγίνουν τέτοιες συμφωνίες». Η ΜΚΟ είπε, παρά το γεγονός ότι γνώριζε πλήρως τις αρνητικές επιπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα, η Ολλανδική κυβέρνηση εκείνη την εποχή «προχώρησε στην υπογραφή μιας συμφωνίας που είχε ως αποτέλεσμα ασυγχώρητες συνέπειες για χιλιάδες άτομα, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών».
Η Esther Vonck δήλωσε: «Οκτώ χρόνια μετά τη συμφωνία, λίγα πράγματα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο. Τα στρατόπεδα έχουν μετατραπεί σε κλειστά κέντρα υψίστης ασφαλείας με συνθήκες κράτησης. Στη Λέσβο, βλέπουμε καθημερινά τον απάνθρωπο αντίκτυπο της έλλειψης ιατρικής περίθαλψης, αξιοπρεπούς στέγης και υποστήριξης για τους αιτούντες άσυλο και τους πρόσφυγες».
Σύμφωνα με τις ΜΚΟ, ήταν σαφές ότι οι Ολλανδοί ενήργησαν παράνομα συντάσσοντας, εγκρίνοντας και εφαρμόζοντας τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας απάνθρωπης κατάστασης.
«Η Ολλανδική κυβέρνηση αντιτάχθηκε στη μεταφορά ανθρώπων από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα. Ενώ κάτι τέτοιο θα μπορούσε να μειώσει την πίεση στα νησιά», είπε ο Dagmar Oudshoorn.
Εκτός από την υποχρέωση της Ολλανδίας να λογοδοτήσει για τις συνέπειες της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, οι ΜΚΟ ζήτησαν την έναρξη ενός μηχανισμού για την πρόληψη των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Δεν το προσφεύγουμε στο δικαστήριο επειδή μας αρέσει να προσφεύγουμε στα δικαστήρια, αλλά επειδή είναι η μόνη εναπομείνασα δράση. Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας είχε και συνεχίζει να έχει άμεσο αντίκτυπο στις ζωές δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων και κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη. Πρέπει να αποτρέψουμε την συνέχιση της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας ως σχέδιο για μελλοντικές συμφωνίες για τη μετανάστευση» πρόσθεσε η Esther Vonck.
Εκπρόσωπος του Ολλανδικού Υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι, μαζί με το Υπουργείο Δικαιοσύνης «έλαβε γνώση της ανακοίνωσης των ΜΚΟ και θα μελετήσει προσεκτικά την κλήτευση».
Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου