Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Brahmos: οι Τούρκοι τσίμπησαν από μια δημοσιογραφική πρόταση!

Μέχρι στιγμής η προσφορά του υπερηχητικού πυραύλου Brahmos στην Ελλάδα από την Ινδία αποτελεί μια δημοσιογραφική πρόταση. Το σίγουρο είναι ότι στην Τουρκία προκλήθηκε πανικός.


Στις 30 Μαΐου 2016 το CosmoStatus είχε μεταφέρει την είδηση που είχε δημοσιεύσει το Ρωσικό πρακτορείο TASS, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα ανήκε στις υποψήφιες χώρες για εξαγωγή του νέου υπερηχητικού πυραύλου Brahmos που αποτελεί συμπαραγωγή της Ρωσίας και της Ινδίας.
Διαβάστε το δημοσίευμα του CosmoStatus ΕΔΩ.

Το θέμα για τον Brahmos ανακινήθηκε πρόσφατα όταν η Ελληνική ιστοσελίδα Greek City Times αναφέρθηκε στην πιθανότητα να ζητήσει η Ελλάδα από την Ινδία να αποκτήσει πυραύλους Brahmos.

Το δημοσίευμα χρησιμοποιήθηκε από την Ινδική ιστοσελίδα Eurasian Times που ουσιαστικά μετέφερε την πρόταση για την απόκτηση από την Ελλάδα του Ρωσο-Ινδικού πυραύλου Brahmos.

Στο θέμα αναφέρθηκαν και οι Ελληνικές ιστοσελίδες Directus και Banking News.

Τις αναλύσεις για την απόκτηση του Ρωσο-Ινδικού πυραύλου Brahmos από την Ελλάδα διάβασαν και στην Τουρκία. Ειδικά ο γνωστός ανθέλληνας δημοσιογράφος Ιμπραήμ Καραγκιούλ (πρώην Yeni Safak και νυν TR Haber) έβγαλε χολή σε δύο άρθρα για την πιθανή απόκτηση του Brahmos από την Ελλάδα.

«Η κυβέρνηση Ναρέντρα Μόντι, που συμμετέχει ενεργά στη στρατηγική περικύκλωσης της Τουρκίας στο πλαίσιο του σχεδίου που εκπόνησαν ΗΠΑ και Ισραήλ, έχει αυξήσει τη συνεργασία της με την Ελλάδα, την Αρμενία και την ελληνοκυπριακή διοίκηση της Νότιας Κύπρου τα τελευταία χρόνια.
Ενώ ο Ινδός πρωθυπουργός Μόντι επισκέφθηκε την Ελλάδα πέρυσι, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στο Νέο Δελχί τον Φεβρουάριο του 2024.
Φημολογείται ότι ο υπερηχητικός πύραυλος κρουζ Brahmos, που παράγει η Ινδία με την υποστήριξη της Ρωσίας, ενδέχεται να πουληθεί στην Αθήνα.
Τα Ινδικά μέσα ενημέρωσης δημοσιεύουν επίσης πρόσφατα κινούμενα σχέδια που δείχνουν τουρκικά πολεμικά πλοία να βάλλονται από τέτοιους πυραύλους.
Το ινδικό πολεμικό ναυτικό συμμετέχει τα τελευταία χρόνια σε ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο με ελληνικά πολεμικά πλοία. Η Ινδία έστειλε επίσης πυραύλους εδάφους-εδάφους μικρού βεληνεκούς και ένα σύστημα αεράμυνας χαμηλού ύψους στην Αρμενία.
Η κατάσταση αυτή ερμηνεύεται ως επιθετική κίνηση κατά του αδελφού Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας.
Η ινδική διοίκηση, σε έντονη συνεργασία με το Ισραήλ, υποστηρίζει οργανωμένες επιθέσεις εναντίον ισλαμικών ναών και μουσουλμάνων
».
Διαβάστε το ολόκληρο ΕΔΩ.

«Ενώ οι σχέσεις Τουρκίας-Ινδίας έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο τα τελευταία χρόνια, η ινδική κυβέρνηση δεν έχασε αυτή την ευκαιρία. Η κυβέρνηση του Νέου Δελχί, ανακατεύτηκε στο ζήτημα του Αιγαίου της Τουρκίας, άρχισε να προκαλεί με την Ελλάδα, με την οποία οι σχέσεις ήταν θετικές μετά τους σεισμούς με επίκεντρο το Καχραμανμαράς.
Η ινδική κυβέρνηση, που έδειξε ξεκάθαρα τη στάση της απέναντι στην Τουρκία, έδειξε τη στάση της απέναντι στην Άγκυρα φέρνοντας πιο κοντά τους ηγέτες της Αρμενίας, της Κύπρου και της Ελλάδας, τρεις χώρες με τις οποίες (σ.σ. η Τουρκία) βρίσκεται σε σύγκρουση
».
Διαβάστε το ολόκληρο ΕΔΩ.

Στα άρθρα του ο Καραγκιούλ αναφέρεται εκτενώς στο ότι η Ινδία ακύρωσε τις παραγγελίες που είχε κάνει στα Τουρκικά ναυπηγεία για την ναυπήγηση 5 μεγάλων πλοίων υποστήριξης του Ινδικού Ναυτικού, κάτι που ενόχλησε ιδιαίτερα την Άκυρα. Η ακύρωση της παραγγελίας οφείλεται κυρίως στις στενές σχέσεις που έχει αναπτύξει η Τουρκία με τον μεγάλο εχθρό της Τουρκίας, το Πακιστάν.

Για το θέμα, διαβάστε το δημοσίευμα του CosmoStatus από τον Ιανουάριο του 2021 ΕΔΩ.

Μετά από όλα αυτά, φαίνεται πως η πρόταση που έγινε από μια Ελληνική ιστοσελίδα για την απόκτηση του Ρωσο-Ινδικού υπερηχητικού πυραύλου Brahmos δημιούργησε θέμα, χωρίς να υφίσταται. Προφανώς και είναι σχεδόν αδύνατο να προμηθευτεί μια χώρα του ΝΑΤΟ (η Ελλάδα) έναν πύραυλο τον οποίο εν μέρει κατασκευάζει η Ρωσία. Εάν στο μέλλον, υπάρξει η δυνατότητα παραγωγής του Brahmos αποκλειστικά από την Ινδία, τότε θα μπορούσε να εξεταστεί η απόκτηση του πυραύλου από την Ελλάδα. Αλλά μέχρι τότε…

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link για το άρθρο.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου