Κυριακή 7 Απριλίου 2024

Παράνομοι μετανάστες: έκκληση για βοήθεια από την Κύπρο

Η Κύπρος βρίσκεται «σε σοβαρή κρίση» και «σε σημείο καμπής» μετά το ρεκόρ αφίξεων παράνομων μεταναστών και «εκλιπαρεί για βοήθεια» την ΕΕ.


Τους πρώτους τρεις μήνες του 2024 έφτασαν στην Κύπρο περισσότεροι από 2000 άνδρες από τη Συρία. Το 2023 οι αφίξεις την ίδια περίοδο στο νησί ήταν μόλις 78. Οι παράνομοι μετανάστες, που έχουν ζητήσει άσυλο, ξεκίνησαν από τον Λίβανο. Το επικίνδυνο ταξίδι κοστίζει 3000$ για κάθε παράνομο μετανάστη.

Η κυβέρνηση της Κύπρου έχει ζητήσει την βοήθεια της ΕΕ για να ανταπεξέλθει στο πρόβλημα. Ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου είπε ότι «εκλιπαρούμε (τις Βρυξέλλες) για βοήθεια» και έκανε έκκληση να δοθούν χρήματα στον Λίβανο, όπως έγινε με την Αίγυπτο, για να σταματήσει τον απόπλου των σκαφών με τους παράνομους μετανάστες.

Την περασμένη εβδομάδα 800 κυρίως νεαροί άνδρες έκαναν το επικίνδυνο ταξίδι των 10 ωρών από τον Λίβανο στην Κύπρο, μεταξύ των οποίων ήταν και περισσότερα από 100 παιδιά, στα οποία έπρεπε να προσφερθούν άμεσα τα προβλεπόμενα.

Υπολογίζεται ότι στο ελεύθερο τμήμα της νήσου, των 1,2 εκατομμυρίων, ζουν σήμερα περίπου 50.000 παράνομοι μουσουλμάνοι μετανάστες. Οι περισσότεροι έχουν περάσει στην Κύπρο από την κατεχόμενη από τον Τουρκικό στρατό βόρεια Κύπρο.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης κήρυξε την χώρα «σε κατάσταση σοβαρής κρίσης», ενώ αναμένεται να έχει συνομιλίες σήμερα με την Ούρσουλα Φον Ντερ Λέιεν στην Αθήνα.

Ο Υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου είπε ότι η ΕΕ θα πρέπει να δώσει στον Λίβανο ένα σημαντικό ποσό ανάλογο με αυτό που δόθηκε στην Αίγυπτο, για να διακοπεί η ροή παράνομων μεταναστών.

Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου θα μεταβεί στην Βηρυτό αύριο για να συναντηθεί με τον Λιβανέζο ομόλογό του και να μιλήσουν για το θέμα.

Η Κύπρος πιέζει την ΕΕ να θεωρεί πλέον την Συρία ασφαλή, ενώ η Αυστρία, η Σουηδία και η Δανία πιέζουν την ΕΕ για υιοθέτηση σκληρότερων μεταναστευτικών πολιτικών. Η Αυστρία και η Δανία, ζητούν από την ΕΕ να αρχίσει να στέλνει πίσω στην Συρία τους παράνομους μετανάστες, κάτι που μέχρι σήμερα θεωρείται παράνομο στην ΕΕ.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link


Με πληροφορίες από Express, Politico, Cyprus Mail και Kathimerini


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου