Σάββατο 13 Απριλίου 2024

Οι κυρώσεις απέτυχαν, η Ρωσική οικονομία αναπτύσσεται!

Οι Δυτικοί ηγέτες νόμιζαν πως επιβάλλοντας κυρώσεις στην Ρωσική οικονομία θα ανάγκαζαν τον Πούτιν να διατάξει οπισθοχώρηση και να τερματίσει την εισβολή στην Ουκρανία. Μάταια…

Η Ρωσία είναι μια τεράστια χώρα. Είναι η μεγαλύτερη σε έκταση χώρα του κόσμου. Στο υπέδαφός της υπάρχει πετρέλαιο, φυσικό αέριο και κάθε είδους ορυκτός πλούτος απαραίτητος για την πρόοδο μιας χώρας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του παγκόσμιου Τύπου (δείτε στο τέλος τους ενεργούς συνδέσμους) η Ρωσική οικονομία παρά την αρχική συρρίκνωση κατά 1,2% (το 2022) σημείωσε ανάπτυξη 3,6% το 2023. Για το 2024 το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη της τάξης του 2,6%, αλλά κάποιοι αναμένουν η τελική ανάπτυξη να φτάσει το 3%.

Η ανεργία έχει πέσει σε ιστορικό χαμηλό, στο 2,9%. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι αυτό οφείλεται στο ότι υπάρχει επιστράτευση, ενώ πολλοί νέοι εγκατέλειψαν την Ρωσία για να αποφύγουν την επιστράτευση. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι 300.000 Ρώσοι είτε έχασαν τη ζωή τους, είτε τραυματίστηκαν στον πόλεμο της Ουκρανίας. Το σίγουρο είναι ότι το 2,9% αποτελεί ρεκόρ για την ανεργία στην Ρωσία, την στιγμή που στις ΗΠΑ η ανεργία είναι στο 3,7%.

Ταυτόχρονα το χρηματιστήριο της Μόσχας έχει απογειωθεί. Αυτό βέβαια οφείλεται και στις απαγορεύσεις που επιβλήθηκαν στις ξένες Δυτικές εταιρείες, οι οποίες δεν έχουν δικαίωμα να πουλήσουν τις μετοχές τους. Ταυτόχρονα οι Ρώσοι μεγιστάνες αδυνατούν να επενδύσουν σε ξένα χρηματιστήρια και έτσι επενδύουν σε Ρωσικές εταιρείες.

Οι μισθοί και το βιοτικό επίπεδο στη Ρωσία ανεβαίνουν συνεχώς. Οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 20%, με αποτέλεσμα ο γενικός πληθυσμός να είναι ευχαριστημένος από την Ρωσική κυβέρνηση. Ο πληθωρισμός κινείται στο 7,7% κατά μέσο όρο.

Η επιτυχία της Ρωσικής οικονομίας οφείλεται στο ότι κατάφερε να στρέψει την πώληση πετρελαίου και φυσικού αερίου από την Ευρώπη στην Κίνα και την Ινδία. Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου συμφέρουν την Ρωσία, η οποία κερδίζει δισεκατομμύρια δολάρια από την πώλησή του.

Ταυτόχρονα οι εισαγωγές σε ηλεκτρονικά και μικροηλεκτρονικά είδη γίνονται κυρίως από την Κίνα. Επίσης οι κυρώσεις παρακάμπτονται μέσω του Κιργιστάν και της Τουρκίας, την οποία η ΕΕ και οι ΗΠΑ δεν θέλουν να αποξενώσουν, παρόλο που πρόκειται για χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και όφειλε να ευθυγραμμιστεί με τις αποφάσεις της συμμαχίας.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η ανάπτυξη της Ρωσικής οικονομίας οφείλεται και στην στρατιωτική παραγωγή, η οποία έχει γιγαντωθεί. Η ανάγκη για σφαίρες, οβίδες, άρματα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και γενικώς στρατιωτικό υλικό, έχει γιγαντώσει την παραγωγή.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι η Ρωσία γίνεται  μια χώρα στην οποία θα είναι δύσκολο να επιβληθούν αποτελεσματικές κυρώσεις στο μέλλον.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link


Με πληροφορίες από Reuters, Politico, RFERL, Euronews και Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου